Pisicutzu
Rase de Pisi

7 lucruri interesante despre pisicile siameze

După cum le sugerează și numele, pisicile siameze sunt descendente ale unei rase cu origini în Siam (Thailanda de azi). Nimeni nu știe însă cum au ajuns aceste pisici pe meleagurile americane, la sfârșitul secolului 19. Însă datorită caracterului lor sociabil, a aspectului mlădios și a blănii interesant colorate, siamezele au devenit rapid una dintre rasele favorite pentru mulți „pisicari”. Iată câteva lucruri interesante despre pisicile siameze:

Pisicile siameze sunt o rasă veche

pisica siameza
Foto: webandi2

Ca majoritatea raselor de pisici și siamezele se pierd în negura istoriei, originile lor fiind învăluite în mister. Unii spun că ele erau pisici agreate de regi și regine, în vreme ce alții cred că au fost crescute de călugării budiști. Un manuscris thailandez, intitulat Tamra Maew (sau Cartea cu poeme pentru pisici) menționează o descriere a pisicilor cu capul „întunecat” care împânzeau țara. Manuscrisul a fost redactat cândva între secolele 14 și 18, ceea ce sugerează că, în ciuda faptului că nu știm cu exactitate când au apărut, siamezele sunt cu adevărat o rasă veche de pisici.

Un președinte american a avut o pisică siameză

Nu se cunoaște cu exactitate data la care pisicile siameze și-au făcut apariția în Statele Unite, dar în mod cert aceasta este undeva spre finalul secolului 19. Se spune că primele siameze ar fi fost aduse de un ofițer naval american, care a „cules” două pisici într-un voiaj prin Asia de Sud-Est.

Alții spun că un american, prieten al Regelui Siamului, a primit de la acesta câteva exemplare. O altă variantă este că Blanche Arral, o cunoscută cântăreață de operă a vremii, a adus cu ea pisicile în America la întoarcerea dintr-un turneu întreprins în Siam. Iar în 1889 un club de pisicari din Chicago a înregistrat câteva pisici siameze, una dintre acestea fiind „importată din Siam” de către fondatorul clubului.

Dar siamezele au ajuns cu adevărat în lumina reflectoarelor când consulul american la Bangkok, colonelul David Stickles, i-a dăruit lui Lucy, soția președintelui Rutherford B. Hayes, o pisică siameză pe nume Siam, la sfârșitul anilor 1870. „Mi-am permis să vă trimit una dintre aceste excepționale specimene de pisici siameze, pe care am putut s-o procur din această țară”, a scris consulul în scrisoarea atașată cadoului. „Sunt informat că aceasta e prima încercare de a trimite o pisică siameză în America”.

Din păcate, Siam s-a îmbolnăvit și a murit în mai puțin de un an de la sosirea în Casa Albă. Legenda spune că valetul președintelui a cerut ca trupul pisicii să fie conservat, dar nu s-au descoperit pisici împăiate la Casa Albă, ceea ce înseamnă că totul a fost o scorneală.

Pe vremuri, pisicile siameze erau șașii și aveau cozi strâmbe

siameza sasie
Foto: Quora

Multe pisici siameze de odinioară aveau privirea încrucișată și coada strîmbă. Iubitorii de pisici au considerat inacceptabil acest lucru și, în timp, au eliminat aceste probleme, prin reproduceri selective. Există chiar și o legendă conform căreia o pisică siameză a fost însărcinată să păzească un pocal de aur pentru rege. Deoarece era loială până în pânzele albe, pisica a încolăcit cu coada pocalul, până ce aceasta i s-a strâmbat și l-a privit atât de intens, ca să nu-l scape din ochi, până când pupilele și-au pierdut ținta, încrucișându-se.

Astăzi se mai întâlnesc ocazional pisici siameze șașii sau cu coada strâmbă. Dacă vezi una, nu uita să o saluți cu respect – probabil se află în slujba unui rege.

Acum o sută de ani, siamezele aveau figura rotundă și erau mai robuste

siameze vechi
Siameze pe stil vechi. / Foto: oldstylesiamese.co.uk

Siamezele au avut la început o constituție mai robustă, erau mai grele și aveau o figură mai degrabă rotundă decât triunghiulară. La jumătatea secolului 20, iubitorii de pisici adorau felinele cu siluete mai… suple, așa încât încet-încet au transformat rasa într-una cu exemplare mai slăbuțe, cu oase mai fine, precum cele din ziua de azi. Unii crescători continuă să producă pisoi siamezi cu look tradițional, iar Asociația Internațională a Pisicilor a acceptat apariția unei rase noi, denumită Thai, care arată exact ca vechile pisici siameze.

De ce au siamezele acest model de blană?

pisica siameza
Foto: Author

Te-ai întrebat vreodată de ce pisicile siameze au blănița albă, dar colorată în vârfurile lăbuțelor, a urechilor și pe figură? Acest lucru se datorează unei enzime sensibile la temperatură, care face ca blana pisicii să se coloreze în zonele mai reci ale corpului și să rămână albă/crem în cele calde. Pisicuțele siameze se nasc cu blana albă complet, dar aceasta se colorează în modelul lor clasic după câteva săptămâni de viață.

Interesant este că siamezele vechi aveau aceste smocuri de culoare maro închis, însă în ultimii ani culoarea lor s-a diversificat și poate avea nuanțe ciocolatii, albăstrui sau liliachii.

O pisică siameză a deținut titlul de „cea mai grasă pisică din lume”

Cartea Recordurilor nu are o secțiune cu cele mai grase animale din lume, pentru a nu încuraja proprietarii să-și îngrașe în mod artificial prietenii necuvântători. Dar o pisică siameză pe nume Katy, din localitatea rusă Asbest, aflată în Munții Ural, ar fi putut să dețină cu ușurință acest titlu, în anul 2003. Exemplarului i se administraseră hormoni pentru a o opri de la împerechere și reproducere, fapt ce i-a declanșat un apetit devastator.

Katy a ajuns la 22,6 kilograme, cântărind mai mult ca un copil de șase ani. Un motan siamez obișnuit cântărește între 5 și 7 kg, în vreme ce o femelă are între 3,5 și 5,5 kg. Nu se știe până la ce vârstă a trăit Katy, dar un lucru e cert: a cântărit mult mai mult ca Elvis, un motan de 7 ani din Germania, care a primit în 2015 titlul (neoficial) de „cea mai grasă pisică din lume”.

O pisică siameză a dat naștere la 19 pisoi

Pe 7 august 1970, o pisică siameză din Oxfordshire, Marea Britanie, a dat naștere la 19 pisoi (din păcate, patru dintre ei erau morți). Conform Cărții Recordurilor, pisicile siameze au, în medie, între 4 și 6 pui, prin urmare recordul respectiv a fost privit drept fenomenal, el rămânând în picioare până în ziua de azi.

Citește și: Pisicile birmaneze – de unde vin, ce personalitate și ce comportament au

Related posts

Cele mai inteligente rase de pisici

PisiCutzu

Pisicile birmaneze – de unde vin, ce personalitate și ce comportament au

PisiCutzu

Rase de pisici care se comportă precum câinii

PisiCutzu

Leave a Comment