Pisicutzu
Pisi Sănătate Pisi

Ai alergie la pisici dar totuși le iubești? Nu e totul pierdut

Sunt oameni care evită pisicile, pentru că le este frică sau pentru că nu le plac. Dar unii oameni sunt alergici la pisici, deși le îndrăgesc și vor să adopte una sau chiar mai multe. Poate că, la prima vedere, ar trebui să-și ia gândul. Dar, pentru ei, există speranță. Ce faci dacă ai alergie la pisici, dar totuși le iubești?

În primul rând, este important cum se manifestă alergiile. Dacă alergia ta se manifestă sub formă de strănut, secreții oculare și curgerea nasului, există posibilitatea de a crește toleranța imună la pisici.

În orice caz, înainte de a-ți lua o pisică, este necesar un test alergologic, mai ales dacă suferi de astm.

30-40% dintre copiii și adulții tineri care suferă de astm sunt alergici la părul animalelor (în principal, la cel de pisică).

Scapă de alți alergeni din casă

Vrei să îi dai potențialei tale pisici șanse de a face parte din viața ta, nu-i așa? În acest caz, trebuie să scapi de majoritatea alergenilor din casă, precum acarieni, praf și mucegai. Majoritatea alergenilor din aer (inclusiv părul de pisică) se găsesc in materiale moi, cum ar fi perdelele, draperiile, mobilă cu tapițerie, covoare și mochete.

Înlocuiește perdelele cu obloane. Daca stai în chirie și nu le poți schimba, incearcă să speli des draperiile și sa folosești un aspirator de mână pentru a le ține curate. Dacă îți poți permite, înlocuiește mobila tapițată cu scaune și fotolii din piele.

Ia în considerare să schimbi mocheta cu parchet sau gresie. Dacă nu, aspiră în profunzime și în permanență covorul. Renunță la lumânările parfumate, decorațiuni frumos mirositoare și odorizante. Toate acestea sunt renumite pentru capacitatea de exacerbare a alergiilor.

Ia în considerare tratamentele medicale

femeie si pisica
Foto: Tadeu Dreyer

Medicamentele sunt primul lucru la care se gândesc oamenii care suferă de alergii. Tratamentele cu sau fără prescripție, remediile naturale, vaccinurile (imunoterapia) merită încercate. Să ai în vedere faptul că trebuie să te consulți cu medicul înainte de a începe un nou tratament.

Vizitează-ți prietenii care au pisici

prieteni cu pisici
Foto: Natalia Sotikova

Pesemne că aștepți cu nerăbdare acest pas și te bucuri ca un copil la gândul că urmează să mângâi o pisică. Probabil ai discutat cu prietenii sau colegii de birou despre pisicile lor, așadar poți fi puțin selectiv. Având în vedere situația ta, ar fi mai bine să alegi pe cineva care are una sau două pisici, dintre care măcar una să fie sociabilă.

Scopul este să te apropii de o pisică, păstrând, totuși, niște limite. Roagă stăpânul sau stăpâna pisicii să aleagă un moment al zilei după ce pisica a fost hranită și este relaxată și liniștită. Dacă îți este un prieten apropiat, îl poți ruga chiar să-și dea pisica cu spray antialergic sau șervețele pe care i le vei procura tu înainte.

Ia-ți tratamentul antialergic cu jumătate de oră înainte de întâlnire. Când ai ajuns, lasă pisica să dea tonul. Poate veni imediat în întâmpinare să îți adulmece picioarele. Îți poți întinde mâna să vezi dacă se freacă de ea, lucru care înseamnă ca i-ar plăcea să o mângâi. Așa că… o poți mângâia.

Dacă alergiile rămân sub control, o poți lăsa să stea la tine în poală. Prima vizită ar trebui să dureze maxim 10-15 minute, în funcție de cât de confortabil te simți. Peste una sau două săptămâni poți încerca din nou cu aceeași pisică, crescând durata la 30 de minute. În funcție de rezultate, te poți duce și la alți prieteni cu pisici, pentru a repeta experimentul.

Vizitează un adăpost de animale

adapost pisici
Foto: Liudmyla Supynska

Presupunând că totul a mers bine la pașii anteriori și că ți-ai construit rezistență prin expunerea graduală și prin medicamentele prescrise sau tratamentul naturist, acesta va fi probabil ultimul pas înainte de a adopta o pisică.

Îmbracă-te confortabil și nu uita să îți iei medicamentele. Petrece în jur de o oră la adăpost. Ia câteva pisici disponibile, pe rând, într-o cameră separată și stai puțin cu fiecare în parte. Se spune că pisicile își aleg stăpânul și nu invers, așa că las-o pe pisică să îți ghideze alegerea.

E posibil să fie nevoie de mai multe vizite la adăpost pentru a găsi o pisică potrivită stilului tău de viață. Apoi, ai grijă să ai casa pregătită în totalitate. Odată ce ai luat decizia, vorbește cu angajații de la adăpost, informează-i cu privire la alergiile tale și întreabă-i dacă pisica poate fi dusă înapoi în cazul în care ți se agravează alergiile după ce ai adus-o acasă.

Citește și: Cum să menții sănătoasă și fericită pisica în vârstă

Related posts

Cum să-ți hrănești pisica în mod sănătos

PisiCutzu

Cum ajuți o pisică obeză să slăbească

PisiCutzu

Cum să recunoști și să tratezi anxietatea la pisici

PisiCutzu

Leave a Comment