Ca proaspăt posesor de felină, probabil ți-ai pus deja întrebarea: trebuie să-i fac baie pisicii mele? Evident că trebuie! Știm foarte bine că pisicile sunt niște animale foarte curate, care-și fac singure toaleta. În general, majoritatea pisicilor petrec mult timp pentru a se curăța cu limba. Și totuși, acest lucru nu e suficient pentru ceea ce înseamnă standardul uman de curățenie, mai ales dacă o pisică a ajuns foarte murdară. În plus, sunt unele pisici care nu-s în stare să aibă grijă de ele însele din acest punct de vedere.
O pisică foarte curată e o pisică fericită. E foarte important din punct de vedere al stării generale a pisicii să-i menții pielea și blana într-o stare de curățenie perfectă. De aceea, din când în când trebuie să-i faci câte o baie. Nu foarte frecvent, însă. Și asta deoarece îmbăierea frecventă a pisicii îi poate usca pielea și o poate umple de mătreață. În general, o pisică de apartament poate fi îmbăiată de 1-2 ori pe an.
Factorii de care să ții cont când faci baie pisicii

Și totuși, frecvența cu care poți face baie unei pisici ține de mai mulți factori, între care:
Mediul în care trăiește pisica
Pisicile de exterior trebuie îmbăiate de mai multe ori decât cele de interior. Evident, deoarece plimbându-se pe-afară, pisica va atrage automat tot felul de mirosuri și germeni, murdărindu-se mult mai repede. Dacă o pisică de apartament poate fi spălată de 1-2 ori pe ani, una care stă afară poate fi spălată lunar.
Comportamentul de auto-îngrijire

Dacă nu e în stare să se îngrijească singură sau dacă nu o face eficient, pentru a nu avea blana murdară sau lipicioasă, pisica trebuie ajutată, cu băi mai regulate. Acest lucru se poate întâmpla în cazul pisicilor supraponderale, care nu pot ajunge cu limbuța în toate zonele corpului.
Lungimea și tipul de blană
Pisicile cu blana mai lungă și mai bogată au nevoie să fie spălate mai des decât cele cu blana scurtă.
Nivelul de activitate
Pisicile foarte active trebuie îmbăiate mai des decât cele leneșe, fiindcă se murdăresc mai repede și mult mai ușor.
Problemele de sănătate
Iritațiile pielii, infecțiile cauzate de purici sau de scărpinat, scaunele moi – sunt probleme care necesită o atenție specială. În cazul în care pisica ta suferă de vreuna dintre aceste probleme, atunci trebuie îmbăiată mai des.
De ce trebuie să faci baie pisicii

Baia o menține curată
Deși, în general, pisica e un animal curat și se auto-îngrijește, sunt cazuri în care are nevoie de o baie adevărată. De pildă, va trebui să faci baie pisicii dacă aceasta e implicată într-un incident cu un câine, pe stradă. În plus, baia va oferi pisicii o blană mai strălucitoare și mai sănătoasă.
Baia alungă puricii și paraziții de pe pielea pisicii
Baia aduce beneficii pielii și blănii prietenei tale. O baie „anti-purici” e cea mai bună ocazie de a scăpa de acești paraziți. Caută șampoane contra puricilor, care acționează atât împotriva ouălor cât și a puricilor adulți. Șamponul anti-purici care conține balsam e o opțiune foarte bună, pentru că îi face blana moale. Dacă nu știi exact ce produse să cumperi, consultă-te cu veterinarul.
Baia pisicii păstrează curățenia în casă
Îmbăierea pisicii reduce gradul de năpârlire. Năpârlirea e o problemă comună a posesorilor de pisici, în special dacă acestea au o blană lungă sau moale. Controlul năpârlirii ajută la reducerea simptomelor celor care sunt alergici la părul de pisică.
Tipuri de șampon folosite la îmbăierea pisicii

Când alegi un șampon pentru animale, uită-te la lista de ingrediente. O regulă de bază este să nu te complici. E important să cauți șampoane care au în componență ingrediente precum extracte de citrice, aloe vera și ovăz. Șampoanele care conțin vopsele artificiale, parabeni, sulfați și petrochimicale nu sunt deloc recomandate.
Șampon de uz general – folosit pentru curățare, poate fi utilizat pe majoritatea pisicilor.
Șampon pentru pisoi – e făcut special pentru pisoii cu vârste fragede.
Șampon hipoalergenic – folosit pentru tratarea problemelor dermatologice, precum mâncărimile de piele, infecții, piele uscată.
Șampon anti-purici și căpușe – acestea conțin ingrediente eficiente în îndepărtarea și uciderea puricilor și căpușelor. Dar nu pot preveni reapariția acestora.
Șampoane uscate – dacă pisica are o aversiune majoră față de apă, șampoanele uscate reprezintă o soluție alternativă convenabilă.
Cum să alegi șamponul potrivit pentru baia pisicii

E important să știi ce tip de șampon e cel mai bun pentru pisica ta, fiindcă utilizarea unuia în mod eronat poate să-i cauzeze probleme mai mari decât o eventuală lipsă a îmbăierii.
Reține că șampoanele pentru animale nu sunt la fel ca șampoanele pentru oameni, fiind mai delicate. Pielea umană are un ph în jur de 5,5-5,6, în vreme ce pielea animalelor are un ph mai degrabă neutru, de 6,2 – 7,4. De aceea, șampoanele pentru acestea trebuie să fie undeva în jurul cifrei 7 din punct de vedere al ph-ului.
Iată de ce trebuie să ții cont:
Tipul de piele al pisicii
Dacă pielea pisicii e sensibilă, sau dacă suferă de probleme dermatologice, alege un șampon hipoalergenic sau unul medical, cu ingrediente precum ovăz sau aloe. Aceste șampoane nu sunt deloc puternice și oferă confort, fără să irite pielea. Dacă pisica are pielea uscată, alege un șampon anti-scărpinat, care-i va hidrata pielea și-i va înlătura disconfortul.
Dacă pisica are pielea normală, alege un șampon de uz general. Șampoanele dezodorizante pentru animale reprezintă o opțiune bună pentru pisicile care emană un miros puternic, neutralizându-l.
Pisicile care trăiesc în exterior au nevoie de șampoane mai puternice decât cele de apartament. Dacă pisica are blana albă, poți încerca un șampon care albește, însă evită-le pe cele ce au în componență chimicale.
Vârsta pisicii
Pisicile tinere și cele adulte sau în vârstă au nevoi diferite. Ar trebui să cumperi un șampon care este făcut special pentru anumite perioade de vârstă ale pisicilor. Șampoanele pentru pisoi sunt, în general, mai delicate și nu cauzează iritații ale ochilor, așa cum o pot face cele pentru pisicile adulte.