E adevărat că, atunci când porți o conversație cu câinele tău, singurul care vorbește cu adevărat ești tu. Dar nu e nevoie să primești un răspuns verbal de la prietenul tău. Oricât de caraghios ți s-ar părea că sună, o „discuție” cu el în timp ce vă plimbați, îl smotocești pe canapea sau îi pregătești mâncarea aduce beneficii despre care, probabil, habar n-aveai.
Și nu, nu trebuie să-ți pese de părerea vecinilor sau a altor persoane care au impresia că ești un pic dus pentru că vorbești cu câinele. Majoritatea celor care au câini conversează cu ei în mod natural și iată câteva motive pentru care e foarte bine să o faci:
Câinii adoră să le vorbești

Vocea ta, sau a celorlalți membri ai familiei, sună întotdeauna familiar pentru simpaticul tău patruped, care o consideră adesea drept zgomot de fundal. Dar dacă acesta aude un cuvânt care i se pare cunoscut (de pildă, numele lui), va trece de la ascultarea pasivă la cea activă. E ok să povestești câinelui despre cum ți-a fost ziua, dar e și mai bine să vorbim cu el despre lucruri la care pot face referință și pe care le pot înțelege. Desigur, câinele nu „vorbește” limba noastră, dar poate învăța cum să recunoască limbajul ce le este adresat, iar studiile arată că adoră să îl asculte.
Cercetătorii de la Universitatea din York (Marea Britanie) au publicat recent un studiu despre cum răspund câinii la limbajul uman. Aceștia au vrut să știe dacă patrupezii pot face diferența între vorbirea umană și cea care este adresată câinilor și dacă fac diferențe între acestea. Pentru a afla, au efectuat diverse experimente în care oamenii vorbeau câinilor pe diferite tonuri ale vocii și despre mai multe subiecte. Cercetătorii au testat atât tonul „normal” al vocii cât și tonul acela special pe care oamenii îl folosesc atunci când vorbesc cu copiii și cu animalele.
De asemenea, au schimbat subiectul conversației, trecând de la cele care nu au legătură cu câinii la cele pe care aceștia le puteau recunoaște. Subiectele includeau fraze precum „Vrei să ieșim afară?” sau „Ești un cățel bun!”.
S-a măsurat răspunsul câinilor la fiecare combinație de ton și conținut și s-a descoperit că patrupezilor li s-a stârnit mai mult interesul atunci când oamenii au folosit cuvinte care aveau legătură directă cu ei. Și că, dacă vrei să accesezi cu adevărat mintea unui câine, trebuie să vorbești în mod regulat cu el, adresându-i cuvintele pe care le înțelege și pe care le poate executa.
Dacă vorbești cu câinele, veți avea o legătură mai strânsă

Legătura dintre un om și câinele lui e dată de relația care se bazează pe dragoste mutuală și respect. Tot ceea ce e dincolo de asta reprezintă un plus. Unii câini își deschid inimile după prima mângâiere pe burtică, însă o legătură puternică, de durată, se stabilește în timp, cu efort. Câinele trebuie să se simtă foarte confortabil în preajma ta, iar o parte din acest confort se datorează auzului vocii tale.
Dacă-i vorbești câinelui în timp ce faci alte treburi, îl vei ține în „priză”. Pe parcursul zilei există multe momente care contribuie la crearea unei legături afective între tine și câine – de pildă, când faceți mișcare în aer liber sau când îl înveți comenzi noi, însă de fiecare dată „dialogul” cu el vă va apropia și mai mult. În momentul în care te ascultă spunându-i cât de frumos și deștept e, vei iniția o comunicare suficientă pentru ca patrupedul să fie atent la tine.
Comunicarea cu câinele e bună pentru propria ta sănătate

Câinele va deveni foarte atent dacă folosești cuvinte pe care le înțelege. Dar comunicarea cu prietenul tău nu este doar despre el. Vorbitul este modalitatea prin care oamenii își expun problemele în mod deschis. Câinele nu trebuie să răspundă sau să-ți ofere sfaturi pentru a te ajuta să treci printr-o situație dificilă. Simplul fapt că vorbești cu voce tare despre ceea ce te frământă unui „public” care nu te judecă în vreun fel, îți va fi de ajutor. Te ajută să privești situația în mod obiectiv, să reflectezi asupra aspectelor ei și să vezi în mod mai limpede soluțiile.
Comunicarea cu câinele este o tehnică agreată de mulți terapeuți și psihologi atunci în tentativa de a-i ajuta să treacă peste situațiile dificile sau să soluționeze anumite conflicte. De asemenea, copiii se simt mult mai confortabil atunci când vorbesc unui câine decât unui adult. Iar persoanele care au traversat perioade traumatizante se simt bine când povestesc câinilor despre acestea. Comunicarea cu patrupedul în legătură cu problemele zilnice este o bună modalitate de a menține sănătatea mintală la un nivel ridicat.
Câinii învață prin repetiție

Desigur, tu și câinele tău nu vorbiți aceeași limbă, dar, în mod surprinzător, câinii sunt experți lingviști. Au învățat să se adapteze la viață împreună cu oamenii, iar o mare parte din asta se datorează limbajului nostru. Câinii nu înțeleg structura propozițiilor și gramatica, dar pot prinde cu ușurință vocabularul.
Există exemplul unui border collie, pe nume Chaser, care a dovedit că înțelege peste o mie de cuvinte și că poate răspunde așa cum se cuvine la întrebări simple. Chaser este un câine de geniu, însă chiar și un câine de inteligență medie are capacitatea de a învăța o lungă listă de cuvinte.
Unele cuvinte pe care le învață câinii le sunt induse în mod explicit – „șezi” sau „stai”. Dar există cuvinte pe care câinii le învață ei înșiși – „minge”, „recompensă”, „baie” etc. Indiferent din ce categorie face parte cuvântul respectiv, un lucru e cert: cheia învățării constă în repetiție. Câinele învață „șezi” pentru că i-l repeți de zeci de ori pe parcursul lecției de dresaj. Apoi învață „recompensă” pentru că îl folosești când îi întinzi o bucățică delicioasă.
Faptul că te ascultă e cel mai bun mijloc prin care câinele învață, iar de fiecare dată când deschizi gura și i te adresezi există șansa să învețe mai mult. Va începe să înțeleagă cuvintele pe care le repeți frecvent iar buna înțelegere a limbajului va duce la o mai bună comunicare între voi.
Limbajul verbal nu e totul
Cuvintele sunt doar o mică parte a comunicării. Când vorbești cu un prieten, pui cuvintele în propoziții, dar în același timp folosești tonul vocii și limbajul corpului pentru a te exprima. Figura ta se schimbă în funcție de expresiile pe care le folosești și care reflectă starea în care te afli. Dai din mâini iar tonul vocii este, uneori, mai onest decât cuvintele însele.
Învățarea vocabularului e o treabă grea pentru câinele tău. Însă gesturile emoționale sunt percepute mult mai ușor. Ei își pot da seama în ce stare te afli, privindu-te în timp ce vorbești și ascultându-ți inflexiunile vocii. Există o diferență între limbajul corpului uman și cel canin, dar ei pot pune la un loc piesele acestui puzzle pentru a-și da seama ce gândești. În timp, câinele va învăța care e vocea pe care o folosești pentru a i te adresa și care e cea pe care o folosești pentru a te adresa semenilor tăi. Iar acest lucru va îmbunătăți mult comunicarea dintre voi.
Citește și: Comportamente ciudate ale câinilor și explicațiile acestora