Mâncarea proaspătă și sănătoasă asigură sănătatea optimă a companionilor noștri canini, prin urmare se pune întrebarea de ce „mâncarea de la masă” are o reputație atât de proastă? Unii veterinari descurajează posesorii de câini să-și hrănească patrupedele cu preparatele pe care le mănâncă ei înșiși în timpul mesei, considerând că alimentele grase și nesănătoase, precum rămășițele de pizza, carnea procesată și produsele bogate în grăsimi nesănătoase pot duce la obezitate sau chiar la atacuri acute de pancreatită. Ne referim la „mâncarea de masă” ca la mâncarea care nu e comercializată de către magazinele pentru animale de companie.
Câinii nu ar trebui să mănânce alimente procesate, bogate în grăsime, ci ar trebui să aibe la dispoziție preparate nutritive, cu conținut scăzut de grăsimi, care să le asigure sănătatea pe termen lung.
Probabil ai auzit deja sfatul „mănâncă toate culorile curcubeului”. Acesta e adevărat și în privința câinilor. Fructele colorate și proaspete, precum și legumele cu conținut scăzut de grăsimi și calorii, sunt pline de nutrienți cu proprietăți anti-inflamatorii și anti-cancerigene. Sunt delicioase, iar câinele va avea impresia că primește un adevărat ospăț, iar tu știi că, de fapt, îi oferi un fel de… terapie nutritivă. Iată 5 alimente pentru oameni care sunt foarte bune și pentru câini:
Morcovi

Institutul Ammerican pentru Studiul Cancerului pune morcovii pe lista alimentelor care „luptă împotriva cancerului”, datorită marii varietăți de antioxidanți și fitochimicale pe care le conține. Morcovii conțin alfa și beta caroten, pe care câinii îi pot converti în Vitamina A, pentru a-și dezvolta un sistem imunitar sănătos și o sănătate celulară optimă.
Morcovii conțin, de asemenea, luteolină, un flavonoid care în studiile de laborator s-a arătat că are efecte anti-cancer. Morcovii sunt bogați în fibre, care încetinesc absorbția zahărului în sânge. De fapt, pe scara încărcării glicemice, după care ne dăm seama care sunt alimentele ce afectează zahărul din sânge, morcovii au cota 6, fapt ce-i transformă într-o mâncare hipoglicemică (abia cele cu cota 10 sau mai sus sunt considerate alimente hiperglicemice).
Morcovul poate fi o alternativă de mestecare pentru prietenul tău canin, ajutându-l să-și curețe dinții fără teama de a-i sparge. Un câine de talie mare se poate descurca cu un morcov întreg, în timp ce „baby morcovii” sunt pretabili pentru patrupedele de talie mică. Câinii foarte mici pot mânca felii de morcovi. În tot cazul, monitorizează câinele când mănâncă morcovi, fiindcă există un risc (minim) de a se sufoca.
Fasole verde

Fasolea verde nu are aroma unor fructe apetisante dar asta nu înseamnă că nu este plină de vitamine, incluzând aici Vitamina A, B Complex, C și K, laolaltă cu fier, magneziu, manganat și potasiu. E bogată în carotenoide, precum beta-carotenul (care conferă morcovilor culoarea portocalie, dar care în fasole e mascată de nivelele ridicate de clorofilă, ce o colorează în verde). Unele studii făcute pe animale arată că, de fapt, clorofila încetinește apariția și dezvoltarea cancerului.
Fasolea verde făcută la aburi poate fi agreată de către câinele tău și poate fi oferită acestuia ca o alternativă la tratațiile ocazionale.
Afine

Unul dintre cele mai bune lucruri pe care-l poți face pentru prietenul tău patruped este să împarți cu el un bol de afine. Afinele conțin cantități mari de antioxidanți, compuși care luptă împotriva oxizilor și radicalilor liberi din organism, adică elementele care distrug celulele. Afinele ajută în lupta împotriva bolilor cronice, inhibând inclusiv răspândirea celulelor canceroase, reducând nivelul de zahăr din sânge, sporind capacitatea cerebrală și scăzând riscul apariției sindromului metabolic.
Pune boabele de afine în bolul câinelui, amestecă-le cu alt tip de mâncare sau încearcă să le „ascunzi” într-un iaurt pe bază de cocos.
Gogoșari

Gogoșarii sunt bogați în Vitaminele A și C, în acid folic și potasiu. Ei conțin, de asemenea, fitochimicale anti-canceroase, între care luteolină, beta-caroten și licopen. Lăsați să dea în pârg mai mult decât ardeii grași verzi, gogoșarii acumulează o cantitate mai mare de Vitamina C și de 10 ori mai mult beta-caroten decât verișorii lor verzi. Ei își aduc inclusiv contribuția la sănătatea ochilor, prin dozele generoase de luteină și zeaxantină.
Taie fâșii de gogoșari și oferă-le câinelui, pe post de „ronțăială”. Ai grijă, însă, ca gogoșarul să nu fie iute, adică să nu conțină capsaicină, care poate cauza alergii și reacții gastrice serioase.
Pere

Dulceața suculentă a unei pere coapte aduce cu ea și o doză considerabilă de fibre care ajută la reglarea digestiei, plus mulți antioxidanți, Vitamina C pentru lupta cu radicalii liberi și sănătatea celulară. Pe acea scară a încărcării glicemice, perele au „nota” 4, prin urmare dulceața lor ajută, de fapt, la echilibrarea nivelului de zahăr din sânge.
Experimentează cu diverse varietăți de pere, cu diferite texturi și culori, feliază para în bucățele fără să le cojești (coaja are până la de 20 de ori mai mulți compuși sănătoși decât miezul).