Sunt rase de câini care te fac să râzi și să te binedispui la simpla lor vedere. Buldogul francez, pe care cunoscătorii îl alintă, simplu, frenchie, e una dintre cele mai simpatice rase de câini de pe Terra. Buldogii francezi sunt adorabili și se fac imediat plăcuți până și de către cei care, apriori, nu-i agreează, dar care, când se trezesc cu față-n față cu moaca lor morocănoasă, se topesc de-a binelea.
Dacă-ți iei un buldog francez drept câine de companie, vei avea în mod garantat alături pe cineva care te iubește și care îți face zilele mai frumoase. Hai să vedem câteva lucruri de știut despre buldogii francezi, o rasă adorabilă dar, în același timp, nu foarte norocoasă din punct de vedere al sănătății.
Buldogii francezi nu sunt francezi
Sau… poate că sunt francezi prin natura lor, dar nu și prin origine. Numele rasei trimite într-o direcție greșită, fiindcă buldogii francezi nu-și au originile în Franța, ci peste Canal, în Anglia, provenind din buldogii britanici, care pe vremuri erau folosiți drept momeală pentru tauri, la coride. După ce aceste întreceri au fost interzise, crescătorii au început să producă rase de buldogi din ce în ce mai mici.
Cea mai mică dintre ele a devenit foarte populară, în special printre producătoarele de dantelă din Anglia, care-i foloseau pentru a-i ține în poală și a se încălzi în timp ce lucrau. În perioada revoluției industriale din secolul 19, dantelăresele au fost nevoite să se mute în Franța, așa că și-au luat cu ele și câinii miniaturali, care s-au împerecheat cu terierii, rezultând buldogii francezi de azi. Restul… e istorie.
Buldogii francezi au două tipuri de urechi
Buldogii francezi sunt cunoscuți pentru urechile lor de tip „liliac” (mamiferul, nu floarea). Dar în istoria lor, și chiar și astăzi, se întâlneau frenchies cu urechi de tip „trandafir”, îndoite precum urechile buldogilor englezi. Crescătorii americani au decis de multă vreme, însă, că urechile „liliac” sunt cele standard pentru buldogii francezi, prin urmare ceilalți nu sunt considerați puri de către unele asociații de crescători de câini.
Buldogii francezi nu pot să înoate
Ca rezultat al constituției îndesate și al capului mare, buldogii francezi nu pot să înoate, așadar posesorii de piscine (și de frenchies) trebuie să fie foarte atenți pentru ca prietenii lor să nu cadă în apă, la fel de bine cum, pe plajă, aceștia nu trebuie lăsați să se apropie de valuri.
Zborul este, de asemenea, o problemă pentru buldogii francezi
Buldogii francezi sunt o rasă brahicefalică, ceea ce înseamnă că au botul mai scurt decât al altor rase. Sindromul brahicefalic respirator aduce după sine o mulțime de probleme medicale la rasele de câini cu figura turtită, una dintre cele mai afectate fiind cea a buldogilor francezi. Din cauza botului aplatizat, relațiile cu alte țesuturi moi au de suferit, provocând probleme de respirație câinelui. Iar la acest lucru s-a ajuns din cauza perpetuării mutațiilor raselor, pe considerente estetice și nu funcționale și de confort ale patrupedului.
De aceea, structura figurii lor, acompaniată de stresul ridicat și de lipsa de confort cauzată de temperaturile ridicate din avion, pot aduce buldogii francezi în situații fatale. Recomandabil este să nu transporți cu avionul un frenchie, ca să nu-l supui unor riscuri inutile. De fapt, ca urmare a acestor lucruri, nu puține sunt companiile aeriene care interzic prezența buldogilor francezi la bordul lor.
Greutatea buldogilor francezi e strict controlată
Un buldog francez nu poate cântări mai mult de 13 kilograme. Evident, poate, dar dacă depășește această limită e automat descalificat de normele standard ale rasei, conform American Kennel Club. Proprietarii care nu sunt interesați în a-și duce câinii la concursuri de frumusețe se pot orienta, totuși, după această greutate, pentru a-și ține patrupezii sănătoși, deoarece buldogii francezi sunt mâncăcioși și au tendința de a deveni rapid obezi.
Buldogii francezi sunt excelenți baby-sitteri
E celebru cazul unui pui de urangutan, pe nume Malone, abandonat de mama lui, la grădina zoologică Twycross, din Anglia. Din fericire, Bugsy, un buldog francez în vârstă de 9 ani, l-a adoptat imediat pe micuț. Cei doi au devenit prieteni la cataramă, își petreceau timpul împreună și adormeau unul lângă celălalt. Când Malone a crescut suficient de mult, și-a luat locul alături de ceilalți urangutani, la zoo.
Buldogii francezi sunt foarte sensibili la critici
Buldogii francezi se supără dacă sunt criticați, așa că trebuie să fii foarte atent cum te porți cu ei: nu-i stresa prea tare, fiindcă pun la suflet și suferă în tăcere extrem de tare. Buldogii francezi răspund mai bine la încurajări și la un pozitivism permanent.
Nu sunt câini care latră mult, dar le place să „vorbească”, făcând uz de un sistem complex de „gargarăgeală”, icnituri și alte sunete ciudate, dând iluzia că au propriul lor limbaj de comunicare. Uneori te poți trezi ca frenchie-ul tău începe de-a dreptul să „cânte”.
Mulți buldogi francezi se nasc prin inseminări artificiale
Din cauza proporțiilor neobișnuite, buldogii francezi au o mică problemă atunci când vor să copuleze. Masculii au nevoie de timp și eforturi considerabile ca să ajungă la femele, de multe ori se supra-încălzesc și obosesc. Drept urmare, foarte mulți buldogi francezi sunt aduși pe lume prin inseminare artificială, lucru care, desigur, face ca acești micuți să fie destul de scumpi.
O altă problemă a lor apare atunci când nasc, multe femele având nevoie de cezariană, care scutește câinele de mult stres și preîntâmpină eventualele complicații.
Buldogii francezi au fost cândva câinii favoriți ai prostituatelor din Franța
Una dintre cele mai mari influențe în creșterea popularității acestei rase la sfârșitul secolului 19 și începutul secolului 20 au avut-o celebrele „belles de nuit” pariziene. De fapt, prostituatele din Paris au fost cele care au botezat rasa Bouledogues Francais. Extrem de simpatici, buldogii francezi au „prins” rapid în lumea boemă, fiind adoptați de mulți scriitori și artiști ai vremii.
A existat un buldog francez pe Titanic
Robert W. Daniel își luase la bord buldogul francez în călătoria pe care urma să o întreprindă cu nava RMS Titanic. Iar acesta nu era orice fel de câine: Gamin de Pycombe era campion al concursurilor de frumusețe, Daniel investind în el echivalentul a peste 20.000 de dolari din ziua de azi. Proprietarul a supraviețuit tragediei și a trăit până în anul 1940, în vreme ce Gamin nu a fost la fel de norocos, el fiind văzut cum încerca în zadar să înoate în apele reci în care s-a scufundat nava. Gamin de Pycombe, apare, de altfel, ca „actor” în producția Titanic, regizată de James Cameron.
Vedetele adoră buldogii francezi
Buldogii francezi apar de multe ori în ziarele tabloide, grație proprietarilor lor celebri, Lady Gaga, Hugh Jackman și The Rock fiind văzuți în compania unor frenchies. Și Leonardo Di Caprio este posesorul unui exemplar, pe care-l cheamă Django. Jackman l-a botezat pe-al lui Dali, după modul în care patrupedului în curg balele, precum mustața celebrului artist.
Citește și: Lucruri pe care nu le știai despre cockerul spaniel