Pisicutzu
Lifestyle Cutzu Sănătate Cutzu

Cum să liniștești câinele în perioada de Sărbători, când afară sunt petarde și artificii

Petardele și articiile din timpul Sărbătorilor de iarnă pot fi amuzante pentru oameni, însă zgomotele puternice și luminile aleatorii reprezintă motive de teroare pentru majoritatea câinilor. Probabil faci în fiecare an eforturi să-ți liniștești câinele în această perioadă, de aceea, pentru a maximiza rezultatele, te rugăm să iei în calcul și sugestiile care urmează.

Înainte de a începe artificiile

Desensibilizează câinele la artificii și petarde

Dacă ai un câine căruia îi este teamă de artificii, sau ai un pui care încă nu a avut de-a face cu ele, desensibilizarea lui la sunetele produse de artificii și petarde este un proces care, ca orice antrenament, ocupă ceva timp. Scopul este ca prietenul tău să înceapă să asocieze aceste zgomote cu ceva amuzant, care să-i minimizeze teama.

caine speriat
Foto: smrm1977

Caută o înregistrare audio sau video în care se aud sunete de artificii și petarde (de pildă, acesta) și dă-i play într-un moment în care poți interacționa cu câinele tău, pregătind recompense pe care în mod normal nu le primește prea des.

Așadar, pornește înregistrarea și oferă-i o recompensă, vorbindu-i pe un ton vesel. Continuă să-i oferi bucățele mici, iar dacă îl vezi că se stresează de la sunete, redu volumul sau oprește complet înregistrarea, urmând să o reiei cu altă ocazie. Încetul cu încetul, patrupedul va începe să asocieze acele sunete neprietenoase cu ideea de recompensă și cu sentimentele pozitive pe care i le transmiți.

Vorbește cu veterinarul

Dacă știi că urmează să te confrunți cu semne severe de stres, salivație abudentă, salturi prin casă, comportament bizar, sună veterinarul și cere-i sfatul în privința administrării unui eventual medicament de calmare.

Probabil câinele nu va avea nevoie în permanență în asemenea situații de tratament medicamentos, dar uneori o pastiluță (există pastile homeopate) e necesară ca să-l calmeze și să-l facă să se simtă mai în siguranță atunci când încep petardele și artificiile de Sărbători. În plus, în acest mod vei fi și tu mai liniștit, putând să-ți vezi de treburi fără să ai grija că prietenul tău trebuie ținut în brațe și consolat.

Uleiurile esențiale, de lavandă, bergamotă sau salvie ajută la crearea unei atmosfere relaxante, echilibrând comportamentul nervos al câinelui. De asemenea, remediile florale Bach (o tinctură din plante care se poate pune în apă sau se poate administra o picătură pe limbă) sunt indicate pentru restabilirea echilibrului interior.

Un produs pe care-l poți folosi, și care este recomandat pentru a reduce starea de anxietate a câinelui este zgarda pentru calmare Adaptil. Aceasta produce feromoni artificiali similari cu cei produși de cățelele mame prin glandele mamare, imediat după ce nasc. Feromonii aceștia calmează câinele în situații stresante, tot ceea ce trebuie făcut fiind ca zgarda să stea la gâtul patrupedului în permanență (mai puțin atunci când face baie). Poți cumpăra zgarda Adaptil de aici.

Supraveghează-ți câinele

Dacă locuiești în apartament, la prima petardă auzită, vei vedea că patrupedul se repede la ușă, dorind să fugă. Dacă printr-un joc al întâmplării ușa este deschisă, e posibil ca el s-o ia la goană și chiar să se rătăcească (au existat numeroase cazuri). Rămâi, așadar, cu ochii pe el și încearcă să faci tot ce-ți stă în putință pentru a-l liniști.

În ziua „războiului”

caine petarde
Foto via angeldogtraining.co.uk

Scoate câinele la plimbare cu mult înainte de a începe spectacolul generat de artificii și petarde și faceți o plimbare lungă (din păcate, la noi petardele se aud mai toată ziua pe 31 decembrie). Nu-l scoate din casă când se declanșează urgia. Dacă are nevoie să facă pipi, pune-i lângă ușă un covoraș special (niciun câine nu vrea să iasă la plimbare când aude petarde).

În interior, dă televizorul ceva mai tare, ca să acopere cât de cât zgomotele ce se aud de afară.

Dacă locuiești într-o zonă în care încăperile sunt luminate de flash-urile de la artificii, trage transperantele sau asigură-te că patrupedul nu se află într-o cameră ce va fi în bătaia artificiilor, fiindcă acestea au darul de a-l înfricoșa vizual.

Distrage atenția câinelui

În cazul în care prietenul tău nu a prea stresat pentru a accepta o recompensă, distrage-l oferindu-i lucruri delicioase, care știi că-i fac plăcere. Între acestea poate fi ceva care să-i ocupe timpul și atenția prin… mestecare îndelungată.

În cazul în care câinele e obișnuit să stea într-o cutie, i-o poți plasa într-un loc ferit din casă, poate o „ascunzătoare” în care de regulă îi place să mai intre, eventual în apropierea hainelor tale (fiindcă mirosul acestora îi va fi familiar și îl va liniști).

Controlează alergarea haotică

E posibil ca, la auzul petardelor, câinele să înceapă să alerge haotic prin casă. Ia în calcul să-i pui lesa și să-l plimbi dintr-o parte în alta a locuinței. Dacă ai scări interioare, plimbă-l de la etaj la parter și invers, cu lesa pusă. În acest mod vei putea să-i controlezi energia nervoasă, iar câinele nu va reuși să facă mai multe lucruri în timp ce e concentrat să se plimbe.

Cum protejezi câinele de zgomotele de petarde și artificii când trebuie să pleci de-acasă

E Revelion și ți-ai programat să petreci în altă parte decât acasă noaptea trecerii dintre ani. Dar ce faci cu prietenul tău, care are în față câteva ore de coșmar, pe care va trebui să le petreacă singur? Iată câteva sugestii:

  • Lasă-l în încăperea în care-i place cel mai mult și în care se simte cel mai în siguranță.
  • Ia în calcul să plătești pe cineva care să stea cu el până te întorci (în cazul în care câinele este peste măsură de stresat).
  • Unii câini devin distructivi când sunt stresați. Prin urmare, nu-i lăsa la îndemână obiecte pe care le-ar putea strica, mai ales că ar putea să-și facă rău dacă le mestecă. Dar lasă-i toate jucăriile lui preferate – pe acestea le poate mesteca fără grijă.
  • Dacă stai la casă, sub nicio formă nu-i lăsa acces în exterior.
  • Lasă radioul sau televizorul deschis, pentru a crea un fond sonor plăcut, care să-l distragă de la zgomotele puternice de afară.
  • Trage transperantele și închide ferestrele, pentru a-l proteja cât mai mult de zgomote și lumini.

Citește și: De ce tremură câinele?

Related posts

Cum să ai grijă de dinții câinelui

PisiCutzu

10 lucruri pe care trebuie să le știe câinele tău înainte să împlinească un an

PisiCutzu

Cum afli câți ani are un câine

PisiCutzu

Leave a Comment