Pisicutzu
Dresaj Cutzu Lifestyle Cutzu

10 lucruri pe care trebuie să le știe câinele tău înainte să împlinească un an

Un cățeluș nu diferă prea mult de un bebe – îți aduce o mulțime de bucurii, care vin la pachet cu o mulțime de responsabilități. Dacă vrei ca prietenul tău cu blăniță să fie fericit și familia ta să se simtă bine în prezența lui, va trebui să-l dresezi de la bun început. Mai exact, să-l înveți cele mai importante lucruri cu care să pornească în viață și care să-l ajute pe parcursul acesteia. Iată ce lucruri trebuie să știe câinele tău, înainte de a împlini un an:

Mersul la „toaletă”

catel vrea afara
Foto: Dana Dellicurti

Știm cu toții că trebuie să-l învățăm pe micuț unde să-și facă nevoile, dar e foarte important ca el să știe cum să ne atenționeze înainte de acest lucru. Probabil te gândești că ar trebui să-l duci pe cățel în zona respectivă, la anumite ore, după ce se trezește și după ce mănâncă, iar acest lucru ar trebui să fie suficient. Lucru perfect adevărat.

Și totuși, pot fi perioade în care prietenul tău să aibă nevoie afară mai des. Deci ar fi de mare ajutor dacă el ar ști cum să te atenționeze în legătură cu asta. Îl poți obișnui punându-i o întrebare, mereu aceeași, în legătură cu nevoia de a ieși. În timp, se va obișnui și va asocia întrebarea cu mersul afară pentru „descărcare”, urmând a sări și a-și manifesta interesul sau, dimpotrivă, a nu reacționa în vreun fel.

Șezi, culcat, stai, nu e voie!

culcat
Foto: r3dsnake

E un lucru normal: majoritatea cățelușilor nu respectă comenzile simple, în special șezi. E foarte important să-ți înveți prietenul această comandă și, cu cât o faci mai devreme, cu atât mai bine. Împreună cu alte două comenzi: culcat și cu stai. Fiindcă vor exista multe situații în care vei dori ca patrupedul să nu se miște.

S-ar putea să nu fie ușor să-l înveți comanda nu e voie, dar poți încerca. E o comandă de care vei avea mare nevoie înainte de a ieși cu el afară în mod regulat. Sunt multe lucruri pe care câinele le poate găsi pe jos, prin parc sau pe drum, și pe care nu ar fi tocmai bine să le cunoască mai bine, ronțăindu-le.

Mersul în lesă și fără lesă

la pas
Foto: Sansargo

Mersul la plimbare e o activitate care îi face mare plăcere micuțului, dar el trebuie să fie controlat în permanență. Învață-l de mic să meargă la pas, nici în fața, dar nici în spatele tău. Îi poți acorda și un pic de „timp liber”, dar în majoritatea timpului cățelul trebuie să meargă lângă tine. De asemenea, învață-l să meargă la pas și atunci când nu are lesa.

Aport

aport
Foto: Fierro-Viper

Aruncarea unui frisbee sau a unei mingi, în ideea ca patrupedul să o aducă înapoi, e o activitate distractivă, un exercițiu foarte bun și un mijloc de a petrece timpul împreună și a vă împrieteni și mai mult. Dar în cadrul acestei activități e important nu doar ca micuțul să aducă mingea înapoi, ci să ți-o și lase. Nu ar trebui să încerci să te lupți cu el, luându-i mingea din gură, iar el nu ar trebui să se împotrivească. Trebuie să-l înveți să o lase automat, după ce face aport.

Comportament civilizat

puppy kitten
Foto: Gellinger

Când cățelușul se întâlnește cu alt câine sau cu o pisică, trebuie să se comporte civilizat. În general, cei mici învață acest comportament de la frații și surorile lor pe măsură ce petrec timp împreună, dar dacă sunt luați prea curând de la familia lor, nu au timp să dezvolte un comportament pe măsură.

Pentru a-i învăța cum să se poarte, ar trebui mai întâi să-i observi cum se comportă când ai musafiri. Un cățel cu un comportament corect se va apropia de oaspeți și va dori să fie băgat un pic în seamă, dar fără a cere cu insistență acest lucru. Cei care nu știu să se comporte, vor sări agitați, de colo-colo, cerșind atenție. Dacă observi acest tip de comportament, e clar că micuțul nu se va purta ok nici în prezența altor animale.

Învață-l să nu sară

jump
Foto: onetouchspark

Probabil îți face plăcere să-l vezi pe micul tău prieten sărind de bucurie și cerșind atenție – e simpatic și te distrează. Dar imaginează-ți că va face asta și când va fi ditamai câinele. Atunci nu va mai fi o plăcere, în plus, poate lovi un copil sau un bătrân, iar consecințele pot fi dezastruoase. Învață-l să nu sară la oameni, i fă-o cât timp e mic.

Fără mușcături!

caine musca
Foto: neneos

Încă din prima zi, cățelul trebuie să știe că nu are voie să muște și că nu-ți place când face asta. Nu te mai juca cu el atunci când își înfige dințișorii în mâna ta. Prefă-te dezamăgit și nu-l mai băga în seamă. După 5 minute, reîncepe să te joci. Acest ritual îl va învăța pe micuț că distracția încetează atunci când mușcă.

Trebuie să împartă mâncarea și jucăriile

jucarie catel
Foto: Mexitographer

Acesta e un alt lucru important pe care cățelul trebuie să-l învețe, în special dacă ai copii sau dacă vrei să adopți și alte animăluțe de casă. Unii câini sunt foarte posesivi, în special cu jucăriile și/sau mâncarea.

De aceea trebuie învățați de la vârste fragede că jucăriile și mâncarea nu le aparțin în exclusivitate. Ia-le jucăriile/mâncarea, dă-le copilului tău, apoi roagă-l să le dea el înapoi cățelului. Acest lucru îl va ajuta pe cățel să învețe că nu trebuie să-și facă griji atunci când lucrurile pe care le consideră ale lui au fost îndepărtate. Dacă ai mai mulți căței, jucați-vă cu aceleași jucării, astfel ca niciunul dintre ei să aibă în posesie, în exclusivitate, o jucărie anume.

Mersul la culcare

Cățelul tău trebuie să aibă un spațiu al lui în care să doarmă sau să se odihnească. Acesta poate fi un culcuș, o păturică sau un pătuț. Învață-l de mic unde se află aceasta și că trebuie să meargă acolo atunci când îl rogi s-o facă. După ce a învățat asta, în momentul în care se poartă urât, îi poți cere să se ducă la locul lui.

Liber și gata!

alergare catel
Foto: buchsammy

Liber e atunci când cățelul se poate juca sau alerga de unul singur. Spune liber! cu voce tare și voioasă, în momentul în care îi dai drumul din lesă. Dar, în același timp, nu uita să-l înveți și comanda gata!, pentru atunci când se termină timpul liber și cățelul trebuie să se întoarcă la tine, urmând să-i fie reatașată lesa.

Dacă micuțul tău prieten va învăța aceste 10 lucruri până la vârsta de un an, va avea ulterior un comportament de excepție, urmând să se transforme într-un câine adult cu care vei avea o legătură puternică și frumoasă.

Citește și: Câinii visează?

Related posts

Cum să găsești dresorul potrivit pentru câinele tău

PisiCutzu

Rucsacuri pentru transportul câinilor și pisicilor

PisiCutzu

Câinii pot vedea în întuneric?

PisiCutzu

Leave a Comment