Pisicutzu
Cutzu Lifestyle Cutzu

Comportamente ciudate ale câinilor și explicațiile acestora

Câinii nu sunt creaturi atât de misterioase precum pisicile, dar, uneori au, la rândul lor, o serie de comportamente care te lasă cu gura căscată, făcându-te să te întrebi oare ce-i în capul lor de fac ceea ce fac? E greu ca oamenii să deprindă rapid limbajul corporal al unui câine și să se obișnuiască instant cu unele „apucături” bizare ale acestuia. Câinii își urmăresc coada, miros fundurile altor câini sau își îngroapă oasele, iar aceste lucruri par cât se poate de normale pentru ei. Nu și pentru noi, de aceea hai să vedem câteva comportamente ciudate ale câinilor și explicațiile acestora:

De ce rup câinii hârtia

rotweiller
Foto: JStaley401

Ți s-a întâmplat să te întorci acasă și să găsești o cameră plină de hârtie igienică ruptă? Ți-a mâncat vreodată câinele foi și documente importante, întinzându-le peste tot prin sufragerie? Ei bine, atunci ești (ne)fericitul posesor al unui exemplar canin care adoră să sfâșie hârtia. Iar motivul pentru care o face este unul singur: i se pare o activitate distractivă.

Gândește-te că, în sălbăticie, câinii își sfâșiau prada. Așa că, pe lângă faptul că a curăța în casă după această joacă a lor nu e cel mai plăcut lucru, comportamentul poate fi de-a dreptul periculos. Câinii care înghit hârtie se pot trezi cu probleme digestive, iar ingerarea unor cantități mari poate duce la blocaje intestinale. Așadar, încearcă să ții produsele din hârtie la distanță de prietenul tău jucăuș și să-i redirecționezi acest tip de comportament către rosul propriilor jucării.

De ce se sprijină câinele de tine

labrador
Foto: Bogdan Kurylo

Unii posesori de câini știu că atunci când stau în picioare, prietenul lor vine și li se agață sau se sprijină de ele. Probabil ai auzit că un astfel de comportament e un semn că patrupedul încearcă să te domine cu greutatea lui, însă aceasta e mai degrabă o legendă. Sprijinitul de picior este un semn de afecțiune, prin care câinele încearcă să-ți atragă atenția. Data viitoare când o face, zâmbește-i și bagă-l în seamă.

De ce câinele aruncă iarba în spate după ce-și face nevoile

Câinele nu distruge în mod intenționat gazonul atunci când aruncă iarba cu labele din spate după ce-și face nevoile. El doar încearcă să-și acopere mizeria. Și, în același timp, acesta e un semn al faptului că-și marchează teritoriul. Glandele câinilor secretă hormoni, iar câteva mișcări nervoase din membre ajută la eliberarea acestora. Dacă ai casă cu curte și te deranjează că patrupedul strică gazonul, învață-l să se elibereze într-un loc anume, nu pe iarbă.

De ce-și fugărește câinele coada

caine fugateste coasa
Foto: Alona Rjabceva

Dacă ai o coadă, de ce n-ai fugări-o? Este cel mai simplu mod prin care câinele își consumă energia în exces. Doar că, dacă o face în mod constant, e posibil să aibă probleme cu glandele anale sau chiar o dermatită cauzată de alergia la purici. În unele cazuri, fugăritul cozii poate fi semnul de manifestare al unei afecțiuni obsesiv-compulsive. Dacă nu-ți poți distrage câinele de la acest obicei, sau dacă suspectezi că ar fi vorba de o problemă de ordin medical, ar trebui să iei legătura cu veterinarul.

De ce tresare câinele în somn

somn caine
Foto: fongleon356

Pare că doarme, dar își mișcă ușor membrele și poate chiar latră un pic. Ce se întâmplă? Îl urmărește cineva în vis? Răspunsul este: da, e foarte posibil chiar așa să fie! Precum oamenii, câinii visează în timpul stadiului REM (mișcarea rapidă a ochilor) și se comportă în vis mișcându-și membrele sau tresărind. Din motive necunoscute, cățelușii și câinii aflați la o vârstă înaintată afișează mai des acest tip de comportament, comparativ cu câinii adulți. Poate părea derutant să vezi cum câinele tresare și se mișcă în somn, dar nu ai de ce să-ți faci griji. Dacă vrei să-l trezești, strigă-l cu blândețe pe nume. Dar, cel mai bine, lasă-l să doarmă în continuare.

De ce îngroapă câinele oase și alte obiecte

Dacă găsești oase, jucării și alte obiecte îngropate prin fundul curții, ar trebui să dai vina pe lupi și pe strămoșii câinilor. În sălbăticie, un lup habar n-are când urmează să-i vină următoarea masă, așa că va încerca să ascundă hrana în exces pentru a o dezgropa și a o consuma mai târziu. În mod similar, câinele va considera de preț un os sau o jucărie și va decide să o îngroape undeva pentru a se bucura de el/ea mai târziu.

De ce câinele încalecă obiecte, alți câini sau chiar pe tine

schnautzer
Foto: Koldunova_Anna

Un scenariu ce pare să sune familiar, nu-i așa? Toată lumea se distrează în parcul cu căței, până când Bobiță se trezește să o-ncalece pe Baby. Sau chiar pe bietul Rex. Posesorul lui Bobiță se jenează la maxim și începe să-și ceară mii de scuze tuturor. Încălecatul – fie că e vorba de piciorul tău sau de alți câini – nu are neapărat la bază rațiuni sexuale. Și nici nu e o încercare de a domina. Cel mai adesea, câinii încalecă obiecte, oameni sau alți câini pentru că sunt foarte entuziasmați sau deoarece caută atenție. Pentru a preveni acest comportament jenant, ignoră-l sau încearcă să-i redirecționezi atenția către altceva – o recompensă sau o jucărie.

De ce câinele se mișcă în cerc înainte de a se așeza

Uneori am vrea să le spunem câinilor noștri că indiferent câte mișcări în cerc ar face înainte de a se așeza în pat, locul va fi la fel de confortabil. Din nou, putem arunca vina pe comportamentul strămoșilor pentru acest obicei ciudat. Se presupune că atunci când lupii-câini trăiau în sălbăticie, obișnuiau să înconjoare mai întâi locul în care urmau să se întindă pe iarbă sau pe frunze, în ideea de a-și „aranja” un pic culcușul.

De ce miros câinii fundurile altor câini

dog sniff
Foto: Merril Buckhorn

Este felul în care câinele spune „Salut! Mă bucur să te cunosc!”. În lumea noastră, un asemenea comportament te-ar băga la închisoare. În lumea câinilor, aceasta e o formulă socială de salut, unanim acceptată. OK, dar, totuși, de ce-și miros fundurile? Simțul mirosului la câini e de 10.000 de ori mai dezvoltat decât la oameni, iar „aromele” care provin din fundul unui câine pot fi de-a dreptul îmbătătoare pentru prietenii noștri.

De ce câinii mănâncă excremente

Acest obicei e de-a dreptul scârbos. Coprofagia (termenul medical pentru consumul de excremente) poate avea multe cauze. Una dintre acestea este foamea și, în acest context, s-ar putea să-i placă mirosul și gustul. Apoi, e posibil ca el să simtă nevoia de anumiți nutrienți, care-i lipsesc din dietă. Sau s-ar putea să i se pară pur și simplu distractiv. Nu e un comportament cu care ne-am dori să avem de-a face, așa că cel mai bine este să consulți un veterinar dacă observi că patrupedul repetă acest obicei dezgustător.

Citește și: Câinii pot vedea în întuneric?

Related posts

5 mâncăruri pentru oameni care sunt bune și pentru câini

PisiCutzu

De ce trebuie să vorbești cu câinele tău în mod regulat

PisiCutzu

Cum afli câți ani are un câine

PisiCutzu

Leave a Comment