Toată lumea a auzit expresia „se înțeleg precum câinele cu pisica”. Cu puțin efort, însă, nu aceasta trebuie să fie adevărata imagine cu privire la animalele tale, în cazul în care ești posesorul atât a unui câine cât și a unei pisici. Ca să te ajutăm, dacă ai probleme de… înțelegere între ele, am întocmit o listă cu 7 lucruri pe care să le faci pentru ca pisica și câinele tău să conviețuiască în bună pace:
Crește-i de mici împreună

Cea mai bună variantă ca un câine și o pisică să se înțeleagă este să crească împreună. Cățelușii sunt mult mai ușor de dresat când sunt mici și au mai puțină încredere în ei, așadar e mai mare probabilitatea ca aceștia să lase pisicile să fie animalul alfa din casă. Dacă, însă, ai de-a face cu pisici și câini adulți, lucrurile se schimbă.
Pisica trebuie să aibă propriul teritoriu
Este important ca pisica să aibă un loc în casă care să îi aparțină. Acest spațiu va fi, de asemenea, extrem de important atunci când animalele se vor cunoaște pentru prima oară, și va continua să fie un refugiu pentru când vor dori să petreacă timp pe cont propriu.
Dacă ai o locuință mică, nu trebuie să îi limitezi spațiul câinelui. Având în vedere faptul că pisicile sunt animale cărora le place să se cațăre, poți profita de orice spațiu vertical din casă, fie că este vorba de un ansamblu pentru pisici sau pur și simplu de un nou dulap. Ambele sunt locuri perfecte pentru atunci când pisica va dori să observe câinele de la o distanță sigură.
Fă-le cunoștință cu lucrurile lor înainte de a le face propriu zis cunoștință între ei

Înainte de a se cunoaște față în față, este important să se familiarizeze fiecare cu patul și jucăriile celuilalt. Făcând acest pas, animalele au șansa să se cunoască și să își satisfacă pe cât posibil curiozitatea, evitând astfel o eventuală încăierare. Animalele se folosesc de miros pentru a se obișnui cu lucrurile noi, deci metoda are toate șansele să funcționeze.
Introducerea trebuie făcută treptat

Când vine momentul întâlnirii, este important ca lucrurile să fie făcute treptat. La fel ca la oameni, primele impresii sunt decisive. Și, pentru ca o primă impresie să fie bună, mâncarea poate fi un element care să ajute. Cel mai bun moment pentru întâlnirea animalelor este la masă. Prima masă ar trebui sa aibă loc cu fiecare animal mâncând, fiecare de câte o parte a unei uși închise. În felul acesta nu se vor vedea, dar se vor putea mirosi și vor putea face asocieri pozitive între mâncarea care le place și viitorul prieten.
Poți continua în acest fel oricât de mult este nevoie – câteva zile sau câteva săptămani, în funcție de cum reacționează animalele, ulterior introducând și elementul vizual. O variantă sigură este să îi hrănești în aceeași cameră și să ții câinele în lesă. Mai târziu poți înlătura toate barierele dintre cei doi, iar aceștia vor putea trăi liniștiți împreună.
Nu complica lucrurile
Când vine vorba de jucării, recompense și atenție, gelozia și invidia pot avea un impact major asupra relației dintre câine și pisică, așa ca e important să simplifici lucrurile. Asta înseamnă ca animalele să aibă acces la aceleași jucării și recompense și ele să fie tratate în mod egal. Dar această egalitate merge mai departe de lucrurile fizice, timpul pe care îl petreci cu fiecare trebuie să fie, de asemenea, egal. De pildă, dacă îi acorzi mai multă atenție câinelui atunci când vii acasă, pisica își va da seama rapid de acest lucru și va găsi modalități prin care să își exprime nemulțumirea. Și invers.
Dresează-ți câinele corespunzător

Înainte de a le face cunoștință, câinele trebuie să aibă însușite comenzile de bază precum șezi, stai, sus, aruncă și las-o. Cu cât știe mai bine aceste comenzi, cu atât mai lină va fi cunoașterea, câinele putând rămâne calm în momentul în care va face cunoștință cu pisica. De fiecare dată când interacționează, ai grijă să redirecționezi orice comportament negativ pe care îl afișează cățelul, chiar și jucatul agresiv sau lătratul. În loc să-l cerți, încearcă să îi distragi atenția cu altă activitate sau comandă și lasă-i timp să-și revină înainte de a se întoarce la pisică. Cu cât menții mai mult pozitivismul unei situații, cu atât mai pozitive vor fi asocierile pe care le va face câinele, nu doar în legătură cu pisica ta, ci cu oricare altă pisică.
Separă-le lucrurile

Indiferent cât de bine s-au înțeles la prima vedere, e mai bine să aibă fiecare spațiul său. Pentru pisică, asta înseamnă, în principal, să aibă un loc retras pentru litieră. Din păcate, anumiți câini prezintă un interes aparte pentru literele pisicilor. În cazul în care câinele încearcă să abordeze pisica în timp ce aceasta folosește litiera, pisica s-ar putea simți amenințată, iar dacă acest lucru se întâmplă în mod constant, o poate determina să evite litiera.
Același lucru se aplică și când vine vorba de mâncare. Hrănirea animalelor în zone separate minimizează șansele unui conflict generat din cauza alimentelor. De asemena, îi asigură fiecărui animal un ritm propriu, fără ca acesta să se simtă grăbit.
Cel mai important lucru pe care trebuie să îl ții minte când le faci cunoștință este faptul că fiecare câine și pisică sunt diferiți, prin urmare ceea ce funcționează pentru unul poate să nu funcționeze pentru celălalt. Dacă întâmpini dificultăți în stabilirea unei relații între animale, cea mai bună persoană cu care poți să te consulți este medicul veterinar. El îți poate oferi sfaturi personalizate, ba mai mult, te poate pune în legatură cu un specialist în comportamentele animalelor. Dar, în majoritatea cazurilor, cu puțină răbdare, pisica și câinele tău vor ajunge rapid să conviețuiască fericiți.
Citește și: De ce trebuie să vorbești cu câinele tău în mod regulat