Pisicutzu
Dresaj Cutzu Lifestyle Cutzu

Cum să înveți câinele să nu mai tragă de lesă

Unul dintre cele mai neplăcute lucruri atunci când ieși cu câinele la plimbare este ca acesta să tragă de lesă la nesfârșit, în dorința de a merge mai repede și de a explora locurile pe care și le dorește. E un obicei care se întâlnește în special la câinii care au instinctul vânătorii încă rămas activ deși ei, ca rasă, au devenit de mult câini de oraș. Ce e de făcut dacă prietenul tău are asemenea „apucături” ce pot avea ca rezultat chiar accidente serioase, de ambele părți? Hai să vedem cum ar trebui să plimbi cu adevărat câinele, și nu să te plimbe el pe tine. Încearcă să pui în aplicare aceste mici ponturi, pentru a face ieșirile cu patrupedul mai relaxante:

Folosește o lesă scurtă

lesa scurta
Foto: Photoboyko

O lesă de 1,2 – 1,8 metri e cea mai potrivită. Lesa prea lungă îi va permite câinelui să se depărteze prea mult. Caută o lesă puternică, bine făcută, din piele, în special dacă prietenul tău este, la rândul lui, un exemplar puternic. Lesele retractabile nu sunt recomandabile în aceste cazuri. Oferă control limitat și pot deveni de-a dreptul periculoase în zonele aglomerate sau în cele unde există trafic.

Exersează comanda „pas”

setter
Foto: Asia Images Group

Stai lângă un zid sau lângă o treaptă și ademenește câinele cu o recompensă ca să vină lângă tine. Fă acest lucrula nesfârșit, spunând „pas” în timp ce-ți ghidezi prietenul să se apropie și recompensându-l doar atunci când stă lângă picior. Dacă vezi că patrupedul are tendința de a trage de lesă în față, încearcă să pui un prag în fața lui. Acest lucru îl va împiedica să pășească.

Reține că pentru o deplasare corectă, câinele trebuie să se miște alături de stăpân în partea stângă a lui, având pieptul la nivelul genunchiului stâng, menținând această poziție în mod constant, indiferent de viteza deplasării. De aceea, e foarte important ca încă de când este mic, câinele să învețe comanda „pas” – mai multe informații găsești aici.

Exersează în casă

În timpul plimbării sunt multe elemente care pot atrage câinele, curios să adulmece și să vadă. Prin urmare, înainte de a ieși la plimbare, exersează făcând mici ture cu lesa în casă. Deîndată ce ați ieșit afară, coboară pragul așteptărilor, fiindcă acolo e o întreagă lume care va distrage câinele.

Investește într-un ham anti-tragere

ham anti-tragere caini

Dacă vezi că nu reușești să-l faci să învețe comanda „pas” și nici lucrul cu lesa nu dă rezultate, atunci ia în considerare să cumperi un ham sau o lesă anti-tragere. Un asemenea produs, dacă este de calitate, îți permite să redirecționezi câinele în momentul în care acesta începe să tragă.

La unele dintre aceste hamuri, modul de așezare a cataramei de legătură e diferit. Acesta nu se află pe spatele câinelui ci în față, pe piept, oprindu-l pe acesta de la trasul lesei și îndreptându-i atenția către stăpân. Acest tip de ham nu sugrumă câinele, deoarece hamul rămâne pe partea inferioară a pieptului și nu la baza gâtului, spre deosebire de majoritatea hamurilor clasice, care încurajează întinderea lesei.

Astfel, în cazul în care câinele începe să tragă, smucește ușor în lateral, întorcându-l către tine. Dacă se apropie, recompensează-l. În cazul în care nu mai trage de lesă, începând să se deplaseze la pas, slăbește lesa și laudă-l.

Plimbă-l mai mult

Dacă pe parcursul plimbării ești stresat și îți grăbești câinele, acesta va simți și nu se va putea relexa și concentra. Rezervă suficient timp pentru plimbarea patrupedului și nu lăsa alte activități să te distragă, acordându-i lui întreaga atenție și încercând să-l faci să nu mai tragă cu disperare de lesă prin învățarea comenzii „pas”. Cu răbdare și cu efort susținut, vei rezolva această problemă și plimbările voastre vor deveni o plăcere.

Citește și: 10 lucruri pe care câinele tău urăște să le faci

Related posts

De ce trebuie să vorbești cu câinele tău în mod regulat

PisiCutzu

10 lucruri pe care trebuie să le știe câinele tău înainte să împlinească un an

PisiCutzu

De ce obișnuiesc câinii să lingă oamenii

PisiCutzu

Leave a Comment