Cum să menții sănătoasă și fericită pisica în vârstă

By PisiCutzu 6 Min Read
6 Min Read
Foto: elwynn

Dacă pisica ta are 10 ani sau mai mult, atunci este, în mod oficial, o… senioară. Și, ca orice senior, are nevoie de îngrijire și atenție specială. Din fericire, o felină care a atins vârsta de 10 ani și este sănătoasă, are toate șansele să mai trăiască încă 8-10-12 ani. Dar pentru ca acest lucru să se întâmple, trebuie să aibă parte de o viață bună. Iată cum să menții sănătoasă și fericită pisica în vârstă:

1 Hrănește-ți pisica în vârstă ca pe un carnivor adevărat

pisica bea apa
Foto: Lightspruch

Pisicile bătrâne au nevoie de mai multe proteine animale în alimentație, în comparație cu cele tinere. Iar calitatea acestor proteine e foarte importantă. Cu cât proteina e mai digerabilă și se asimilează mai ușor, cu atât organele pisicii în vârstă vor funcționa mai bine.

Pisicile în vârstă, sănătoase, se simt cel mai bine când au parte de o dietă echilibrată, bogată în antioxidanți, care include grăsimi esențiale Omega-3. Cum hidratarea e esențială pentru pisici, pune prin casă mai multe boluri cu apă, pentru a-i oferi posibilitatea de a avea la îndemână surse de hidratare. În plus, încearcă să elimini sau să minimizezi consumul de mâncare uscată, din comerț.

2 Oferă-i suplimentele necesare

Există câteva suplimente care sunt absolut sigure pentru pisici, în același timp, recomandabile. SAMe (S-adenosilmetionină) e foarte bun pentru încetinirea întârzierii mentale, îmbunătățirea mobilității și detoxifierea ficatului pisicilor în vârstă.

CITEȘTE ȘI
Vreau să-mi iau câine. Ce trebuie să știu?

MCT-urile (trigliceridele cu lanț mediu) sunt și ele recomandabile pentru pisicile în vârstă, având rolul de a îmbunătăți metabolismul cerebral și a reduce nivelul de proteine amiloide care duc la leziuni ale creierului la animalele bătrâne. Uleiul de cocos este o sursă bogată în MCT-uri, ce ajută și la reducerea problemelor date de ghemurile de păr.

Detoxifierea periodică cu lapte de ciulin și păpădie este la fel de benefică. Clorofila, chlorella sau spirulina sunt suplimente necesare pentru detoxifierea organelor pisicii în vârstă.

3 Oferă-i pisicii un plus de confort

Încearcă să menții greutatea optimă a pisicii și asigură-te că pisica are o activitate fizică adecvată și constantă, care o ajută să țină sub control artrita și boala ligamentelor degenerative, pe măsură de îmbătrânește. Exercițiile chiropractice și acupunctura sunt de mare ajutor în menținerea mobilității, atunci când pisica a ajuns la vârstă venerabilă.

O mare varietate de suplimente pot fi adăugate în alimentația pisicii pentru a-i menține sănătoase ligamentele, tendoanele, încheieturile și cartilagiile. Printre acestea se numără grăsimile Omega-3, formulele naturale anti-inflamatoare (plante ierboase precum boswellia și enzime proteolitice), ubiquinol, etc.

De asemenea, asigură-te că pisica poate accesa cu ușurință litiera. Reține că pisicile maschează cu ușurință problemele legate de artrită și alte dureri, care le pot limita abilitatea de cățărare și mișcare.

4 Încurajează-ți pisica în vârstă să rămână activă din punct de vedere fizic și psihic

pisica jucarie
Foto: nelyninell

Menține active trupul și mintea pisicii cu exerciții organizate în mod regulat, specifice vârstei acesteia și condiției fizice în care se află. Stimuleaz-o mental, cu puzzle-uri și jucării ce ascund mâncare, încurajând „vânătoarea”.

CITEȘTE ȘI
Cele mai inteligente rase de pisici și cum le poți stimula mental

Masajele făcute în mod regulat ajută la tonifierea mușchilor pisicii în vârstă, îmbunătățind circulația sangvină și încurajând drenajul limfatic.

5 Minimizează factorii de stress

pisica periata
Foto: Canva Photos

Pisicile de toate vârstele apreciază rutina zilnică, dar pisicile în vârstă au tendința de a fi super-stresate atunci când au parte de un mediu înconjurător nou sau de diverse „intruziuni” în viața cotidiană. În plus, pisica bătrână se poate confrunta cu probleme de văz sau de auz, având o toleranță redusă la vremea rece și la confuziile mentale, care pot ridica nivelul de stress.

Pisicile în vârstă devin iritabile, așa că e important ca membrii familiei (inclusiv celelalte animale, dacă există) să se comporte cu felina de o manieră neagresivă.

Fă efortul de a păstra confortul zilnic al pisicii, oferindu-i o rutină zilnică și o existență pașnică, lipsită de stress, un pătuț confortabil și 1-2 jucării care să-i placă. Rezervă timp în fiecare zi pentru a vă juca împreună. Dacă nu are nimic împotrivă să fie periată, fă-o, considerând acest lucru un moment de interacțiune plăcută. Periatul ușor îi stimulează sistemul limfatic, asociat cu detoxifierea.

6 Du-o la veterinar de două ori pe an

pisica veterinar
Foto: Canva Photos

Odată ce-a ajuns la anii bătrâneții, pisica trebuie dusă la veterinar, pentru o verificare atentă, de două ori pe an. E important ca medicul să-i verifice greutatea, musculatura, tonusul, încheieturile, dieta, să-i dea suplimente alimentare, iar ție să-ți dea alte sfaturi utile în legătură cu ea.

În timpul vizitei la veterinar, nu uita să-i menționezi schimbările comportamentale pe care le-ai notat în ultima vreme, chiar dacă acestea ți se pot părea minore. E important să-i monitorizezi greutatea, având grijă să nu fie prea grasă sau prea slabă. Veterinarul îi va face o examinare fizică și va recomanda o serie de analize de sânge (care vizează inclusiv tiroida), un test de urină și de scaun.

CITEȘTE ȘI
Cum să ai grijă de dinții pisicii tale

Citește și: Cum să ai grijă de sănătatea ochilor pisicii tale

Share This Article
Leave a Comment