Câinii suferă de aceleași dureri ca și oamenii, dar pentru că nu pot să vorbească de cele mai multe ori e greu să-ți dai seama ce îi supără. Grație progreselor făcute de medicina veterinară există acum numeroase opțiuni prin intermediul cărora medicii pot alina durerile câinilor, depistând cauzele acestora.
În cele ce urmează vom trece în revistă mai multe aspecte ale durerilor canine, înțelegând ce trebuie să facem în cazul în care patrupedul nostru manifestă o durere evidentă. Cu accent pe o întrebare cheie: avem voie să dăm câinelui medicamente analgezice?
Care sunt simptomele durerii la câini
Câinele meu are dureri? E o întrebare pe care posesorii de patrupede canine și-o pun adesea. Dar înainte de a-ți face griji în legătură cu ce medicamente să-i dai, ar trebui să știi dacă prietenul tău are dureri.
Există o mulțime de semne, unele mai evidente ca altele, care pot indica apariția durerii la câini. Printre acestea: auto-îngrijirea excesivă, faptul că devine prea vocal, antisocial sau că are un comportament agresiv.
Pot să-i dau câinelui analgezice?
Oamenii se pot auto-medica, dar când vine vorba de câini, lucrurile nu stau la fel de simplu. Adică nu te poți duce la farmacie, cumpăra un medicament și administra câinelui, după capul tău.
E absolut interzis să administrezi câinelui analgezice, fără ca acesta să fie consultat în prealabil de către un medic veterinar. Dacă prietenul tău are dureri, primul lucru pe care-l faci este să-l duci la veterinar. Acesta va pune un diagnostic, în concordanță cu durerile pe care le depistează și îi va prescrie un tratament. Există analgezice făcute special pentru câini, acestea fiind mult mai sigure și mai de efect decât cele pentru oameni. Administrarea de medicamente câinilor fără prescripție de la specialist poate duce la otrăvire accidentală și la blocaje renale.
Pot să-i administrez câinelui calmante pentru om?
Oricât de tentant ar putea părea să-i dai patrupedului un analgezic pe care-l iei tu atunci când te doare ceva, ar trebui să eviți acest lucru. Mulți posesori de câini consideră că e-n regulă să le dea acestora ibuprofen sau paracetamol, însă nu ar trebui s-o facă.
Ibuprofenul e toxic pentru câini, iar paracetamolul poate fi foarte periculos dacă nu e administrat dozajul adecvat. Reiterăm că e vital să ceri sfatul veterinarului înainte de a trata durerea câinelui. Există o formă de paracetamol pentru câini, pe care medicii îl pot prescrie în unele situații, în acest caz urmând să fii atent să nu administrezi o doză mai mare.
Pot administra câinelui aspirină?
Aspirina este recomandată uneori de către veterinari în tratarea durerilor ușoare și moderate, cauzate de osteoartrite sau inflamații musculare. Însă, din nou, nu ar trebui administrată de către posesorul de câini fără sfatul medicului.
Chiar și în doze mici, aspirina poate cauza ulcere iar stomacul câinelui se poate inflama. O supradoză de aspirină poate duce la otrăvire cu salicilat. Rezultatul? Hemoragie, comă, moarte.
Cum poți să calmezi durerile câinelui în mod natural?
Există câteva remedii naturale care pot ajuta la alinarea durerilor câinelui. Unul dintre ele este Glucosamină – Condroitină (cumpără de aici), folosit pentru a trata artritele. Dar posesorii de câini ar trebui să folosească remediile naturale, doar dacă sunt îndrumați de către un specialist să facă asta. Adică, din nou, ca răspuns general: în cazul în care câinele tău are dureri, cere în primul rând sfatul veterinarului.
Citește și: Cum știi dacă și când câinele tău are alergii alimentare