Pisicutzu
CutzuLifestyle Cutzu

Vreau să-mi iau câine. Ce trebuie să știu?

Vrei să-ți iei un câine sau abia ți-ai luat unul. Și nu ai mai avut niciodată această experiență. Felicitări! Te așteaptă o… nouă viață, plină de satisfacții. Și, în același timp, plină de responsabilități. Fiindcă iată ce trebuie să știi despre îngrijirea unui câine:

La ce să te aștepti după ce ai adus patrupedul acasă

catelus acasa
Foto: Trendsetter

Indiferent dacă noul tău prieten e un cățeluș nou-născut sau unul adult, există o perioadă de acomodare de care trebuie să ții cont, imediat după ce acesta a fost adus în casa care, astfel, devine și casa lui. De regulă, unii câini sunt speriați inițial de ideea de a ajunge într-o casă nouă. Și s-ar putea să arate acest lucru, prin câteva semnale, unul dintre ele fiind că au tendința de a se ascunde.

Alții, dimpotrivă, sunt relaxați și detașați până se obișnuiesc cu noua lor viață, apoi chiar pot deveni hiperactivi deîndată ce capătă încredere. Unii se acomodează într-o zi sau două, în vreme ce altora le poate lua și câteva luni.

Câinii adulți au nevoie de mai mult timp de acomodare, în special dacă au locuit într-un adăpost pentru o lungă perioadă de timp. Pe de altă parte, cățelușii trebuie deprinși cu obiceiurile casei – iar pentru aceasta e nevoie de timp. De regulă, câteva luni pentru a pune la punct o rutină completă.

De aceea, e bine ca înainte să aduci câinele acasă să ai deja un plan bine stabilit, care să vă ajute pe amândoi să aveți un start fericit în lunga relație ce vă așteaptă.

Ai un cățeluș? Documentează-te despre cățeluși!

king charles
Foto: Canva Photos

Cățelușii sunt extraordinari. Dar nu am auzit pe nimeni să spună că lucrurile au stat ușor cu ei de la bun început. Ai o mulțime de lucruri de învățat despre creșterea micuților pui. Socializare, dresaj, vaccinuri – iată doar câteva dintre lucrurile obligatorii despre care trebuie să te informezi și pe care să le aplici.

CITEȘTE ȘI
10 lucruri pe care trebuie să le știe câinele tău înainte să împlinească un an

Îngrijirea puilor de cățel poate părea uneori ca un job full-time, în special dacă aceștia sunt foarte mici. Începe această documentare înainte să aduci puiul acasă, pentru a ști din start ce e de făcut.

Învață care sunt nevoile de bază ale câinelui

Deîndată ce devii mândrul posesor al unui cățel, trebuie să înveți care sunt nevoile de bază ale acestuia. Fiecare câine are nevoie, cel puțin, de o alimentație adecvată, de un adăpost adecvat, de îngrijire medicală și de interacțiune socială.

După ce ai reușit să acoperi aceste necesități, poți considera că te afli pe un drum bun în privința oferirii câinelui tău o viață minunată. Învață despre toate aceste lucruri înainte de a aduce câinele acasă.

Găsește un veterinar bun

veterinar
Foto: Canva Photos

Orice câine are nevoie de un veterinar bun. Unul dintre primele locuri în care-ți vei duce câinele este la veterinar. Acesta va avea grijă de sănătatea lui, îți va da sfaturi despre cum să-l educi și despre multe alte probleme ce pot apărea în ceea ce-l privește. De aceea e important să găsești un veterinar bun și de încredere, cu care să poți avea o comunicare deschisă și permanentă.

Aprovizionează-te cu produse canine

Odată ajuns în noua lui casă, câinele va avea nevoie de tot felul de lucruri. Cum decizi care sunt acestea și pe care dintre ele ți le dorești? Din nou: informează-te! Sunt o mulțime de magazine pentru animale, în care găsești tot felul de obiecte, de la jucării la castroane, pătuțuri, lese, etc. La început, cumpără lucrurile de bază, apoi vei vedea pe parcurs ce idei îți vin și ce funcționează sau nu în privința prietenului tău.

CITEȘTE ȘI
Ce poți să-i dai câinelui împotriva durerilor

Alege-i mâncarea adecvată

Alimentația câinelui reprezintă fundația pentru sănătatea lui. Pe piață există, însă, foarte multă mâncare pentru câini, așa că s-ar putea ca, la început, să devii confuz. Informează-te în legătură cu nutriția canină, apoi alege o dietă în funcție de nevoile câinelui tău. Nu există un răspuns general atunci când vine vorba de mâncarea pentru câini. Dar o regulă de bază este aceasta: dacă patrupedul se simte bine cu un anumit tip de mâncare, atunci e foarte probabil ca lucrurile să fie în regulă, în special dacă dieta e completă și echilibrată.

Dresajul câinelui e esențial

labrador
Foto: Canva Photos

Orice câine are nevoie de dresaj. Dresajul te ajută să-l controlezi și oferă câinelui de la bun început o anumită structură comportamentală. Pe termen lung, un dresaj bine realizat vă va ajuta pe amândoi și-l va face și pe el mai fericit. În plus, va întări legătura dintre câine și stăpânul lui. Acordă-ți un pic de timp în fiecare zi pentru a-ți dresa câinele, parcurgând pașii elementari ai acestui proces, inclusiv comenzile verbale.

Pregătește-te pentru probleme de comportament

caine nu e cuminte
Foto: Canva Photos

Niciun câine nu e perfect. Majoritatea posesorilor de câini au de-a face la un moment dat cu probleme comportamentale din partea prietenilor lor. Acestea pot varia, de la lătratul în exces la roaderea distructivă a lucrurilor. Pe de altă parte, lucrurile pot merge și mai departe, la probleme mai grave, precum anxietatea sau agresivitatea.

Poți descoperi, de pildă, că patrupedul nu urinează cum trebuie (problemă ce poate ține de sănătate sau de comportament). E bine să te informezi de la început în legătură cu eventualele probleme ce pot apărea în comportamentul câinelui, înainte ca acestea să capete dimensiuni prea mari.

CITEȘTE ȘI
Cum știi dacă și când câinele tău are alergii alimentare

Pregătește-te pentru probleme de sănătate

Pe parcursul vieții unui câine, acesta se va confrunta cu cel puțin câteva probleme de sănătate. Dacă ai noroc, acestea vor fi minore și le vei rezolva mai ușor. E de dorit ca el să nu aibă de-a face cu probleme mai serioase, care să necesite spitalizare sau intervenții complicate. Acordă-i din timp îngrijirea de care are nevoie, verifică-l constant la veterinar și, dacă are o problemă, cât de mică, nu o lăsa netratată, fiindcă se poate agrava.

Fii responsabil!

Acesta e unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le ai în vedere înainte de a deveni posesorul unui câine. Trebuie să-ți asumi responsabilități în privința lui, să le accepți și, de asemenea, să fii responsabil de acțiunile acestuia. Cu alte cuvinte, trebuie să ai grijă de el în permanență, având grijă să respecți regulile comunității și… legile în vigoare. Câtă vreme faci asta, ești pe drumul cel bun.

Citește și: De ce obișnuiesc câinii să lingă oamenii

Related posts

Cum știi dacă și când câinele tău are alergii alimentare

PisiCutzu

Hăinuțe și pelerine de ploaie pentru câini

PisiCutzu

10 lucruri pe care trebuie să le știe câinele tău înainte să împlinească un an

PisiCutzu

Leave a Comment