Pisicutzu
Lifestyle Pisi

5 lucruri pe care poate nu le știai despre pisicile negre

Ești superstițios și superstițiile tale se îndreaptă (și) către pisicile negre? Faci o greșeală – iar despre asta ar putea să-ți povestească mai multe posesorii unei asemenea pisici. Dacă privim înapoi în istorie, descoperim că pisicile negre au devenit simboluri ale Halloween-ului, într-o perioadă în care erau considerate un element al zeișei Fortuna. Iar dacă privim către viitor, e posibil ca genele pisicilor negre să ajute într-o bună zi la prevenirea unor boli ale oamenilor. Așadar, hai să vedem 5 lucruri pe care poate nu le știai despre pisicile negre:

Pisicile negre și vrăjitoarele

pisica neagra halloween
Foto: Tobkatrina

Pisicile negre sunt simboluri ale sărbătorii de Halloween, deseori americanii, de la copii la adulți, alegând să se costumeze în feline. Acest lucru își are rădăcinile în Evul Mediu, când pisicile erau asociate cu Satana, vrăjitoarele și vrăjitoria. Unii oameni mergeau atât de departe încât să creadă că pisicile negre erau trimisele vrăjitoarelor sau chiar vrăjitoare care-și schimbau forma pentru a trăi printre oameni. Această superstiție absurdă a avut ca rezultat uciderea în masă a bietelor pisici negre, ba uneori chiar și a unor proprietari ai acestora.

Deși acele vremuri au trecut de mult, teama de pisici negre se menține pe alocuri și în zilele noastre. În America, mulți proprietari de adăposturi pentru pisici evită să trimită spre adopție pisici negre în luna octombrie, tocmai de teama ca acestea să nu fie sacrificate de nebuni.

Pisicile negre nu aduc ghinion

pisica neagra taie calea
Foto: Hart_Walter

De multe ori când vedem că o pisică neagră ne taie calea considerăm, din superstiție, că vom avea ghinion. Ei bine, lucrurile stau, de fapt, pe dos. Pisicile negre nu doar că nu aduc ghinion, ci, dimpotrivă, sunt purtătoare de noroc, cu trimitere către zona financiară.

În trecut, marinarii aduceau pisici pe vas, în principal pentru a vâna șoarecii și șobolanii, dar și pentru companie. Marinarii britanici, însă, mergeau mai departe, fiind convinși că dacă aveau la bord o pisică neagră și aceasta fugea de pe vapor sau i se întâmpla ceva, nava avea să fie supusă ghinionului, fiind foarte posibil să se scufunde.

Pentru cei dintre noi care nu suntem marinari, trebuie să avem în vedere că o pisică neagră care a ajuns la ușa noastră e semn de noroc. Cel puțin, așa sunt de părere scoțienii, același lucru crezând și englezii și irlandezii, atunci când o pisică neagră le taie calea. Sigur, la români credința e pe dos, dar… ia gândește-te mai bine: ai avut vreodată ghinion după ce ți-a tăiat calea o pisică neagră?

Pisicile negre aduc noroc în dragoste

pisica neagra
Foto: Adina Voicu

Uită de imaginea doamnelor în vârstă, acompaniate de multe pisici! În unele colțuri ale lumii se spune că pisicile negre îți pot îmbunătăți viața amoroasă.

În Japonia, de exemplu, se știe că femeile singure, posesoare ale unei pisici negre, atrag mai mulți „pețitori”. Iar în unele regiuni din Marea Britanie, o pisică neagră reprezintă cadoul ideal pentru o nuntă – și asta deoarece felina întunecată aduce noroc și fericire cuplurilor care se căsătoresc.

Pisicile negre supraviețuiesc bolilor

black cat
Foto: StockSnap

Cercetătorii britanici (tot ei…) au descoperit că mutațiile genetice care fac ca unele pisici să capete blana neagră le pot oferi protecție împotriva bolilor. De pildă, acest tip de mutații afectează unele gene care oferă rezistență împotriva virusului HIV la oameni.

Cum pisicile se pot pricopsi cu multe dintre bolile care afectează oamenii – cancer, SIDA și Alzheimer sunt doar câteva – ele devin modele perfecte pentru studierea acestora. Prin înțelegerea modului în care pisicile au dezvoltat o rezistență la boli, cercetătorii pot învăța și preveni apariția acestora la oameni.

Pisicile negre își pot schimba culoarea

pisica neagra vargata
Foto: Lolostock

Dacă ai o pisică neagră, dar cu genă tigrată, care adoră să stea ore-n șir la soare, să nu te miri dacă vei constata într-o zi că i se schimbă culoarea în maro. Acest lucru se poate întâmpla deoarece razele soarelui afectează pigmentul din blană, pentru a scoate la iveală adevărata natură vărgată a pisicii. Fenomenul nu se va produce însă și la pisicile 100%… negre.

Citește și: Cele mai frumoase rase de pisici albe

Related posts

10 pisici celebre, care au intrat în istorie

PisiCutzu

Cum au fost domesticite pisicile

PisiCutzu

12 curiozități despre pisici

PisiCutzu

Leave a Comment