De ce-și înclină câinele capul când te privește?

By PisiCutzu 5 Min Read
5 Min Read
Foto: Canva Photos

Trebuie să recunoaștem că nimic nu se compară cu momentul în care prietenul nostru drag ne privește cu atenție, înclinându-și capul. Un gest atât de drăgălaș, încât îți vine să-l iei în brațe pe loc și să-i aplici o porție de iubire ad-hoc. Dar te-ai gândit vreodată care este cauza acestui gest? Există motive comportamentale (și uneori chiar de ordin fizic) pentru care câinii își înclină uneori capul când ne privesc.

De ce își înclină câinele capul? Motive medicale

ciobanesc german
Foto: Ali Peterson

Motivele sunt variate, așadar. Inclusiv din punct de vedere medical, aici veterinarii explicându-le prin faptul că, uneori, poate fi vorba despre o infecție în ureche. Acestea (și în special otitele) provoacă durere și disconfort, prin urmare stăpânii constată că patrupedul își scutură mai des capul, se scarpină pe urechi și chiar își pot ține o ureche mai ridicată decât cealaltă.

Dar și alte motive medicale pot cauza înclinarea capului. Veterinarii afirmă că unele dintre acestea țin de probleme ale sistemului neurologic și cerebral. Tumorile cerebrale și bolile nervoase pot face câinele să încline capul, iar, uneori, câinii afectați se vor învârti în cerc, într-o singură direcție, „urmărindu-și nasul” O altă cauză poate fi ingerarea de medicamente sau toxine.

Dar cum știi dacă înclinarea capului câinelui este un gest drăgălaș sau este rezultatul unei afecțiuni medicale?

Conform specialiștilor, cu cât gradul de înclinare a capului e mai mare, cu atât problema poate fi mai serioasă. De aceea, dacă remarci că înclinația capului nu dispare după ce câinele nu se mai concentrează pe ceva nou, atunci acesta ar trebui dus la veterinar, fiindcă poate exista o problemă de sănătate.

CITEȘTE ȘI
Cum să liniștești câinele în perioada de Sărbători, când afară sunt petarde și artificii

Motive comportamentale

bichon maltez
Foto: smrm1977

Desigur, însă, de cele mai multe ori, înclinarea capului nu trebuie să provoace îngrijorări. Când câinele înclină capul fiindcă aude un zgomot ciudat, apoi revine, se comportă absolut normal. De altfel, motivele comportamentale pot fi, la rândul lor, variate.

În principal, asta se datorează faptului că se concentrează pe un anumit lucru și în acel moment simțurile lor se acutizează. Fac eforturi să audă sau să vadă mai bine ce se întâmplă cu motivul care le-a atras atenția.

O altă explicație legată de comportament este că patrupedul transmite un semnal de genul „nu înțeleg ce vrei de la mine”. În același timp, un semn de supunere. Comparativ cu alte animale, câinii au capacitatea de a „citi” oamenii și, în consecință, fac eforturi în a înțelege ce vor și a-i mulțumi. Dar chiar dacă se străduiesc să înțeleagă limbajul uman, cea mai mare parte a acestuia rămâne o zonă cețoasă pentru ei. E ca și cum noi am auzi o limbă străină și ne-am dori să înțelegem ce se comunică, descoperind frânturi de cuvinte pe care, poate, le cunoaștem de undeva.

Prin urmare, deși câinii nu înțeleg adesea ceea ce spunem, sunt foarte buni observatori, devenind familiarizați cu tonul vocii, limbajul corporal și mișcarea ochilor.

Câinii sunt atenți la zgomote

vizsla
Foto: Canva Photos

Când câinele descoperă ceva de interes, ciulește urechile pentru a capta toate sunetele. Dacă sunetul vine din fața lui, s-ar putea ca el să-și încline capul pentru a-l percepe mai bine. Dacă zgomotul vine din lateral, capul lui nu se va înclina, fiindcă urechile lui sunt orientate în direcția cea bună.

CITEȘTE ȘI
Plimbarea în parc cu câinele: bucuria de a petrece timp în aer liber

Forma și poziția urechii unui câine influențează modul în care acesta percepe sunetele, precum și impulsul de a-și înclina capul. Un ciobănesc german cu urechi ciulite s-ar putea să audă mai bine sunetele care vin din fața lui, spre deosebire de un cocker, care va percepe mai bine sunetele venite din părțile laterale.

Citește și: De ce obișnuiesc câinii să lingă oamenii

Share This Article
Leave a comment