Ai plecat din bucătărie doar un minut, dar când te-ai întors, era deja prea târziu. Friptura de pui pe care tocmai o scoseseși din cuptor a dispărut. Singurul potențial făptaș stă pe podea, gâfâind, dând din coadă și părând foarte mulțumit, ca și cum pisica ar fi în mod clar de vină.
Când iți dai seama că a mâncat și oasele de la friptură, intri în panică. Te grăbești să-l duci imediat la veterinar? Iată ce trebuie să știi și la ce trebuie să ai grijă în cazul în care câinele tău a mâncat oase de pui:
Este dăunător pentru câini să mănânce oase de pui?

Câinii mănâncă oase de mii de ani, iar de cele mai multe ori le procesează fără probleme. De obicei, oasele de pui se dizolvă de îndată ce ajung în stomac – înainte de a putea deveni periculoase. Aproape mereu, câinii digeră oasele de pui fără incidente. Alte oase, precum cele de vită și porc, pot provoca mai multe probleme și boli.
Totuși, există câteva posibile riscuri pentru câinii care sunt tentați să mănânce oase de pui.
Posibil blocaj intestinal
Oasele gătite sunt ceva mai moi decât oasele crude, dar unele (cum ar fi pulpa superioară), pot fi destul de mari în raport cu dimensiunea câinelui. Dacă un câine înghite – sau încearcă să înghită – un os de pui și acesta nu este bine înghițit, osul poate rămâne în esofag. Acest lucru poate provoca înecare, salivare abundentă și râgâieli.
La alți câini, osul poate rămâne blocat în partea superioară a căii respiratorii – fie în partea de început a acesteia, fie în partea din spate a gâtului (faringele). Aceasta este o situație de urgență imediată în care câinele va prezenta semne clare de suferință și poate tuși puternic sau poate avea dificultăți de respirație.
Riscul de rupere a tractului gastrointestinal
Oasele de pui se despică ușor și, atunci când sunt înghițite, pot provoca perforarea esofagului sau a tractului intestinal.
Contaminarea bacteriană
Mai ales dacă puiul este crud, câinele tău e în pericol de expunere la bacterii precum salmonella.
Ce să faci dacă un os de pui a rămas în gâtul câinelui
Dacă îți faci griji că osul a rămas blocat în tractul respirator superior sau în tractul intestinal superior, aceasta este o situație de urgență și trebuie să o rezolvi imediat. Dacă vezi osul și dacă poți să îl apuci, ar trebui să îl scoți atâta timp cât o faci fără să rănești câinele și, mai rău, fără riscul ca acesta să te muște. Totuși, dacă osul nu e imediat vizibil, du-ți animalul de companie la veterinar cât mai repede posibil.
Dacă bănuiești că acesta a mâncat oase de pui și prezintă oricare dintre simptomele următoare, du-l imediat la veterinar:
- Apetit scăzut
- Vărsături
- Diaree
- Letargie
- Înecat sau râgâieli
- Salivare
- Tuse
- Dificultăți de respirație
Dacă patrupedul este activ, mănâncă bine și pare perfect normal, e bine să monitorizezi pur și simplu situația.
De regulă, evită să îi dai câinelui tău oase întregi. Dacă totuși el își face rost de un os întreg și pare că se simte rău, acționează imediat. Dacă se comportă normal, în cele din urmă îl va elimina fără probleme.