Hrana nutritivă pentru pisici este esențială pentru sănătatea prietenei tale necuvântătoare. Pisicile sunt mofturoase la mâncare, iar preferințele lor culinare se formează în primul an de viață. De aceea, pisoiașul tău trebuie obișnuit cu toate tipurile de mâncare: de la cea uscată și semi-uscată la cea umedă.
Dacă pisica e mai înaintată în vârstă, trebuie să te asiguri că mâncarea pe care i-o dai are toți nutrienții necesari pentru o pisică sănătoasă. A-i oferi mâncare nutritivă e un semn că îi oferi dragoste. Mai mult, o dietă sănătoasă îi va oferi o blană mătăsoasă și strălucitoare, dar și energia de care are nevoie pentru activitățile de zi de zi. Sunt multe modalități de a-ți hrăni pisica, probabil e greu de spus care dintre ele e cea mai adecvată, dar în continuare îți oferim câteva ponturi în acest sens:
Mâncare făcută în casă
Mâncarea proaspătă pentru pisici este, probabil, cea mai nutritivă hrană. Unii posesori de pisici cumpără mâncare proaspătă de la magazine locale (o găsim mai rar), în vreme ce majoritatea o prepară acasă. Dacă-i prepari mâncarea acasă știi ce pui în ea și știi că nutrienții de care are nevoie sunt prezenți. I-o poți da crudă sau gătită, important este că vorbim despre mâncare proaspătă.
Faptul că îi oferi pisicii mâncare proaspătă poate fi comparat cu ceea ce pisicile mâncau cândva în sălbăticie – adică se alimentau fără conservanți. Un alt aspect de care trebuie să ții cont este când aduci o pisică nouă acasă: până se obișnuiește cu noul mediu, ea s-ar putea să fie anxioasă, fapt care-i afectează pofta de mâncare. În acest caz, ia în considerare să-i administrezi și un supliment de vitamine relaxante pentru pisici.
Mâncare organică pentru pisici
Ingredientele folosite în mâncarea organică pentru pisici sunt de calitate ridicată și nu includ porumb, lactate, chimicale sau grâu. Conținutul de proteine din mâncarea pentru pisici are o importanță deosebită, iar printre sursele de proteine folosite se numără ouăle, puiul, ficatul de pui, curcanul și heringul.
Ouăle coțin mari cantități de proteine, fiind digerabile cu ușurință. În plus, ouăle au vitamine esențiale pentru sănătatea celulară. Curcanul este, la rândul lui, foarte digerabil, reprezentând o altă sursă bună de proteine.
Pe de altă parte, heringul este vital pentru o blană strălucitoare și o piele sănătoasă. Ficatul este bogat în Vitamina A, necesară pentru pisicile care au probleme în a asimila vitaminele din legume.
Dieta de calitate recomandată de veterinar
Multe branduri de mâncare pentru animale oferă produse de calitate cabinetelor veterinare, care, la rândul lor, le sugerează clienților. Printre acestea, desigur, se numără și cele care sunt făcute special pentru pisici, prin urmare veterinarul tău va ști exact ce să-ți recomande.
Hidratare
Apa e esențială pentru noi toți, iar pisicile nu fac excepție. Apa ajută digestia, scaunele și reglează temperatura corpului. Cantitatea de apă de care are nevoie pisica depinde de dieta și de activitatea ei cotidiană.
Important este să te asiguri că pisica este hidratată. Multe animale de companie deshidratate suferă de infecții urinare, blocaje și alte probleme mai grave. Pentru a o încuraja să bea mai multă apă, plasează boluri în diverse locuri din casă sau cumpără o fântână de apă recirculată. Pisicilor le place să bea apă proaspătă iar un asemenea dispozitiv le stimulează pofta.
Citește și: Cum să menții sănătoasă și fericită pisica în vârstă