Pisicutzu
Lifestyle PisiPisi

Cât de mult timp îți poți lăsa pisica singură în casă

Se știe că pisicile sunt creaturi solitare, dar orice posesor de pisică mai știe că acest lucru nu e întrutotul adevărat. De fapt, unele pisici sunt atât de sociabile încât vor să aibă în permanență companie. Pisicile formează legături puternice cu oamenii și pot deveni confuze dacă sunt lăsate prea mult timp singure.

Desigur, fiecare pisică e diferită. Există însă unele reguli universal acceptate legate de cât de mult îți poți lăsa pisica singură în casă:

Poate să stea pisica singură cât timp ești la lucru?

pisica russian blue
Foto: Canva Photos

Multă lume alege să-și ia o pisică în loc de câine, drept animal de companie, deoarece se știe că pisicile necesită mai puțină întreținere. Cu alte cuvinte, cu o pisică nu trebuie să ieși de trei ori pe zi la plimbare și nici nu va lătra la ușă dacă pleci. Pentru că, e adevărat, pisicile pot sta singure perioade mai lungi decât câinii. La urma-urmei, „baia” lor e în casă.

În general, pisicile adulte pot fi lăsate singure în casă pentru o perioadă de 8-12 ore. Dar pisicile se pot plictisi chiar și pe o perioadă scurtă de timp. Cum să rezolvi problema? Cu… distracție! Dacă trebuie să pleci de-acasă toată ziua, lasă-i pisicii câteva jucării și posibilitatea de a face câteva activități. Îi poți lăsa chiar radioul sau televizorul deschis, la volum redus.

Poți lăsa pisica singură peste noapte?

stricaciuni pisica
Foto: Arseniy45

De regulă, veterinarii spun că perioada maximă pe care o pisică de apartament o poate petrece singură este de 24 de ore. Câtă vreme au nisipul curat, acces la apă și mâncare suficientă, ar trebui să fie ok timp de o zi. Ce depășește 24 de ore devine problematic.

CITEȘTE ȘI
Cum să introduci o pisică nouă în casă

Dacă ai de gând să lipsești de-acasă mai mult de o noapte, vorbește cu un prieten să-i facă o vizită pisicii, să-i curețe nisipul și să refacă resursele de apă și hrană. Gândește-te așa: tu ți-ai dori să stai blocat într-o cameră cu mâncare puțină, apă murdară și un vas de toaletă la care nu se trage apa? Cu siguranță, nu. Atunci nu-i corect să-ți supui pisica la un asemenea tratament.

Mai îngrijorătoare decât harababura din casă ar fi, însă, situațiile în care ar interveni, din senin, o boală sau un accident. Pisicile se pot pune singure în situații neplăcute – o fac uneori atunci când ești acasă cu ele. Iar o afecțiune apărută pe nepusă masă, precum un blocaj urinar, le poate fi chiar fatală.

Vârsta pisicii face diferența

pisoi alb
Foto: photo7180

Pisoii și pisicile în vârstă sunt vulnerabile și au nevoie de îngrijire suplimentară atunci când le lași singure.

Pisoii între 3 și 6 luni trebuie hrăniți de trei ori pe zi, la fiecare 4-6 ore. În plus, ei sunt extrem de curioși și încearcă să se cațere pe draperii sau să mănânce lucruri pe care nu ar trebui să le încerce. Îi poți lăsa într-o încăpere în care să nu le oferi aceste tentații, dar cineva trebuie să-i verifice pe parcursul zilei.

Cât despre pisicile în vârstă, acestea pot fi foarte sensibile la modificările în rutina zilnică. De aceea, ele nu ar trebui lăsate singure în casă peste noapte.

Ține pisica ocupată cât timp lipsești

pisica ghem
Foto: m.kucova

Dacă trebuie să lași pisica singură pentru mai multe ore, îi poți găsi o ocupație. Oferă-i o masă rapidă înainte de a pleca și schimbă-i apa înainte să ieși pe ușă. De asemenea, curăță-i litiera. Și, desigur, nu uita de sursele de distracție.

CITEȘTE ȘI
Pisicile birmaneze – de unde vin, ce personalitate și ce comportament au

Unul dintre modurile prin care îi poți ocupa timpul pisicii este să-i lași peste tot jucării și alte obiecte care s-o țină în priză: mingi pufoase, bile care zornăie, șoareci de jucărie etc. Dacă pisica e foarte curioasă și neastâmpărată, aranjează un spațiu „de siguranță” în care să se desfășoare cât timp ești plecat. Băile sunt, de asemenea, încăperi în care pisicile se simt bine.

Cum pot ajuta „bonele” de pisici

pisica minge
Foto: Canva Photos

După cum spuneam, e-n regulă să-ți lași pisica singură acasă un interval de până în 24 de ore. Dar e bine să-ți iei măsuri de precauție în cazul în care apare ceva imprevizibil și nu poți ajunge înapoi la timp. Un viscol, ți se strică mașina pe drum sau alte asemenea lucruri. Ce face pisica dacă nu mai are ce să mănânce?

Adevărul este că și cele mai solitare pisici trebuie verificate măcar o dată pe zi. O persoană de încredere, care să facă pe „bona”, poate reprezenta salvarea. Pentru majoritatea pisicilor aflate în aceste cazuri, o scurtă oprire în care să capete apă, mâncare și o lădiță curată e suficientă. E drept, unele pisici au nevoie de o vizită mai lungă, care să includă și o sesiune de joacă. Roagă un prieten, căruia i-ai dat cheia în prealabil, să treacă pe la prietena ta singuratică și să-i asigure un minim de îngrijire în caz de urgență.

Citește și: Cum au fost domesticite pisicile

Related posts

Ai alergie la pisici dar totuși le iubești? Nu e totul pierdut

PisiCutzu

Cum să-ți hrănești pisica în mod sănătos

PisiCutzu

Cum să ai grijă de sănătatea ochilor pisicii tale

PisiCutzu

Leave a Comment