Majoritatea câinilor au ochi de culoare maro/căprui, dar, așa cum știm, există câteva rase de câini care au ochi albaștri, motiv pentru care unii proprietari îi aleg tocmai pentru acest motiv, considerându-i interesanți.
Uneori, culoarea albastră a ochilor câinelui se datorează unui pigment marmorat prezent în blană, caracterizat prin pete diluate combinate cu cele de culoare solidă. Acest pigment marmorat e foarte des întâlnit, dar, în același timp, uneori poate fi și foarte dăunător câinilor: împerecherea a doi câini „marmorați” poate avea ca rezultat cățeluși cu probleme vizuale și de auz.
Unele rase au rareori ochi albaștri. De pildă, ciobăneștii germani pot avea ochi albaștri doar datorită unei variații genetice pe care mulți crescători o consideră o greșeală. Uneori, câinii pot fi ceacâri, având ochii de culori diferite – unul fiind albastru, sau parțial albastru. În termeni medicali, asta se numește heterocromie și poate indica o problemă de sănătate.
Oamenii de știință au descoperit că la unele rase ochii albaștri apar datorită unei mutații genetice care e purtată succesiv prin câteva generații, ceea ce înseamnă că ambii părinți trebuie să o aibă, pentru a o transmite urmașilor. La alte rase, ochii albaștri provin de la o depigmentare, prin urmare pupilele nu sunt chiar albastre, dar arată ca și cum ar fi.
Dacă îți dorești un exemplar diferit de marea majoritate a patrupezilor, iată 7 rase de câini cu ochi albaștri:
Husky siberian

Un studiu din 2018 arată că Husky siberieni au ochii albaștri datorită unei mutații genetice care duce la depigmentare. „Nu există un pigment albastru”, e de părere geneticianul Kreistopher Irizarry, de la Colegiul de Medicină Veterinară al Western University of Health Sciences. Așa că totul este despre cum intră și iese lumina din ochi, creând aparența de albastru, exact așa cum cerul arată albastru privit de pe Terra, dar nu mai e la fel când ajungi în spațiu.
Husky siberieni pot avea însă ochii de culoare maro, după cum pot avea unul maro și unul albastru, așa cum și culoarea blănii le variază, de la negru la alb pur.
Border Collie

Border Collies au, în general, blană de culoare alb cu negru și ochii maro, însă unii prezintă variațiuni, între acestea regăsindu-se ochii albaștri. Un studiu arată că Border Collies care au blana marmorată și ochii albaștri prezintă un grad înaintat de surzenie.
Border Collies sunt câini de pază, crescuți și reproduși în insulele britanice, care obișnuiesc să controleze turmele prin privirea străpunzătoare, fiind considerați una dintre cele mai inteligente rase canine.
Ciobănescul australian

Dacă-ți plac câinii cu ochi albaștri, atunci e foarte posibil să găsești reprezentanți ai acestora printre cei ce fac parte din rasa ciobănesc australian. Aceștia sunt câini de acțiune, crescuți în SUA (dar, în ciuda numelui, originari din Țara bascilor, Spania) pentru a ajuta fermierii la supravegherea turmelor. Mulți au blana marmorată, având ca rezultat ochii albaștri, indienii nativi din Statele Unite numindu-i „ochi fantomatici” și având credința că acești câini sunt sacri.
Weimaraner

Puii din rasa Weimaraner au adesea ochii albaștri, dar aceștia nu rămân întotdeauna așa, pe măsură ce cresc. Melanina determină culoarea ochilor, în cazul lor, așa încât după ce se nasc, ei nu produc o cantitate suficientă pentru a avea o culoare clară a pupilei. Ceva similar se întâmplă cu bebelușii care adesea se nasc cu ochi albaștri, dar a căror culoare se schimbă în timp în verde sau căprui.
Unii numesc câinii din această rasă „fantomele gri”, făcând referire la eleganta lor blană de culoare argintiu-gri. Este o rasă de vânătoare, dezvoltată în Germania, specializată în vânarea animalelor mici. În spații mari, deschise, dau dovadă de rezistență și curaj, având o energie de nestăvilit.
Corgi galez cardigan

Corgi galezi cardigani cu blana marmorată au toate șansele că aibă ochii albaștri, ba chiar unii crescători consideră ca cei cu o asemenea blană care au ochii maro, sunt excepții.
Corgi galezi cardigani sunt câini activi, crescuți pentru a păzi și însoți turmele și pentru alte activități la fermă. Sunt câini sportivi, prezenți deseori la concursurile canine, sunt ascultători, rapizi, agili, au picioare scurte iar blana lor e de diverse culori, de la roșu la negru și marmorat-albastru.
Ciobănesc german

O variație genetică poate face ca unii ciobănești germani să aibă ochii albaștri. Acesta este, însă, un lucru foarte rar întâlnit, iar crescătorii de ciobănești germani îl consideră o eroare. Ciobăneștii care au parte de ea sunt numiți „ciobănești germani albaștri”. Adesea se întâmplă ca ochii albaștri ai unui ciobănesc german să apară ca rezultat al împerecherii cu un husky.
Dalmațian

Dalmațienii, una dintre cele mai recognoscibile rase de câini, erau crescuți inițial pentru a păzi caii și căruțele. Având o prezență și o personalitate distinctă, dalmațienii pot fi în egală măsură feroci cu străinii dar foarte blânzi în propriile cămine, înconjurați de familie.
Ochii albaștri sunt comuni pentru această rasă dar, din păcate, nu întotdeauna culoarea albastră e o prezență naturală. Aproape o treime dintre dalmațienii cu ochi albaștri suferă de surzenie, defectul fiind asociat cu lipsa celulelor ce produc melanină din urechi.