Pisicutzu
Sănătate Cutzu

Câinii visează?

Când ne privim câinii dormind, remarcăm uneori tot felul de reacții caraghioase ale acestora, care ne fac să ne întrebăm: oare câinii visează? Studiile făcute de medicii veterinari au scos la iveală mai multe lucruri care se petrec în mințile câinilor în legătură cu ce gândesc și ce simt atunci când dorm.

Dr. Tory Waxman, veterinar și co-fondatoare al unui brand de mâncare pentru câini, a ajuns la concluzia că patrupezii intră în faza de somn REM (Rapid Eye Movement – mișcarea rapidă a ochilor, cea în care se produc cele mai numeroase și mai intense vise) exact precum oamenii, având diverse vise în timpul somnului. Din păcate, însă, deoarece câinii nu pot vorbi, e imposibil să știm cu exactitate ce se întâmplă în visele lor.

Așadar, studiile legate de activitatea cerebrală a câinilor în diferite stadii ale somnului sugerează că aceștia pot visa, dar oamenii nu au cum să știe dacă visele lor sunt similare cu cele experimentate de noi.

Despre ce ar putea fi visele câinilor?

Regiunea Pons a creierului este responsabilă pentru împiedicarea mișcării în timpul viselor, ajutând cercetătorii veterinari să înțeleagă mai multe despre activitatea nocturnă a câinilor. Studiile arată că dacă se dezactivează zona Pons a creierului patrupedului, oamenii de știință au mai multe ipoteze despre ceea ce ar visa câinii.

frenchie somn
Foto: Damedeeso

Bazându-ne pe aceste observații, s-a avansat faptul că visele câinilor depind foarte mult de caracteristicile rasei respective – de exemplu, un retriever poate visa despre cum merge la vânătoare, iar un ciobănesc german despre cum își protejează familia. Dacă unui câine îi place foarte mult să înoate, e foarte posibil să remarci cum în timpul somnului dă din labele din față, fiindcă pur și simplu visează că înoată.

„Câinii au diverse forme și mărimi, prin urmare la fel sunt și visele lor. Interesant e că rasele mici de câini visează pe perioade mai scurte, comparativ cu cele mari, care au vise mai lungi”, e de părere dr. Waxman.

De ce plâng câinii în somn?

boxer perete
Foto: photonewman

Dar ce se întâmplă cu câinii care plâng în somn? În mod cert ai văzut un patruped care, în timpul somnului, începe să suspine sau chiar să plângă. În aceste cazuri, proprietarii lor se îngrijorează, presupunând că micuții au coșmaruri. Dr. Waxman e de părere că este posibil ca animalele să aibă coșmaruri, dar, în același timp, plânsul în somn poate avea, la fel de bine, cauze pozitive.

„Imaginează-ți că prietenul tău visează cum fugărește un iepure sau visează momentul în care ajungi acasă. Ambele situații sunt vise fericite, iar câinele simte nevoia să vocalizeze”, spune dr. Waxman. Pe de altă parte, când câinele pare necăjit în timp ce doarme, e posibil să aibă un coșmar.

Dacă frecvența respirației sau modul în care doarme se schimbă brusc, dacă episoadele de plâns cresc în intensitate și durată, și dacă patrupedul își schimbă comportamentul după ce se trezește, ar trebui să-l duci la un veterinar pentru un consult neurologic.

E bine să trezești câinele în timp ce doarme?

Există o vorbă – „lasă câinele să doarmă” – care nu a apărut degeaba. În general, cel mai bine este ca, dacă se poate, să eviți să trezești câinele din somn. În situații speciale – când câinele e sperios, surd sau foarte bătrân și și-a pierdut auzul – e important să fii foarte atent dacă vrei să-l trezești.

„Dacă trebuie să trezești câinele, poți începe prin a aprinde lumina din cameră, a face câteva zgomote de rutină, strigându-l încetișor pe nume”, ne sfătuiește dr. Waxman. Dacă aceste lucruri nu trezesc câinele, îl poți mângâia ușor pe spate, sugestia fiind să eviți să-l atingi pe cap sau pe bot, ca acesta să nu se sperie și să te muște din instinct.

Somnul e important

caine somnoros
Foto: Damedeeso

Somnul adânc e foarte important pentru câini. „Ca în cazul oamenilor, visele sunt importante în privința construirii amintirilor și a procesului de învățare. Câinii pot dormi până la 16 ore pe zi, uneori chiar mai mult. Trebuie să îi lăsăm să-și facă somnul, asigurându-le toate condițiile în acest sens”, e de părere dr. Waxman. Deși unii dintre noi avem perioade în care suntem privați de somn din diverse motive, sănătatea mentală și fizică a câinilor poate fi întreținută dacă îi lăsăm să doarmă cât vor.

Citește și: Care sunt cauzele pentru care câinele nu bea suficientă apă și ce trebuie să faci în acest caz

Related posts

Ce faci atunci când câinele a înghițit un os de pui?

PisiCutzu

Cum să liniștești câinele în perioada de Sărbători, când afară sunt petarde și artificii

PisiCutzu

De ce poate fi ciocolata otrăvitoare pentru câini

PisiCutzu

Leave a Comment