Pisicutzu
CutzuSănătate Cutzu

Cum știi dacă și când câinele tău are alergii alimentare

Alergiile alimentare la câini sunt greu de identificat. Simptomele nu sunt cele la care te-ai aștepta și există o mulțime de mituri în legătură cu acest subiect. Unul dintre ele este că alergiile alimentare nu sunt foarte des întâlnite la patrupezi. În cele ce urmează, vedem cum ne dăm seama dacă al nostru câine are o alergie alimentară și ce putem face în legătură cu asta.

Cauzele pentru care poți suspecta apariția unei alergii alimentare la câini

scarpinat caine
Foto: Christian Buch

De regulă, când se referă la alergiile alimentare ale câinilor, oamenii se gândesc automat la probleme gastrointestinale. Dar alergiile de acest tip pot veni sau nu la pachet cu un stomac „supărat”.

Cele mai frecvente simptome ale alergiilor alimentare la câini se reflectă în reacțiile apărute la nivelul pielii. La prima vedere, poate părea ciudat, dar are sens când te gândești la modul în care oamenii reacționează la același tip de alergii.

De asemenea, câinii cu alergii alimentare pot avea probleme cu urechile. Printre cele mai comune simptome se numără:

  • Mâncărimea cronică
  • Leziuni ale pielii, în special atunci când câinele își face rău singur, scărpinându-se prea mult
  • Infecții frecvente la nivelul urechilor

Simptome similare pot fi cauzate de alergii date de mediul înconjurător – polen, mucegai, acarieni – însă acestea sunt mai degrabă sezoniere.

Când apar alergiile alimentare la câini?

E important să știm că alergiile alimentare pot apărea oricând. O mâncare consumată de patruped ani la rând fără probleme poate provoca brusc o reacție alergică sau, din contră, simptomele pot apărea după ce ai schimbat dieta câinelui.

CITEȘTE ȘI
Ce poți să-i dai câinelui împotriva durerilor

Cum se pune diagnosticul de alergie alimentară

caine la veterinar
Foto: Canva Photos

Diagnosticarea alergiilor alimentare nu reprezintă întotdeauna un proces ușor. Nu există un test simplu care ne poate spune pe loc dacă prietenul nostru e alergic sau nu.

Trebuie să apelezi la ajutorul unui veterinar, care-ți va spune dacă problemele pe care câinele le are cu pielea sau cu urechile țin de o eventuală alergie alimentară. Veterinarul va ține cont de istoricul medical al câinelui și îi va face o examinare generală.

Apoi, probabil va dori să-i facă un set de analize pentru a înlătura suspiciunile provocate de afecțiuni care pot da simptome similare: râie, pecingine, infecții cauzate de bacterii, purici etc. Aceste lucruri trebuie verificate primele, deoarece adevăratele alergii alimentare sunt relativ rare. După ce medicul constată că niciuna dintre cele de mai sus nu reprezintă cauza pentru care câinele se scarpină aproape continuu, eventualitatea apariției unei alergii alimentare apare cu adevărat pe tapet. După ce pune acest diagnostic, veterinarul va recomanda o schemă de alimentație.

Schema de alimentație a câinelui în perioada alergiei alimentare

caine mananca
Foto: PavelRodimov

Începerea unei scheme de alimentație presupune că patrupedul va avea parte de o dietă prescrisă de medic (și absolut nimic altceva) pe o perioadă de două luni, pentru a se constata dacă simptomele dispar.

În caz afirmativ, unii veterinari recomandă reîntoarcerea la vechea dietă, pentru a vedea dacă reapar simptomele, caz în care se va ști în mod clar că animalul este alergic la unul sau mai multe ingrediente ce se află în dieta lui obișnuită.

Alergii alimentare vs. intoleranță la mâncare

Rezultatele analizelor de sânge nu reprezintă o garanție că prietenul tău are alergii alimentare. În unele cazuri, e posibil să afli că el a dezvoltat o intoleranță la mâncare.

CITEȘTE ȘI
10 lucruri pe care trebuie să le știe câinele tău înainte să împlinească un an

Alergiile alimentare apar atunci când sistemul imunitar răspunde nepotrivit la unele dintre produsele consumate (de regulă, la o proteină). Și în loc să o trateze ca pe o substanță inofensivă, așa cum ar trebui, sistemul imunitar o tratează ca pe o amenințare, ca pe un soi de invadator.

Intoleranța la mâncare e diferită de alergie, simptomele nefiind cauzate de o reacție dată de sistemul imunitar. La câini, intoleranțele alimentare cauzează, de regulă, probleme cu stomacul: pot vomita sau pot avea diaree, gaze sau un apetit scăzut.

Tratarea alergiilor alimentare la câini

Unicul mod care dă roade în tratarea alergiilor alimentare la câini este să le schimbi dieta. Mâncărurile fără fibre sunt adesea responsabile pentru apariția alergiilor, dar studiile recente demonstrează că sursele de proteine pot fi mai degrabă învinovățite pentru aceste probleme. Un studiu din 2016 relevă că principalele trei cauze pentru apariția alergiilor alimentare la câini sunt carnea de vită, lactatele și carnea de pui.

Citește și: Vreau să-mi iau câine. Ce trebuie să știu

Related posts

De ce poate fi ciocolata otrăvitoare pentru câini

PisiCutzu

Bichonul havanez – origine, personalitate, îngrijire

PisiCutzu

Cum să elimini mirosul neplăcut al câinelui

PisiCutzu

Leave a Comment