Pisicutzu
Lifestyle Pisi Shopping PisiCutzu

Jucării pentru pisici. Cum să alegi cele mai bune jucării pentru felina ta

Pisicilor le place să se joace la fel de mult precum câinilor. Și au nevoie de joacă. Pentru că joaca le menține în formă și le face fericite și sănătoase. De aceea, e important să alegi cele mai potrivite jucării pentru pisica ta, în așa fel încât să-i satisfaci instinctele naturale și să o încurajezi să facă mișcare.

Se spune adesea despre pisici că, spre deosebire de câini, nu trebuie să-ți bați capul să le îngrijești prea mult, pentru că știu să-și poarte singure de grijă foarte bine. Lucrurile nu stau chiar așa: pisicile au nevoie de stimulări fizice și mentale, iar unele dintre aceste tipuri de stimulare sunt reprezentate de joacă și selectarea unor jucării adecvate.

De ce este joaca importantă pentru feline

cat toy
Foto: engdaowitchitpunya

Joaca este vitală pentru păstrarea sănătății mentale și fizice a pisicii, în special când ne referim la pisicile de apartament. Deși pisicile pot dormi și până la 16 ore pe zi, ele au nevoie de stimuli atunci când sunt treze, iar cel mai bun mijloc este să te joci cu ele.

În sălbăticie, când leii, tigrii și alte feline mari nu dorm, vânează sau își învață puii să vâneze. Joaca nu e altceva decât provocarea instinctelor de vânătoare ale tigrișorului tău domestic, pe parcursul acestei activități stimulându-i capacitatea de a sări, de a urmări, de a se târî, de a prinde sau de a „ucide”. Jucăriile pentru pisici trebuie să aibă un design care să stimuleze pisicile să se muleze pe comportamentul lor natural.

Joaca este, de asemenea, o foarte bună modalitate de a le menține în formă fizică. Conform unui studiu recent, făcut în State, 55% dintre pisicile americane sunt obeze sau supraponderale. Pe lângă necesitatea de a oferi pisicii o dietă corespunzătoare, menținerea în forma fizică e la fel de importantă.

În plus, joaca îmbunătățește legătura dintre tine și pisică. Sigur, e frumos ca atunci când te uiți la televizor sau citești să-ți mângâi prietena, dar în momentul în care vă jucați împreună îi acorzi atenție 100%, iar ea va percepe acest lucru așa cum se cuvine și îl va aprecia.

Jucăriile pentru pisici ar trebui să imite animalele ce pot fi prădate

pisica soarece
Foto: BananaStock

Jucăriile făcute din materiale naturale, precum lâna, penele sau (chiar dacă nu e naturală) blana sintetică mimează sau creează senzația de animal ce poate fi prădat. Caută jucării bine făcute, care să nu se descompună în piese mici, ce pot fi ingerate din greșeală. Evită jucăriile ce prezintă decorațiuni atașate cu lipici.

Unele dintre cele mai bune jucării sunt baghetele interactive sau cele care imită undițele. Jucăriile interactive scot la lumină instinctele de vânătoare ale pisicii, iar activitatea poate deveni distractivă pentru amândoi.

Un alt tip de jucării cu care captezi atenția pisicii sunt cele de tip puzzle. Acestea sunt făcute în așa fel încât pot fi umplute cu „premii” care să recompenseze comportamentul pisicii care încearcă să le descopere deschizând compartimente sau ușițe.

Siguranța jucăriilor pentru pisici

Verifică în permanență jucăriile pisicii, pentru a te asigura că nu li s-a desprins vreo parte, dacă nu s-au stricat sau dacă nu există vreo posibilitate de a pune în pericol sănătatea prietenei tale. Unele jucării au diverse părți atașate cu ace de siguranță și nu poți fi niciodată sigur că pisica nu are capacitatea de a le deschide.

Atunci când nu te joci cu ea, nu lăsa la îndemâna pisicii jucăriile de tip undiță, fiindcă se poate încurca în fire, ba chiar le poate mânca, lucru ce poate duce la blocaje intestinale. De asemenea, nu lăsa pisica să se joace nesupravegheată cu jucării electronice, care au părți ce se mișcă (trenulețe electrice, de pildă). Pisica își poate prinde în ele lăbuțele sau mustățile, experiența transformându-se astfel într-una dureroasă și traumatizantă.

Cum să te joci cu pisica

joaca cu pisica
Foto: TONL Imagery

Când te joci cu pisica nu te rezuma în a-i arunca o jucărie, așteptându-te să ți-o aducă înapoi, ca un câine (deși multora le place și această activitate). Gândește-te cum vânează felinele în modul lor natural. În sălbăticie, ele urmăresc prada, apropiindu-se din de în ce mai mult de ea, apoi se reped pe animalul care nu bănuiește nimic. Când folosești jucării de tip baghetă, mișcă jucăria haotic, alternând între mișcările rapide și cele lente. Nu bălăngăni bagheta în fața ochilor pisicii – nu e o mișcare naturală pentru o eventuală pradă de-a ei.

Nu folosi aceeași jucărie perioade îndelungate de timp, fiindcă pisica se va plictisi. Alternează-le, ascunde din ele timp de o săptămână sau două, apoi scoate-le din nou la iveală – în acest fel, pisica va crede că are o jucărie nouă. Desigur, nu vei face asta dacă prietena ta chiar are o jucărie favorită cu care adoră să se joace tot timpul.

Fă-ți timp pentru una sau două sesiuni de joacă pe zi, care să dureze circa 20 de minute. Amândoi vei descoperi că aveți nevoie de ele și că vă simțiți foarte bine în timpul lor.

7 jucării pentru pisici

Jucărie pentru pisică interactivă șoarece

jucarie pisica soarece

O jucărie interactivă șoarece și iarba pisicii, concepută pentru amuzamentul pisicuțelor. Este confecționată din material de pluș și are 18 cm. Trezește instinctele naturale ale pisicii, care o va adora pe termen lung.

Preț 12 lei. Cumpără de aici.


Cat Senses Play Circuit

play circuit pisici

Un ansamblu de joacă, un circuit cu design unic, creat pentru stimularea poftei de joacă a pisicii. Vederea, auzul și simțul tactil sunt simțuri cheie folosite atunci când pisica vânează, iar Cat Senses Play Circuit încorporează toate aceste trei caracteristici de stimulare senzorială, fiind conceput special pentru a distra pisica. Se poate utiliza individual sau combinat cu diverse ansambluri Catit Senses, disponibile separat.

Preț 87 lei. Cumpără de aici.


Jucărie undiță cu iarba pisicii

undita pisici

Jucărie de tip undiță pentru pisici, cu o dimensiune de 36 cm (bățul are 47 cm), concepută special pentru a-ți amuza prietena și a petrece cu ea timp de calitate.

Preț 12 lei. Cumpără de aici.


Cat Senses Massage Center

masaj pisici

Massage Center e prevăzut cu o serie de suprafețe reliefate, special concepute pentru a oferi pisicii experiența unui masaj veritabil și răsfățul pe care îl merită.

Preț 71 lei. Cumpără de aici.


Cat Senses Food Circuit

food circuit pisici

Un hrănitor de tip labirint, care distrează și hrănește pisica în același timp și care oferă un mod unic și benefic: felina trebuie să mute cu lăbuțele crochetele de hrană prin labirint, hrana va pica prin deschiderile cu care e prevăzut labirintul la baza lui și mai apoi în tăviță. În plus, hrănitorul monitorizează cantitatea de hrană, prevenind supraalimentarea și creșterea în greutate. Nivelul de dificultate poate fi modificat prin rotirea discurilor, pentru a mări sau a micșora deschizăturile labirintului.

Preț 110 lei. Cumpără de aici.


Jucărie Paiatze Cat Sisal Soarece XXL

Jucarie Paiatze

O jucărie din sisal, în formă de șoarece, pentru a atrage atenția pisicii și a o ține ocupată mult timp. Sisalul e potrivit pentru tocirea gheruțelor pisicii, iar forma de șoarece îmbină utilul cu plăcutul. Amuzantul șoarece trezește instinctul de joacă și de prădător al pisicuței. Materialul este non-toxic și textil, jucăria măsoară 31,5 cm.

Preț 60 lei. Cumpără de aici.


Yommy jucărie pisică interactivă farfurie

yommy farfurie jucării pentru pisici

Yommy este o jucărie interactivă pentru pisici, cu spațiu de recompense, fabricată din plastic. Nu conține substanșe toxice care ar putea pune în pericol sănătatea pisicii.

Preț 48 lei. Cumpără de aici.

Citește și: Rucsacuri pentru transportul câinilor și pisicilor

Related posts

5 lucruri pe care poate nu le știai despre pisicile negre

PisiCutzu

Cum să faci să conviețuiască în bună pace câinele cu pisica

PisiCutzu

Cum să determini vârsta pisicii

PisiCutzu

Leave a Comment