Pisicutzu
PisiSănătate Pisi

Depresia la pisici. De ce este pisica apatică?

Dacă observi că pisica ta este apatică, atunci s-ar putea să fie deprimată. E necesar să cunoști posibilele semne și simptome ale depresiei la pisici și să colaborezi cu veterinarul pentru a desluși cauza și a găsi o soluție.

Depresia la oameni capătă proporții nebănuite pe întreg globul, iar consecințele se văd în privința somnului, alimentației, energiei, concentrării și respectului de sine. Când vine, însă, vorba despre pisici, tabloul nu e foarte clar. Diagnosticul unei persoane depresive se bazează pe simptomele pe care aceasta le declară, dar pisicile nu pot declara nimic, așa că misiunea devine infinit mai grea. Să aruncăm o privire asupra depresiei la pisici – cum poate fi diagnosticată și tratată.

Dacă pisica ta arată semnele unui posibile depresii, primul pas este să o duci la veterinar, pentru o examinare, deoarece oricare dintre aceste simptome pot indica un număr variat de alte boli. Care sunt aceste semne:

  • Lipsa apetitului pentru mâncare
  • Se îngrijește în exces sau, dimpotrivă, nu se mai îngrijește
  • Se ascunde sau evită contactul cu oamenii
  • Evită litiera
  • Miaună în exces
  • Își schimbă comportamentul și personalitatea

Cauze ale depresiei la pisici

Supărarea

pisica deprimata
Foto: ablokhin

Cea mai comună cauză a depreiei la pisici este pierderea unei persoane care îi ținea companie sau a altui animal din casă, care îi era prieten permanent. Deși se spune că pisicile sunt ființe singuratice, ele formează legături puternice cu oamenii și cu alte animale, inclusiv cu alte pisici. Ca rezultat, pierderea unui companion drag poate duce la depresie.

Durerea

Durerea poate fi o altă cauză. Pisicile sunt maestre la a masca disconfortul, iar atunci când durerea devine evidentă pentru tine sau pentru veterinar, atunci e posibil ca pisica deja să o fi avut de o lungă perioadă de timp. Extrapolând din medicina umană, știm că există o strânsă legătură între durerile cronice și depresie.

CITEȘTE ȘI
Cum să te comporți cu o pisică agresivă

Plictiseala

Deși, de regulă, plictiseala duce mai degrabă către probleme de comportament, precum scărpinatul distructiv sau agresivitate împotriva oamenilor, ea se află și pe lista care cauzează depresia. Lipsa bruscă a interacțiunilor cu oamenii pe care-i știa aproape poate deprima o pisică.

Schimbările

Schimbările ce au loc în rutina zilnic a pisicii reprezintă o altă cauză a apariției depresiei. Pisicile sunt creaturi care-și fac ritualuri, iar orice intruziune în viața lor cotidiană – precum apariția unei noi piese de mobilier sau a unui nou membru al familiei – le disturbă și le stresează, afectându-le echilibrul.

Cum se diagnostichează o pisică deprimată

pisica trista
Foto: scopio

Din moment ce pisicile nu ne pot spune de ce sunt triste, veterinarul se va baza pe metode specifice de diagnosticare, pentru a-și da seama dacă, într-adevăr, pisica suferă de depresie.

Nu există, însă, un mod științific pentru depistarea depresiei la pisici. Veterinarul poate doar să caute semne ce ar putea indica apariția depresiei. Pe lângă examinarea fizică a pisicii, dar și a listei cu simptomele care au făcut-o să ajungă la veterinar, acesta poate face o serie de analize de sânge, ecografii și ultrasunete. Dacă pisica se prezintă în regulă din punct de vedere medical, veterinarul te va ajuta să cauți factorii externi care o pot stresa și îi pot provoca depresia.

Tratarea depresiei la pisici

pisi trista
Foto: krblokhin

Supărarea: o pisică aflată în această stare are nevoie de un plus de compasiune și îngrijire. Trebuie să petreci mai mult timp cu ea, să-i aduci jucării noi sau un pătuț nou, să o angajezi în tot felul de activități interactive și să o răsfeți cu mici tratații. Activități holistice, gen Reiki și alte forme de transmiteri de energie pot fi benefice. Tratamente holistice, precum esențele florale, pot ajuta pisicile să depășească mai ușor perioada de jale.

CITEȘTE ȘI
5 lucruri pe care poate nu le știai despre pisicile negre

Durerea: pentru a trata cum se cuvine depresia, trebuie să înțelegem cauza din spatele ei. Iar dacă depresia pisicii ține de durere, atunci, în mod evident, trebuie să facem tot ce se poate ca să i-o alinăm. Așa că trebuie apelat la medicina convențională și, în funcție de cauza durerii, se oferă tratamentul adecvat sau chiar se apelează apoi la o gamă largă de terapii holistice. De exemplu, problemele cu articulațiile se pot rezolva cu acupunctură.

Plictiseala: joacă-te cu pisica, utilizând jucării care propun stimularea mentală, precum puzzle-uri din mâncare, iarbă pentru pisici și pervazuri de ferestre de la care să poată urmări păsări. Astfel, pisica se va implica mai mult în mediul ei înconjurător și nu va mai fi la fel de plictisită.

Schimbările: dacă depresia ține de stres, atunci caută sursa stresului și elimin-o. În cazul în care, de pildă, sursa depresiei este prezența unui animal nou în preajma ei, încearcă să i-l „prezinți”, încetul cu încetul, angajând-o în activități pozitive împreună cu noul membru. Sau amenajează-i mai mult spațiu pe verticală, pentru a evita situațiile stresante.

Citește și: Pisicile birmaneze – de unde vin, ce personalitate și ce comportament au

Related posts

12 curiozități despre pisici

PisiCutzu

Cele mai inteligente rase de pisici

PisiCutzu

Cum să înțelegi modul în care comunică pisica ta

eddie

Leave a Comment