Pisicutzu
Lifestyle Pisi

10 pisici celebre, care au intrat în istorie

Înainte de a exista internetul și a exista posibilitatea ca posesorii lor să le viralizeze poveștile, făcându-le celebre în întreaga lume, multe pisici au găsit alte căi pentru a intra în istorie. Despre unele dintre acestea se vorbește și în zilele noastre. Și iată de ce:

Félicette a fost în spațiu

Félicette
Félicette, prima pisică în spațiu

Un motan pe nume Felix trebuia să fie prima felină lansată pe orbită, doar că el n-a mai ajuns niciodată în spațiu, fiindcă a fugit chiar înainte de a onora misiunea. A fost înlocuit cu Félicette, care a fost făcută celebră în acest fel de către oamenii de știință francezi pe 18 octombrie 1963. Deși primele misiuni spațiale ce au inclus animale au reprezentat călătorii fără întoarcere, Félicette a fost returnată cu bine, fiind recuperată după o parașutare în siguranță pe Pământ.

Primul clip video cu pisici

E drept că primul clip video cu pisici nu s-a viralizat pentru că a fost filmat cu un secol înainte de apariția internetului. Avea 22 de secunde și era realizat în anul 1894, prezentând două pisici care se hârjoneau într-un ring de box în miniatură. De unde se vede că până și în secolul 19 pisicile erau subiectul preferat al multor oameni.

Primarul Stubbs

Motanul Stubbs
Motanul Stubbs, primar de Talkeetna

Pisicile au un mod aparte de a aduna oamenii la un loc. Prin urmare, au o afinitate naturală pentru politică. La alegerile din 1997, cetățenii din Talkeetna (Alaska) aveau o problemă în a alege candidații pentru Primărie, așa că au lansat o campanie în care l-au propus primar pe Stubbs, un carismatic motan. Stubbs a câștigat alegerile și a fost primar în Talkeetna timp de 20 de ani, adică până în 2017, când a ajuns în Raiul pisicilor.

Muza poetului

Despre pisica Pangúr Bán se cunoaște faptul că avea un proprietar foarte mândru de ea. Se întâmpla în secolul 9, când un călugăr irlandez a compus un poem despre căutările lui spirituale și despre activitățile de zi cu zi ale iubitei sale pisici. Acesta este considerat cel mai bun poem provenit din istoria timpurie a Irlandei, Pangúr Bán devenind astfel cea mai cunoscută și importantă muză felină a țării.

În jurul Australiei

trim australia
În Australia, Trim are multe statui care-l omagiază. / Foto: random-times.com

Între 1801 și 1802, căpitanul Matthew Flinders a intrat în istorie devenind prima persoană care a dat ocol Australiei. Dar Flinders nu a fost singur în această adevărată aventură pentru acele vremuri, ci l-a avut alături pe motanul Trim. Pe parcursul călătoriei, Trim a căzut peste bord și a fost capturat de francezi. Deși a scăpat cu viață din aceste grele încercări, Trim s-a pierdut la un moment dat, iar Flinders a scris mai târziu o poveste pentru copii, în memoria prietenului său aventurier.

În slujba guvernului

Wilberforce
Wilberforce a servit patru prim-miniștri / Foto: warringtonguardian.co.uk

Wilberforce a fost felina care a servit patru prim-miniștri britanici, fiind „pisica oficială a Cabinetului”, job-ul ei fiind de a menține reședința șefului Executivului în afara pericolului de a fi invadată de rozătoare. Dar Wilberforce nu a fost singura pisică responsabilă de acest lucru. După retragerea ei, din anul 1987, a fost înlocuită cu un motan în vârstă de un an, pe nume Humphrey.

Cea mai longevivă pisică din lume

În anul 2005, când a încetat din viață, Creme Puff deținea recordul pentru cea mai longevivă pisică din lume. A trăit 38 de ani, iar proprietarul ei – un bărbat din Austin, Texas – mai avusese o felină care deținuse acest record: Granpa. Secretul longevității lor? Micul dejun pregătit în casă, distracții cât cuprinde și multă, multă dragoste.

Greu de ucis

oskar motanul
Oskar, motanul de nescufundat

Se spune că pisicile au nouă vieți. Nu știm dacă e adevărat, dar motanul Oskar a demonstrat că are măcar trei. Oskar a fost la bordul navei de luptă germane Bismark, în 1941, când aceasta a fost scufundată de forțele navale britanice. El a fost salvat de britanici și dus pe crucișătorul Cossack, doar că și acesta a fost scufundat câteva luni mai târziu. Din fericire, Oskar a supraviețuit și a ajuns pe portavionul Ark Royal. Care, după numai trei săptămâni, a fost, la rândul lui, distrus. Nu și Oskar, care a fost din nou salvat și a intrat în istorie drept un adevărat erou maritim.

Moștenitoarea

Blackie, cea mai bogată pisică din lume
Blackie, cea mai bogată pisică din lume / Foto:

În 1988, când proprietarul unui magazin britanic de antichități a trecut în neființă, i-a lăsat moștenire pisicii Blackie o avere de 12,5 milioane de dolari. Adică suficient cât s-o facă pe aceasta cea mai bogată pisică din istorie. La un moment dat, Blackie era una dintre cele 15 pisici care se lăfăiau în conacul proprietarului său, dar în cele din urmă a avut norocul să rămână singură. Adică singura moștenitoare, averea stăpânului fiind împărțită între trei companii de îngrijire a animalelor de casă, pe care acesta le-a desemnat să se ocupe de Blackie.

Salvatoarea

scarlett pisica
Scarlett și pisoii ei salvați din incendiu

În 1996, o casă din Brooklyn a luat foc. Dar Scarlett, o pisică ce locuia în acea clădire nu s-a speriat, ci a reușit să-și salveze din flăcări, unul câte unul, toți cei pisoii nou-născuți. Orbită de flăcări, Scarlett și-a atins apoi cu botul fiecare dintre pisoi, pentru a se asigura că aceștia sunt vii. Impresionanta ei poveste s-a răspândit rapid, iar pisoii au fost imediat adoptați. Mai mult, Scarlett a inspirat scrierea a două cărți și și-a împrumutat numele unui premiu acordat pentru eroismul animalelor.

Citește și: Cum să determini vârsta pisicii

Related posts

5 lucruri pe care poate nu le știai despre pisicile negre

PisiCutzu

Cum să faci să conviețuiască în bună pace câinele cu pisica

PisiCutzu

Jucării pentru pisici. Cum să alegi cele mai bune jucării pentru felina ta

PisiCutzu

Leave a Comment