Pisicutzu
Lifestyle Pisi Pisi

12 curiozități despre pisici

Pisicile sunt unele dintre cele mai populare animale de companie din lume, iar asta-i ușor de înțeles. Se curăță singure, nu au nevoie de plimbări pe-afară, iar programul lor de somn este unul de invidiat, ceea ce înseamnă că nu trebuie să te simți vinovat atunci când pleci la lucru și le lași singure în casă (pentru o perioadă limitată de timp, totuși). Dar chiar și pentru cei mai dedicați proprietari de animale de companie, există multe lucruri despre felinele lor care par… misterioase! Cu ajutorul experților, am adunat 12 curiozități despre pisici, pe care multă lume nu le cunoaște.

Pisicile pot vâna cu precizie în întuneric

pisica la vanatoare
Foto: Nils Jacobi

Abilitatea ciudată a pisicii de sări pe tine chiar și atunci când luminile sunt stinse, nu este o coincidență. În spatele ochiului pisicii există un strat reflectorizant, numit tapetum lucidum, care colectează toată lumina disponibilă, intensificând-o și reflectând-o înapoi în retină, permițându-le astfel pisicilor să proceseze cu exactitate imaginile chiar și în întuneric aproape total. Această abilitate unică le transformă pe pisici în niște vânători grozavi, făcându-le să fie cu un pas înainte în fața prădătorilor.

Pisicile aud mai bine decât câinii

Probabil câinele aude cum desfaci o conservă chiar dacă te afli la câteva camere distanță, însă auzul lor incredibil nu se compară cu cel al majorității felinelor. „Pinna pisicii – partea triunghiulară a urechii pe care o putem vedea – constituie o pâlnie unică, una care captează sunetele din aer și le trimite în interior”, spun experții de la Galaxy. Acest lucru le permite să audă frecvențe înalte și joase, pe care oamenii și alte animale, inclusiv câinii, le pot rata.

Pisicile dorm aproximativ 70% din viața lor

Cat sleeping
Foto: photo7180

În cea mai mare parte a timpului, pisicile domestice fac unul dintre următoarele patru lucruri: dorm, mănâncă, aleargă sau se joacă. Se pare că somnul durează mai mult decât celelalte trei activități la un loc. Cu până la 70% din durata vieții lor dedicată somnului, pisicile se află printre animalele care dorm cel mai mult, deoarece, în sălbăticie, au nevoie de multă energie pentru a vâna.

Peștele crud poate fi dăunator pentru pisici

O delicatesă pe care desenele animate te fac să crezi că pisicile o iubesc este peștele crud – dar, în realitate, acesta poate fi dăunător pentru ele, conform profesioniștilor de la VetStreet. Peștele crud poate conține bacterii dăunătoare pisicilor și poate provoca intoxicații alimentare. De asemenea, o enzimă din peștele crud distruge tiamina, o vitamină B esențială, ceea ce poate duce la probleme neurologice.

Pisicile sunt, probabil, mai inteligente decât câinii

Garfield avea dreptate. Cortexul cerebral al pisicilor – partea creierului care este responsabilă de procesarea informațiilor cognitive – este mult mai complexă la feline decât la câini. De asemenea, conține de două ori mai mulți neuroni decât la câini. În plus, pisicile s-au dovedit a fi mai perspicace la rezolvarea problemelor complexe decât rivalii lor, câinii.

O pisică poate sări de șase ori lungimea sa

salt pisica
Foto: Leoba

Uită-te pe YouTube la orice serie de videoclipuri cu pisici: acestea pot sări chiar foarte, foarte departe. După unele estimări, felinele pot sări de șase ori lungimea proprie într-un singur salt! Pisicile au mușchi puternici în picioarele din spate, care le ajută să sară pe distanțe lungi. Un lucru amuzant este că își folosesc coada pentru echilibru. De aceea, nu au nicio problemă când sar pe masă sau chiar pe frigider.

Pisicile petrec între 30 și 50% din zi pentru a se îngriji

ingrijire pisica
Foto: Nungning20

Atât de curate! Acest comportament are mai multe scopuri: ajută pisicile să-și reducă propriul miros, astfel încât să poată evita prădătorii, le calmează, favorizează circulația sângelui, distribuie uleiuri naturale uniform pe blană, permițându-le să rămână calde și uscate. Consumat între două pisici, acest obicei denotă afecțiune. Se presupune, de asemenea, că saliva conține enzime care servesc drept antibiotic natural pentru răni.

Dacă iubești pisicile, ești aelurofil

Vrei să-ți îmbogățești vocabularul? Încearcă să folosești cuvântul „aelurofil” într-o conversație obișnuită. Este un cuvânt sofisticat pentru „iubitor de pisici”, derivat din „ailouros”, cuvântul grecesc pentru pisică, și sufixul „fil”, care înseamnă „iubitor”. În schimb, cuvântul „aelurofob”, combinație între „ailouros” și „fob” – descrie o persoană căreia nu-i plac pisicile.

E posibil ca pisicile să te marcheze ca „teritoriu” atunci când te masează

Pare corect. Experții nu și-au dat seama încă de ce pisicilor le place să frământe cu lăbuțele, dar au oferit mai multe explicații posibile, una dintre ele fiind că pisica încearcă să-și marcheze “teritoriul” (adică pe tine!) cu glandele exocrine din lăbuțe. Întrucât pisoii frământa burta mamei pentru a stimula producția de lapte, există o șansă ca acest comportament să fie preluat și la vârsta adultă – fenomen cunoscut sub numele de „comportament neotenic”.

Pisicile nu cad întotdeauna în picioare

Contrar părerii generale, pisicile nu pică întotdeauna în picioare atunci când cad. Dar, de cele mai multe ori, toate cele patru labe ajung să atingă pământul. Pisicile au un simț fantastic al echilibrului, așa că sunt capabile să cadă în picioare și în consecință, să-și ajusteze corpul. Dacă simt că se află în cădere, își răsucesc coloana în timp ce se află în aer, pentru a nu-și rupe oasele atunci când aterizează.

În plus, pisicile își pot întinde picioarele pentru a „parașuta” prin aer; acestea sunt mici, au oase ușoare și sunt acoperite cu blană deasă, prin urmare căderea lor nu va fi la fel de grea precum cea a câinilor, spre exemplu.

Nimeni nu știe de ce în unele culturi pisicile negre sunt considerate aducătoare de ghinion

pisica neagra
Foto: Helena Lopes

Acest mit a persistat în civilizația occidentală timp de secole. Felinele cu blană neagră au fost asociate cu diavolul pentru prima dată în Evul Mediu, iar când pandemia de ciumă a făcut ravagii în Europa la jumătatea secolului al XIV-lea, indivizi superstițioși au răspuns ucigând pisicile negre. Habar n-aveau că rozătoarele purtau, de fapt, boala mortală, iar pisicile care mâncau șoareci ajutau la reducerea răspândirii acesteia. În cele din urmă, pisicile negre au fost asociate cu vrăjitoarele, deoarece femeile acuzate de practicarea magiei negre aveau tendința să adopte pisici vagaboande ca însoțitoare.

Pisicile nu  pot simți gustul dulciurilor

Pisicile sunt predispuse genetic să nu poată gusta dulciurile. Probabil îți vor ciuguli din farfurie dacă aceasta conține carne, dar nu o vor băga în seamă dacă este plină cu tort.

Citește și: 7 lucruri pe care pisicile le detestă

Related posts

Beneficiile mâncării proaspete pentru pisici

PisiCutzu

Cum să determini vârsta pisicii

PisiCutzu

Cât de mult timp îți poți lăsa pisica singură în casă

PisiCutzu

Leave a Comment