Pisicutzu
Lifestyle Pisi Sănătate Pisi

Cum să determini vârsta pisicii

Pisicile adoptate sau salvate ascund o mulțime de secrete, iar unul dintre cele mai importante este legat de vârsta lor. Un veterinar va ști cel mai bine să determine vârsta unei pisici, precum și să întocmească un plan pe termen lung de îngrijire pentru o calitate optimă a vieții felinei în funcție de etapa în care se află. În urma unei examinări atente, privind unele elemente, veterinarul poate aproxima câți ani are o pisică.

Dinții

dinti pisica
Foto: slon_dot_pics

Dinții de lapte ai pisicii apar între a doua și a patra săptămână de viață a ei, aceștia reprezentând un foarte bun indiciu pentru a determina vârsta unui pisoi. Primul dinte permanent apare peste dinții de lapte, atunci când pisica ajunge la 3-4 luni de viață, iar dinții permanenți vor înlocui treptat dinții de lapte. În mod normal, toți dinții permanenți vor fi la locul lor atunci când pisica împlinește 6 luni, după care creșterea lor nu va mai fi decisivă în determinarea vârstei pisicii.

La pisicile mai în vârstă, cantitatea de tartru sau petele apărute pe dinți vor reprezenta un indicator al vârstei. Asta în cazul în care posesorul pisicii nu utilizează produsele de curățare a dinților care îndepărtează tartrul. Una peste alta, deși dinții sunt un bun indiciu în determinarea aproximativă a vârstei pisoilor, ei nu reprezintă dovada supremă.

Maturitatea sexuală

pisici jucause
Foto: AdinaVoicu

Motanii ating maturitatea sexuală la circa 5 luni. Semnele de pubertate includ spray-uri de urină, iar testiculele devin mai proeminente. Femelele intră în călduri pentru prima oară când ajung în perioada 5-12 luni, durata zilei și greutatea pisicii punându-și amprenta asupra primului ciclu. O femelă ajunsă la acest prim moment va fi foarte vocală și expresivă. Iar vârsta la care o femelă poate da naștere primului (rând de) pisoi este de 7 luni și jumătate.

Mulți veterinari practică însă castrarea timpurie. Aceasta ajută nu doar la preîntâmpinarea sarcinilor ce apar foarte devreme, care sunt greu suportate atât de mame cât și de pisoi, dar operația în sine e mai ușoară la pisicile foarte tinere. Castrarea poate face determinarea vârstei pisicii ceva mai dificilă.

Blana

Blana unui pisoi este moale și fină, dar pe măsură ce pisica înaintează în vârstă, firele se vor îngroșa și se vor înăspri. E posibil chiar să-și schimbe culoarea, să devină mai închise sau mai deschise, în nuanțe. Când pisica ajunge la bătrânețe blana poate căpăta fire albe sau gri, ca la oameni. Deși nu e un indicator foarte eficient, blana poate oferi veterinarului un indiciu legat de vârstă.

În plus, modul în care o pisică își face toaleta este un alt semn. Pisicile sunt animale incredibil de curate, dar o pisică bătrână nu-și va mai acorda o îngrijire la fel de bună, pentru că, odată cu vârsta, apar kilogramele în plus, probleme cu dantura și cu artrita, care este dureroasă.

Ochii

ochi pisica
Foto: venakr

Pisicile sănătoase și, în general, pisicile adulte, au ochii foarte limpezi și luminoși, fără urme de lăcrimări sau urdori. Însă când înaintează în vârstă, în ochii pisicilor poate să apară o ceață, care vine la pachet cu tendința de a lăcrima. Acest lucru nu se întâmplă, de regulă, până când pisica împlinește 10 ani.

Citește și: Cum afli câți ani are un câine

Related posts

12 curiozități despre pisici

PisiCutzu

5 lucruri pe care poate nu le știai despre pisicile negre

PisiCutzu

Cum să faci să conviețuiască în bună pace câinele cu pisica

PisiCutzu

Leave a Comment