E foarte probabil ca patrupedul tău să ascundă câteva… secrete. Și aici nu ne referim la locul în care ți-a ascuns papucul sau la momentul în care a furat șnițelul de pe masă. Dar dacă el a ajuns în proprietatea ta la maturitate, fără a avea un istoric pe care să ți-l fi spus cineva, atunci s-ar putea să te întrebi, simplu și la obiect: câți ani are câinele meu?
Aceasta e o informație extrem de necesară. Vârsta câinelui te ajută să decizi diverse lucruri în privința lui, de la tipul de alimentație la îngrijirea preventivă, pentru a-i oferi cea mai bună existență cu putință.
Desigur, rasa, mărimea, sănătatea generală și gradul de activitate desfășurată îi afectează vârsta. De pildă, câinii de talie mică au tendința de a trăi mai mult decât cei de talie mare, iar rasele de câini se maturizează în mod diferit, la diferite vârste.
Dacă ai adoptat un câine când era mic, probabil ai știut ce vârstă avea. Și știi deja care e echivalentul anilor canini în comparație cu cei ai omului. Dacă, însă, câinele a venit la tine în casă când era matur, iată cum poți estima vârsta lui:
Verifică-i dinții

Cel mai practic mod de a estima vârsta unui câine este să-i examinezi dinții. Dacă patrupedul e pui, îi ghicești vârsta aproximativă după lungimea dinților de lapte. Puii de până la 4 săptămâni nu au deloc dințișori, apoi cei între 4 și 8 săptămâni au niște dinți temporari, mici și ascuțiți ca niște ace.
Puilor încep să le crească dinții de la 3 sau 4 luni și vor căpăta dinți definitivi până ce vor atinge vârsta de un an.
După primul an de viață, dinții câinilor încep să arate din ce în ce mai „maturi”. La început vei sesiza pe cei din spate pete și placă bacteriană. Când ating circa 3 ani, majoritatea dinților câinelui se îngălbenesc ușor și au o placă vizibilă. Câinii cu vârsta de 5 ani au mult tartar, dinții nu le mai sunt atât de drepți sau chiar se strâmbă și crește riscul bolilor dentare. Iar câinii cu vârsta de peste 10 ani au dinți sparți, care se mișcă sau chiar dinți lipsă.
Concluzia este că deși nu vei putea determina cu exactitate vârsta câinelui după dinți, verificarea lor îți permite să-ți faci o idee asupra perioadei din viață în care se află.
Examinează-i blana

Precum oamenii, câinii încep să albească pe măsură ce înaintează în vârstă. În perioada dintre 7 și 10 ani, câinelui încep să-i apară fire gri sau albe pe botic, pe piept sau coapse.
Și totuși, firele albe nu reprezintă neapărat un semn de îmbătrânire, ci poate fi și rezultatul stresului și anxietății – exact ca la oameni.
Privește-i ochii

Ochii pot da și ei indicii cu privire la vârsta unui câine. Pe măsură ce acesta îmbătrânește, ochii lui încep să devină încețoșați sau să prezinte schimbări. Acesta e un semn normal al procesului de înaintare în vârstă, care apare când câinele e în perioada dintre 6 și 8 ani. Cu toate acestea, o vizită la veterinar e binevenită, pentru a fi sigur că vederea câinelui nu e afectată sau că nu are un disconfort ascuns. Pe măsură ce îmbătrânesc, unii câini încep să sufere de cataractă.
Verifică-i auzul
Vederea nu e unicul lucru care se schimbă atunci când câinele îmbătrânește. Câinii tineri au, de regulă, un auz foarte bine dezvoltat (în special când deschizi o pungă de chips-uri), însă vei constata că un câine bătrân nu mai aude bine nici atunci când îl chemi. Veterinarul poate să-i facă un control auditiv și să ajute un câine care nu mai aude bine.
Ia în considerare structura și mușchii câinelui
Îți poți da seama de perioada vieții în care se află un câine dacă-i privești tonusul muscular și forma corpului.
Puii au corpul moale și rotund, având puțină masă musculară. De asemenea, ei au de obicei labele și urechile supradimensionate. Câinii juniori și cei sănătoși, aflați la vârste mijlocii, au mușchii puși în evidență și o formă suplă, bine definită. Un câine bătrân nu mai are tonus muscular, devine ușor supraponderal și începe să devină un pic osos.
Verifică-i mobilitatea și nivelul de activitate

În cazul în care câinele e tânăr, se va mișca cu ușurință și va fi dornic să se joace și să alerge. Pe măsură ce îmbătrânește, își va pierde din energie și va avea dificultăți de deplasare atunci când urcă sau coboară scările, când sare și când aleargă.
Câinii în vârstă își pierd interesul pentru joacă și preferă să tragă un pui de somn pe canapea în loc să iasă în parc la o alergare. Verifică nivelul la care se află câinele în privința activității fizice și vezi dacă remarci că are probleme cu articulațiile și mobilitatea.
Nu uita de partea genetică
Deși aceste metode te pot ajuta să-ți faci o idee despre vârsta câinelui, ține cont de faptul că nu fiecare câine îmbătrânește la fel. În funcție de rasă, istoricul medical, alimentație și activitatea cotidiană, câinele poate arăta semne de înaintare în vârstă mai devreme sau, dimpotrivă, poate rămâne vioi până la o vârstă mai înaintată.
Cere sfatul veterinarului despre condiția fizică a câinelui și despre ce poți face pentru a-l ajuta să îmbătrânească mai ușor și mai frumos.