Pisicile domestice au în comun 95,6 din ADN-ul lor cu tigrii. Dar în ciuda faptului că sunt niște animale frumoase, majoritatea oamenilor nu și-ar dori să trăiască un casă cu un tigru. Așadar, felinele mari și îmblănitele noastre mici și prietenoase au multe lucruri în comun, însă principalul fapt care le separă este că, acum mulți ani, oamenii au domesticit specia Felis catus. Cum au fost domesticite pisicile?
Pentru a înțelege cum au devenit pisicile animale de casă, trebuie să înțelegi ce înseamnă domesticirea unei specii. În cartea Guns, Germs and Steel, scrisă de Jared Diamond, în 1997, autorul listează încercările eșuate de domesticire a zebrelor în Africa de Sud, în secolul 19, a gazelelor în regiunea Fertile Crescent (Orientul Mijlociu), a puilor de urși grizzly în Japonia și a cimpanzeilor în India. „Dintr-un număr de 148 de mamifere ierbivore terestre, candidate la domesticire, doar 14 au trecut testul”.
După spusele lui Diamond, există șase criterii pe care animalul trebuie să le treacă pentru a putea fi domesticit cu succes:
- Animalul trebuie să fie ușor de hrănit
- Trebuie să crească rapid și să se maturizeze într-un ritm care să aibă sens din punct de vedere economic
- Trebuie să se reproducă bine în captivitate, pentru a duce specia mai departe
- Trebuie să fie, în general, animale plăcute
- Nu trebuie să aibă o înclinație spre a face rău
- Structura socială a speciei respective trebuie să fie puternică
Cu mii de ani în urmă, pisicile au trecut bifat toate aceste criterii, făcându-i pe oameni să le domesticească. Dar momentul exact în care s-a întâmplat acest lucru este în continuare un subiect de dezabatere.
Nu e foarte clar când au fost domesticite pisicile cu exactitate
Conform Institutului Smithonian, rămășițele pisicilor de odinioară nu au rezolvat problema momentului domesticirii lor, deoarece pisicile care trăiau în locuințe aveau un schelet identic cu cele sălbatice. Arheologii au găsit dovezi care sugerează că, în Cipru, pisicile au fost domesticite cu circa 9.500 de ani în urmă, cu mult înainte de a începe povestea de dragoste dintre pisici și egiptenii antici. Un studiu și o analiză genetică sugerează că domesticirea animalelor a început undeva în urmă cu 12.000 de ani.
O teorie legată de înaintașii pisicilor sălbatice susține că, în bună măsură, ele s-au domesticit singure. Una dintre speciile de pisici are o „variantă genetică” ce se face „vinovată” de apropierea acestora de oameni și dorința de a trăi în preajma lor. În vreme ce alte specii erau prinse și ținute de fermieri pentru a vâna șoareci și alte rozătoare.
Cine a domesticit pe cine?
Din păcate, deoarece domesticirea pisicilor a început, se pare, acum foarte mulți ani, istoria nu menționează atestări documentare care să explice acest proces. Prin aducerea pisicilor în gospodării pe post de ucigași de rozătoare, oamenii le-au creat acestora, în mod cert, unele beneficii (adăpost și mâncare), ce au încurajat pisicile să rămână. De-a lungul timpul, această relație mutuală a dus la creșterea unor pisici din ce în ce mai blânde, mult mai blânde ca verișoarele lor din sălbăticie. Un fapt care-i contrazice pe cei care și astăzi sunt de părere că pisicile domestice nu ar fi întrutotul… domesticite.
Arheologul Melinda Zeder, de la Institutul Smithonian, e de părere că relația mutuală dintre pisici și oameni le-a domesticit pe primele. Dar procesul de domesticire nu a adus un serviciu egal din partea felinelor. „Cred că ceea ce îi nedumerește pe oameni în privința pisicilor este faptul că acestea poartă după ele câte ceva din comportamentul solitar al strămoșilor lor sălbatici. Uneori, pisicilor nu le pasă de tine, dar, în același timp, fac parte integrantă din universul tău, pentru că-și doresc asta. Pisicile ne fac să facem totul pentru ele. Le curățăm litiera, le admirăm, le dăm de mâncare, ne jucăm cu ele, dar, spre deosebire de câini, ele nu trebuie să ne facă pe plac și să ne satisfacă în mod constant nevoile”.
Și atunci te întrebi: cine a domesticit pe cine?
Citește și: Cât de mult timp îți poți lăsa pisica singură în casă