De ce latră câinii? Nu există doar un singur motiv pentru care aceștia o fac, ceea ce înseamnă că nu există nicio metodă de-a gata care să-ți oprească animalul din a mai lătra, atunci când ți-e lumea mai dragă și ți-ai dori un pic de liniște. Poate fi frustrant să locuiești într-o casă (sau să fii vecin) cu un câine care latră continuu, pentru că e greu să previi lătratul și cu atât mai greu să-l oprești când e în plină desfășurare. Primul pas în combaterea unui lătrat excesiv este să descoperi motivul din spatele acestui comportament și să rezolvi problema cu o soluție de instruire personalizată.
Motive frecvente pentru care câinii latră
Câinii latră fie ca să sperie un intrus pe care l-au perceput ca atare, fie ca să se liniștească, să ceară atenție sau să elibereze frustrarea. Pentru a rezolva problema lătratului în exces, trebuie, așadar, mai întâi să identifici motivul din spatele lui. Acestea sunt cele mai uzuale comunicări din partea câinilor:
Căutarea/solicitarea atenței: lătrat în speranța de a obține ceva, fie atenția ta, fie mâncare, jucării sau accesul la aer liber.
Protejarea teritoriului: lătrat atunci când cineva sau ceva intră într-o zonă pe care câinele o consideră a lui.
Joaca: lătratul de neoprit atunci când un câine se distrează.
Alarma: lătrat ca răspuns la o sperietură, cum ar fi un zgomot brusc, neașteptat. Sau unele zgomote puternice, precum focurile de artificii și petardele de anul nou.
Frustrare: lătrat pentru a semnala iritarea și neputința, ca de exemplu atunci când o minge se rostogolește sub canapea, iar câinele nu poate să ajungă la ea.
Plictiseală: lătrat atunci când nu sunt stimulați, ca modalitate de a se distra sau de a se liniști singuri. Acest tip de lătrat este repetitiv.
Frica: un tip de lătrat care este adesea înțeles greșit. Deși lătratul de frică sună amenințător, este rezultatul încercării câinelui de a crea o distanță între el și ceva ce îl sperie.
Entuziasm: pregătirea mesei, plimbările cu mașina sau vederea unei lese pot declanșa acest tip de lătrat vesel.
Suferința provocată de separare: câinii cărora nu le place să fie singuri izbucnesc în acest lătrat demn de milă.
Cum oprești lătratul în exces
Personalizarea unei soluții care să rezolve tipul de lătrat al câinelui va ușura stoparea și, în unele cazuri, chiar prevenirea lătratului în exces. Următoarele sugestii sunt un amestec de soluții de gestionare, mai ușor de aplicat, precum și sugestii de dresaj, care necesită mai mult timp și dedicare din partea ta.
Blochează vederea câinelui (util pentru următoarele tipuri de lătrat: alarmă și teritorial): o cale rapidă de a combate lătratul de alarmă și teritorial este să reduci accesul vizual al câinelui față de orice l-ar putea instiga din exterior. Poți pur și simplu să închizi jaluzelele sau să montezi folii de geam autoadezive care ascund priveliștea. Pune această folie cu câțiva centimetri mai sus față de câmpul vizual al câinelui, iar apoi coboar-o treptat, centimetru cu centimetru, pe parcursul câtorva săptămâni, până când câinele își pierde din interesul de a se holba pe fereastră.
Jucării care să îl țină ocupat (util pentru următoarele tipuri de lătrat: cerere de atenție, plictiseală sau suferință de separare): atât câinii care latră de plictiseală, cât și cei care o fac din suferința de separare, vor avea ceva de făcut atunci când stăpânii pleacă de acasă. Jucăriile din cauciuc dur, care eliberează arome, sunt o modalitate grozavă de a-i ține ocupați și veseli atunci când sunt singuri. Acestea sunt bune și pentru câinii care latră pentru a cerși atenție. De exemplu, dacă patrupedul tău latră de fiecare dată când vorbești la telefon, dă-i o astfel de jucărie pentru a-l ține ocupat în timp ce îți faci treaba.
Emițător de sunete relaxante și liniștitoare (util pentru următoarele tipuri de lătrat: alarmă și teritorial): sunetul calm și invariabil al acestei stații este o modalitate ușoară de a acoperi zgomotele de afară, precum mașinile de livrare sau persoanele ce trec prin zonă, care ar putea declanșa lătratul de alarmă.
Tratamentul pe bază de feromoni (util pentru următoarele tipuri de lătrat: frică și suferință de separare): difuzoarele electrice care imită „substanțele chimice calmante” emise de femele pot ajuta la calmarea câinilor care latră din cauza stresului. Deși s-ar putea să nu vezi o modificare semnificativă în comportament – reține că feromonii diferă de medicamentele prescrise – difuzoarele sunt o modalitate ușoară și accesibilă de a limita o situație de stres.
Învață-l să facă liniște (util pentru următoarele tipuri de lătrat: teritorial, alarmă, precum și entuziasm și joacă): uneori ne dorim ca patrupedul nostru să latre ca să ne anunțe că e cineva la ușă, însă mulți ne-am dori să putem opri acest lătrat după câteva minute. Învățarea comenzii ”șhh” poate potoli un gălăgios înrăit. Data viitoare când câinele tău latră la ceva, ia o gustare în mână, du-te la el și fă-l să miroasă mâncarea, dar fără să poată ajunge la ea.
Acesta ar trebui să se oprească din lătrat și să-ți adulmece mâna. Odată ce miroase și face liniște, spune-i “șhh” și aruncă gustarea la câțiva pași de el. Repetă procesul până când poți spune “șhh” fără să îi mai duci mâna la bot, apoi oferă-i o recompensă. În timp, ar trebui să spui această comandă, iar câinele să se oprească din lătrat și să vina la tine să-și ia recompensa pentru că a făcut liniște. Privește lătratul pentru atenție precum un acces de furie la copii: dacă cedezi la cererile acestora, vei deveni în curând sclavul lor. Așteaptă un moment de liniște sau o ședere calmă, apoi oferă-i câinelui tău atenție sau jucați-vă cu mingea. Dacă faci asta constant, câinele își va da curând seama că lătratul nu funcționează atunci când vrea să obțină ceva, așa că va abandona strategia.
Recompensează absența lătratului (util pentru toate tipuile de lătrat): dacă într-o situație care de obicei l-ar fi făcut să latre, câinele alege să nu o facă, ține cont de asta. Mulți dintre noi suntem obișnuiți să atragem atenția câinilor doar atunci când vrem să corectăm comportamentul urât, uitând astfel să îl lăudăm pe cel exemplar.
Dacă patrupedul vede pe cineva pe fereastră și, în loc să latre se uită la tine, oferă-i o recompensă. Dacă fuge prin grădină cu alți prieteni câini fără să latre, laudă-l. Dacă mingea lui se rostogolește sub canapea și în loc să ceară imediat ajutor alege să stea și să aștepte ca tu să i-o dai înapoi, mângâie-l și dă-i mingea! Chiar dacă lătratul este ceva satisfăcător și plăcut pentru câini, poți ajunge să controlezi acest lucru în timp și cu răbdare. Desigur, vorbim despre lătratul în exces, pentru că, altfel, câinele trebuie să se exprime – cu mijloacele lui – în orice situație.