Pisicutzu
Pisi Sănătate Pisi

Cum să ai grijă de sănătatea ochilor pisicii tale

Ochii pisicii pot fi afectați de diverse probleme. Învață cum trebuie să arate ochii sănătoși ai unei feline și cum să recunoști din timp eventualele probleme care necesită prezența la veterinar.

Se spune că ochii sunt oglinda sufletului, iar acest lucru nu e niciodată mai adevărat decât atunci când vine vorba despre pisici. Privește-ți pisica în ochi și vei realiza. Pe de altă parte, trebuie să știi că pisicile sunt supuse problemelor oculare în egală măsură cu alte animale, prin urmare trebuie să te îngrijești de ochii pisicii tale și să fii atent la semnele care indică faptul că ceva ar fi în neregulă cu ei.

Simptome ale problemele oftalmologice la pisici

ochi verzi pisica
Foto: Kelvin Valerio

Pisicile nu întâmpină la fel de multe probleme cu ochii cum o fac câinii, dar la feline acestea au tendința de a se croniciza și de a avea nevoie de o îngrijire mai îndelungată. Detectarea acestora din timp poate eficientiza tratamentul. Iată la ce trebuie să fii atent:

1 Clipește sau se uită cruciș

Clipitul frecvent sau privirea crucișă reprezintă semne de disconfort ce poate fi cauzat de o infecție, un corp străin în ochi sau o zgârietură a corneei. Chiar și zgârieturile fine pot fi dureroase și, netratate, pot duce la probleme serioase – ulcerația de cornee fiind cea mai întâlnită problemă oculară la pisici.

Unele pisici au blana lungă în jurul ochilor, iar aceasta le poate intra în ochi și zgâria corneea. Poți tunde aceste fire, dar cu foarte mare atenție. Dacă nu ești absolut sigur că pisica va sta liniștită în timp ce faci această operațiune, mai bine o lași în seama veterinarului sau a unui frizer profesionist.

2 Îi curg ochii

Scurgerile pot varia de la lichide clare la cele vâscoase, de culoare galbenă sau chiar verde. Pisicile cu infecții virale cronice pot avea secreții ocazionale sau permanente. În mod frecvent, secrețiile oculare prezintă o substanță care se usucă în colțurile ochilor. Pisicile reușesc să-și păstreze ochii curați, fiindcă se îngrijesc în permanență, dar dacă totuși constați că secrețiile sunt frecvente, e posibil ca felina să aibă nevoie de ajutor. Folosește un șervețel moale, umezit cu apă călduță, pentru a șterge zona afectată.

3 A treia pleoapă devine vizibilă

Pisicile au o pleoapă suplimentară, în colțul interior al fiecărui ochi. Arată ca un o „pieliță” albicioasă sau transparentă, care se mică pe suprafața globului ocular. Această ieșire în exterior este, de regulă, rezultatul unei infecții sau al unei dureri.

4 Ochiul pisicii e roșu sau se umflă

Roșeața și/sau umflarea unuia sau a ambilor ochi poate fi un semn de conjunctivită, cunoscută și drept „ochiul roz” – o inflamație contagioasă sau o infecție a ochiului. Conjunctivitele pot fi cauzate de un virus, de expunerea la substanțe chimice, de alergeni sau de o traumă.

5 Ochiul pisicii e încețoșat sau se observă o schimbare a culorii

O schimbare semnificativă în culoarea ochilor pisicii adulte poate reprezenta semnul unei grave probleme medicale. Dacă ochiul apare încețoșat, poate fi un semn al unor probleme cu corneea. De asemenea, „ceața” poate indica apariția cataractei. Orice semn de mai sus trebuie tratat rapid cu o vizită la veterinar, pentru o diagnosticare adecvată și un tratament în consecință.

Cum să păstrezi sănătatea ochilor pisicii

britan gray cat
Foto: Pavlo Vakhrushev

Cea mai bună metodă pentru a păstra sănătatea ochilor pisicii este să îi menții un sistem imunitar de fier. Specialiștii spun că multe probleme oftalmologice la pisici apar din cauza virusului herpetic, prin urmare un sistem imunitar puternic va preveni sau va minimiza consecințele. De asemenea, managementul stress-ului este o parte importantă a procesului de menținere a sănătății pisicii în raport cu episoadele de izbucnire a herpesului.

Cheia menținerii sănătății oculare este recunoașterea predispozițiilor genetice ale pisicii și îndepărtarea din timp a factorilor de stress, la care se adaugă controlul permanent al ochilor, dar și o dietă bogată în anti-oxidanți naturali. Vitaminele E și C, luteina, afinele – sunt suplimente ce aduc beneficii ochilor pisicii, întârziind degenerările oculare cauzate de înaintarea în vârstă. Poate pisica ta nu va avea niciodată probleme cu ochii, dar un lucru înțelept este să te îngrijești în permanență de sănătatea ochilor ei și să cunoști simptomele ce indică eventualele nereguli.

Citește și: Cât de des se face baie unei pisici

Related posts

Depresia la pisici. De ce este pisica apatică?

PisiCutzu

Cum ajuți o pisică obeză să slăbească

PisiCutzu

7 lucruri pe care pisicile le detestă

PisiCutzu

Leave a Comment