Pisica ta pare supărată sau agitată? Limbajul corpului transmite ceva negativ sau are un comportament bizar când își face nevoile?
Ceea ce o deranjează pe ea poate fi ceva ce te deranjează și pe tine. Murdărie, mâncare stricată, muzica dată prea tare – sunt doar câteva dintre lucrurile care irită atât pisicile, cât și oamenii. Și, îți vine să crezi sau nu, tu, ca stăpân, poți face aceste greșeli fără să-ți dai seama. Dar nu-ți face griji, te putem ajuta să le remediezi.
1 Pisicile detestă să se simte singure

În ciuda a ceea ce se crede, pisicile nu sunt animale solitare! E adevărat că îți poți lăsa pisica acasă pentru un timp mai îndelungat decât ți-ai putea lăsa câinele, dar pisicuțele au nevoie de atenție, companie și iubire, la fel ca oricare alt animăluț blănos și la fel de mult ca o ființă umană. Dacă sunt lăsate singure pe o perioadă mai îndelungată, pot deveni triste, letargice și pot intra chiar și în depresie.
Chiar dacă ai un program aglomerat, încearcă să rupi câteva minute în fiecare zi pe care să i le dedici pisicii tale. Chiar și 15 minute de joacă o dată la câteva ore vor face pisica fericită și sănătoasă. O soluție mai bună de atât? Ia în calcul să adopți încă o pisică, în felul acesta va avea companie non-stop.
2 Pisicile detestă litierele murdare

Imaginează-ți cum e să mergi la o toaletă murdară, în public sau acasă. Scârbos, nu-i așa? Ei bine, pisicile au aceeași atitudine față de literele murdare.
E important să cureți litiera în fiecare zi sau măcar o dată la două zile, în funcție de câte pisici ai și ce obiceiuri au ele. Nu vrei sâ strângi răhăței zilnic? Ia în calcul o litieră care se curăță singură.
O litieră curată nu înseamnă doar să strângi excrementele. În funcție de tipul de nisip pe care îl folosești, cât de des îl cureți și câte pisici ai, acesta ar trebui schimbat o dată la două săptămâni.
3 Pisicile urăsc mâncarea stricată

Tu nu ți-ai dori să primești o farfurie cu mâncare stricată și, surpriză!, nici pisica ta nu își dorește. Nu numai că mâncarea stricată sau râncezită are un gust neplăcut, dar aceasta o poate îmbolnăvi. Bacterii precum Salmonella și Staphylococcus se pot găsi în alimente care nu au fost sigilate, în special în lunile calde.
De fiecare dată când îi dai să mănânce pisicii, verifică termenul de valabilitate atât pentru mâncarea umedă, cât și pentru cea uscată. Dacă rămân multe resturi după fiecare masă, înseamnă ca trebuie apreciată mai bine cantitatea necesară de mâncare. Medicul veterinar te poate ajuta cu acest lucru, în funcție de rasa, vârsta și nivelul de activitate al pisicii.
4 Pisicile urăsc medicamentele cu gust neplăcut
Când te simți rău, ultimul lucru pe care vrei să îl faci este să iei niște medicamente dezgustătoare. E valabil și pentru pisica ta.
Atunci când își primesc tratamentul, multe pisici fac spumă la gură, țin pastila în esofag sau o scuipă. Indiferent de afecțiunea pentru care are nevoie de tratament – o răceală, o infecție sau o boală cronică ce necesită medicație constantă – e important ca aceasta să fie o experiență cât mai acceptabilă pentru pisicuță.
În primul rând, dresează pisica în așa fel încât să se obișnuiască să-i pui mâna pe față sau pe gură. Încearcă să asocieze aceste mișcări cu ceva pozitiv, spre exemplu cu o recompensă. Apoi, stabilește orele la care îi dai tratamentul, ca să știe când și la ce să se aștepte.
Dacă administratea tratamentului pune în continuare probleme, gândește-te să folosești recompensele ca modalitate de ascundere a pastilelor.
5 Pisicile detestă mângâiatul excesiv

Dacă ai o pisică, știi că doar anumite zone sunt permise mângâiatului, iar dacă ai atins cumva zona greșită, o să te sâsâie, o să te zgârie sau o să te muște. Pisicile pot fi extrem de sensibile la stimuli tactili, așadar e important să știi cum și unde să le mângâi.
Vrei să o faci fericită? Pisicile se curăță una pe cealaltă pe cap și gât, displăcându-le profund atingerile pe tot spatele, așa că încearcă să te limitezi la aceste zone. Fii foarte atent la comportamentul și semnalele corpului ca să înțelegi ce acceptă și ce nu când vine vorba de mângâiat.
6 Pisicile urăsc competiția cu alte pisici

Indiferent că se bat pe mâncare, spațiu sau atenția oamenilor, pisicile pot deveni foarte geloase. Din păcate, această gelozie se poate manifesta sub formă de agresivitate și, în funcție de situație, poate fi direcționată greșit.
Spre exemplu, dacă o pisică se simte amenințată de o altă pisică din afara casei, pe care nu o poate ataca, își va redirecționa furia către una dintre pisicile din casă.
7 Pisicile detestă zgomotele puternice
Furtunile, certurile, artificiile, numeroasele zgomote puternice și agitația pot stresa destul de mult pisica. Stresul cronic cauzat de sunete puternice poate determina numeroase probleme comportamentale și de sănătate precum nervozitate, agresivitate, depresie, căderea blănii, inapetență și auto-îngrijirea excesivă.
Poate fi dificil, dar încearcă să limitezi expunerea pisicii la sunete puternice. Ține-o într-un mediu liniștit și sigur atunci când ai musafiri sau este furtună și evită să mărești volumul muzicii și al televizorului.