Anemia la câini. Ce este, cauze, cum se manifestă

By PisiCutzu 7 Min Read
7 Min Read
Foto: kozorog

Anemia este o condiție medicală care afectează sângele câinelui. Când scade nivelul eritrocitelor sau al hemoglobinei, se pune diagnosticul de anemie, aceasta rezultând în urma unei boli, unui traumatism sau altei afecțiuni medicale, nu neapărat o boală. Un câine care suferă de anemie ascunde o afecțiune serioasă, așadar este important pentru un stăpân să înțeleagă exact ce înseamnă anemia la câini.

Ce este anemia la câini?

caine anemic
Foto: Mykola Sosiukin

Celulele roșii sau eritrocitele sunt componente ale sângelui și se produc în măduva hematogenă a câinelui. Hemoglobina, abreviată Hb, este o proteină care se gasește în eritrocite și are rolul de a transporta oxigenul în organism. De asemenea, este cea care oferă sângelui culoarea roșie. Dacă există o scădere a eritrocitelor sau a hemoglobinei din eritrocite, apare anemia.

Semnele anemiei la câini:

  • Slăbiciune
  • Dificultate în respirație
  • Membrane mucoase palide
  • Inapetență
  • Scădere în greutate
  • Frecvență cardiacă crescută
  • Obosește usor
  • Prezența sângelui în urină, scaun sau vomă
  • Epistaxis

Având în vedere că eritrocitele și hemoglobina transportă oxigenul în organism, o scădere a nivelurilor acestora scade aportul de oxigen la diverse țesuturi și organe. Dacă nu ajunge suficient oxigen la țesuturi, câinele poate respira cu dificultate, poate obosi mai rapid, nu are poftă de mâncare și poate fi slăbit. E greu pentru un câine să aibă energie dacă nu are suficient oxigen în celule. Frecvența cardiacă poate crește, organismul încercând să compenseze lipsa oxigenului prin pomparea mai rapidă a sângelui în organism.

CITEȘTE ȘI
5 mâncăruri pentru oameni care sunt bune și pentru câini

Membranele mucoase pale, precum gingia și mucoasa din zona genitală, sunt rezultatul lipsei de eritrocite sau hemoglobină. Dacă acestea au valori scăzute, mucoasele vor fi mai pale decât în mod normal, putând ajunge chiar albe în anemii severe. Câinii au în mod normal gingia de culoare roz aprins, nu roz pal sau alb. E foarte ușor de monitorizat culoarea mucoaselor chiar și acasă.

Cauzele anemiei la câini

pug
Foto: laurenpretorius

Anemia poate fi cauzată de anumite probleme de sănătate care implică hemoragii, descompunerea eritrocitelor sau scăderea producerii lor în măduva hematogenă. Există diverse boli și afecțiuni care cauzează aceste lucruri la câine.

Traumatismele: O pierdere masivă de sânge apare în urma unui traumatism. Uneori acest traumatism apare în urma intervențiilor chirurgicale, iar alteori în urma unor răni. Sângerarea poate fi de la un organ intern sau o leziune epitelială.

Infecții parazitare: Paraziții intestinali și paraziții externi pot determina hemoragie și ulterior anemie. Babesia este un parazit din sânge care determină hemoliza, atacând eritrocitele. Paraziți precum viermii cauzează anemia prin afectarea tractului intestinal, iar paraziții externi, precum puricii și căpușele, pot cauza anemia dacă infestarea e mai veche și s-a agravat.

Tumori hemoragice: Anumiți câini au tumori care, la un moment dat, încep să sângereze. Dacă sângerarea nu este oprită, aceasta duce la anemie.

Tulburări de coagulare a sângelui: Tulburările care afectează capacitatea de coagulare pot determina anemie dacă, la un moment dat, un anumit vas de sânge este afectat. Boala Von Willebrand este o afecțiune care determină tulburări de coagulare, prin urmare anemia este de necontrolat odată ce începe sângerarea.

CITEȘTE ȘI
Cât timp poți lăsa câinele singur acasă?

Bolile autoimune: Bolile care afectează sistemul imun al câinelui pot cauza anemie. O asemenea afecțiune se numește anemie hemolitică mediată imunologic. Această tulburare determină producția de anticorpi care atacă celulele roșii.

Toxinele: Anumite mâncăruri, medicamente și chimicale pot cauza tulburări de coagulare. Ceapa, usturoiul, chimioterapia și anumite rodenticide duc la anemie.

Cancerul: Din nefericire, cancerul poate determina o multitudine de afecțiuni secundare printre care se numără și anemia.

Alimentația precară: Majoritatea câinilor au o dietă echilibrată, concepută special pentru anumite boli sau pentru vârsta lor. Există totuși cazuri de câini subnutriți care dezvoltă anemie ca urmare a surprimării măduvei hematogene.

Boli cronice: Diferite tipuri de boli cronice cauzează anemia. Boli ale ficatului, rinichilor și infecții cu Ehrlichia sunt printre cele comune. Aceste boli determină o cantitate micșorată de măduvă hematogenă, prin urmare o cantitate mai scăzută de eritrocite.

Diagnosticarea anemiei la câini

35-55% din sângele câinilor este compus din eritrocite. Acest procent poate fi monitorizat prin analize precum volumul hematocritului sau hematocritul. Această analiză necesită o probă de sânge și poate fi făcută cu ușurință de medicul veterinar. Face parte din analizele uzuale. Dacă valoarea scade sub 35%, câinele este considerat anemic. Medicul veterinar îi va face un examen clinic și alte investigații pentru a determina cauza anemiei.

Tratamentul anemiei la câini

retriever
Foto: Janelle Lugge

Din moment ce anemia rezultă în urma unor boli care afectează coagularea sângelui sau hemoglobina, trebuie tratată boala care cauzează anemia. Tratamentul poate consta în operație, medicamente, suport nutritiv sau alte tipuri, specifice pentru problema câinelui respectiv. Tratamentul acut, de susținere, poate deveni necesar și poate duce către nevoia de transfuzie.

CITEȘTE ȘI
Top 10 filme cu câini, care topesc inimile tuturor

Anemia poate pune viața în pericol dacă nu este tratată. Dacă ai vreo suspiciune că prietenul tău ar putea avea anemie, du-l la un control la medicul veterinar, cât mai rapid posibil.

Cum să previi anemia la câini

Din moment ce anemia poate fi cauzată de multiple afecțiuni, aceasta nu prea poate fi prevenită. Tratarea bolilor și afecțiunilor care stau la baza anemiei este cel mai bun mod de a preveni evoluția anemiei. Pe lângă acest lucru, o dietă echilibrată, tratamentul antiparazitar, prevenirea și evitarea accidentelor care pot cauza sângerări masive și vizitele regulate la medicul veterinar pentru examinare și analize uzuale, pot scădea probabilitatea anemiei.

Citește și: Ce poți să-i dai câinelui tău împotriva durerilor

Share This Article
Leave a Comment