Pisicutzu
Sănătate Cutzu

De ce tremură câinele?

E posibil să existe momente în care patrupedul să înceapă să tremure. Evident, te vei întreba instant de ce tremură câinele? Și nu ne referim la cazurile în care se scutură de apă după ce a făcut baie sau a intrat într-o băltoacă. Și nici la cele în care câinele își scutură capul sau se scarpină după urechi din cauza unei mâncărimi sau a unei infecții. În cele ce urmează vorbim despre tremuratul general al câinelui, cu întregul său corp.

Există câteva cauze ce pot genera acest gen de tremurat, care țin de probleme medicale sau de răspunsuri comportamentale. Iată, așadar, de ce tremură câinele și ce ar trebui să faci în această situație:

De ce tremură câinele

Tremuratul câinelui poate fi cauzat de două categorii majore:

  • Din cauze medicale sau fizice – caz în care tremuratul e asociat cu o boală sau o afecțiune
  • Din cauze comportamentale – un răspuns fiziologic pe care câinele îl poate exhiba atunci când are emoții de un fel sau altul.

Probleme fizice din cauza cărora câinele poate să tremure

caine inghetat
Foto: aerogondo

Uneori, câinii tremură când le e frig. Tremurul îi ajută să-și regleze temperatura corpului.

Alteori, câinii pot tremura atunci când resimt durere. Durerea poate fi cauzată de traume, inflamații sau infecții. Câinii nu vocalizează întotdeauna durerea atunci când o au, ci pur și simplu pot trece pe modul „stoic”, exprimându-se doar prin tremuratul involuntar al corpului.

Probleme neurologice care fac câinele să tremure

de ce tremura cainele
Foto: prospective56

Există și unele eventuale afecțiuni neorologice care pot duce la tremuratul câinelui. Toate rasele pot fi predispuse la convulsii, unele mai mult ca altele.

CITEȘTE ȘI
Hăinuțe și pelerine de ploaie pentru câini

Unele boli neurologice sunt congenitale – precum hipoplazia cerebeloasă sau sindromul tremurăturilor la cățeluși.

Hipoplazia cerebeloasă e cauzată de insuficienta dezvoltare a cerebelului (partea creierului responsabilă cu coordonarea mișcărilor musculare voluntare) iar ea se manifestă la cățelușii nou-născuți în momentul în care încearcă să se ridice și să meargă. Semnele clinice includ fluturarea capului, răsturnarea pe o parte și tremor în membre. Aceasta e o componentă ereditară întâlnită la unele rase precum Chow-Chow, Airedale Terrier, Boston Terrier și Bull Terrier.

Sindromul tremurăturilor apare în special la câinii cu blană albă, precum cei din rasele bichon maltez sau terierul West Highland White (westies), dar a fost remarcat și la alți câini, cu blană colorată. Sindromul tremurăturilor face ca întreg corpul să tremure, fiind asociat cu inflamația sistemului nervos central. Se întâlnește în special la câinii tineri și la cei de vârste mijlocii.

West Highland White
West Highland White / Foto: natenn

Sindromul tremurăturilor la cățeluși, cunoscut și drept hipomielinizare, poate apărea la câinii nou-născuți, în primele două săptămâni de viață. Simptomele includ tremurături ale corpului, probleme de echilibru și coordonare și probleme de mers. În cazul acestei boli, nu se produce suficient de multă mielină, teaca protectoare a nervilor. Rasele afectate de acest sindrom sunt Samoyed, Chow Chow, Weimarener, Welsh Springer Spaniel, Bernese, dalmațienii și golden retrieverii. La rasele Samoyed și Springer doar masculii pot fi afectați, nu și femelele.

Medicamente / toxine ce pot cauza apariția tremuratului

Ingerarea anumitor substanțe, precum ciocolata sau marijuana, poate cauza apariția tremurăturilor la câini, laolaltă cu alte semne clinice.

Unii câini sunt sensibili la substanțele de înlăturare a puricilor și căpușelor, existând posibilitatea să tremure după ce li se administrează medicamente pentru așa ceva.

CITEȘTE ȘI
5 mâncăruri pentru oameni care sunt bune și pentru câini

Unii câini care se trezesc după anesteziile la care au fost supuși în vederea diverselor intervenții chirurgicale pot, de asemenea, tremura.

Boli ce pot cauza tremurăturile la câini

Următoarele boli pot produce apariția tremurăturilor:

  • Boala Addison – o tulburare endocrinologică ale cărei efecte sunt letargia, vomitatul și tremurăturile.
  • Hipocalcemia – nivelul scăzut de calciu din organism poate cauza tremor muscular și convulsii.
  • Hipoglicemia – nivelul scăzut de zahăr din sânge poate duce și el la apariția convulsiilor.
  • Bolile virale infecțioase – pot cauza tremurături, acesta fiind unul dintre simptomele ce pot identifica boala.

Cauze comportamentale care duc la apariția tremurăturilor la câini

Câinii temători, anxioși sau stresați, pot începe să tremure. Acesta e o reacție fiziologică la o amenințare reală sau percepută ca atare de către câine.

caine anxios
Foto: franknoon

Anxietatea apare atunci când câinele anticipează apariția unui pericol sau a unei amenințări. Stresul e o încercare la care e supus organismul câinelui și care îi creează un dezechilibru. Câinii care sunt supuși unui nivel ridicat de stres pot începe să tremure. Când apare o amenințare evidentă, informația este trimisă la amigdală – partea creierului care procesează emoțiile. Răspunsul de teamă trimite o cascadă de reacții prin creier către întregul organism.

În acele momente se eliberează cortizol și adrenalină, care ajută câinele să ia parte la o luptă, de exemplu. Dar acești hormoni cauzează creșterea pulsului, dilatarea pupilelor, relaxarea sfincterului, lentoarea digestivă și, nu în cele din urmă, tremuratul.

Câinii pot tremura și ca urmare a entuziasmului crescut, indiciu al excitării mentale. Care poate fi o reacție emoțională pozitivă sau negativă.

Trebuie apelat la veterinar în cazul în care câinele tremură?

Încearcă să identifici motivele pentru care câinele a început să tremure. A mâncat ceva recent? A auzit un zgomot puternic în casă sau în exterior (de pildă, focurile de artificii și petardele de Anul Nou)? I-ai dat medicamente recent? Dacă ai dubii, sună veterinarul.

CITEȘTE ȘI
Ce faci atunci când câinele a înghițit un os de pui?

Când câinele a început să tremure, așează-l într-un loc călduț și asigură-te că nu are corpul rece la atingere. Dacă are și alte simptome, precum diaree, vomă, letargie, incontinență urinară – atunci trebuie să-l duci de urgență la veterinar.

Citește și: Anemia la câini. Ce este, cauze, cum se manifestă

Related posts

Cum afli câți ani are un câine

PisiCutzu

Anemia la câini. Ce este, cauze, cum se manifestă

PisiCutzu

De ce-și înclină câinele capul când te privește?

PisiCutzu

Leave a Comment