Pisicutzu
CutzuLifestyle Cutzu

Cât timp poți lăsa câinele singur acasă?

A avea un câine înseamnă a avea, automat, un program. Îți aranjezi orele de muncă, ieșirile în oraș, vacanțele și alte treburi gândindu-te în primul rând când să ajungi acasă, la prietenul tău patruped, care are nevoie de tine. Uneori ești nevoit să sari peste unele ieșiri în oraș, fiindcă ți-ar părea rău să lași câinele singur acasă. Câinii iubesc compania oamenilor, dar asta nu înseamnă că e un lucru rău sau periculos să îi lași singuri pe perioade scurte.  De fapt, cât timp poți lăsa câinele singur în casă?

Ai în vedere nevoile fiziologice

caine afara
Foto: graphicphoto

Primul lucru la care se gândesc oamenii când își lasă câinele singur acasă este cât poate sta acesta fară să-și satisfacă nevoile fiziologice. Conform experților, câinii au nevoie să urineze de trei până la cinci ori pe zi. Dar orele de scos afară variază de la câine la câine, iar puii și câinii în vârstă ar avea nevoie de mai multe ieșiri.

Cât timp se poate abține un câine? Iată niște limite standard în funcție de vârstă:

Puii: o oră la fiecare lună în plus la vârstă (de exemplu, un cățeluș de trei luni poate sta trei ore fără să urineze)

Câinii adulți în vârstă de un an sau mai mult: până la opt ore, dar ideal ar fi nu mai mult de șase

Câinii în vârstă de opt ani sau mai mult: în funcție de dimensiuni și sănătate, între două și șase ore

Evident, aceste estimări variază în funcție de dimensiunea câinelui, starea de sănătate și obiceiurile pe care i le-ai format de mic. Dar, orice câine forțat să se abțină de la a urina pentru o perioadă îndelungată riscă o infecție de tract urinar sau acumularea de pietre la rinichi. În plus, continența îndelungată este inconfortabilă și poate provoca accidente prin casă.

CITEȘTE ȘI
Vreau să-mi iau câine. Ce trebuie să știu?

De dragul siguranței și al confortului, oferă-i, dacă este posibil, o ieșire odată la patru-șase ore. În zilele în care ești la serviciu 8-10 ore, dacă nu poți trece pe acasă la prânz, angajează pe cineva să plimbe câinele.

Activitatea fizică e importantă

caine la plimbare
Foto: Solovyova

Pe lângă pauzele pentru nevoile fiziologice, câinele are nevoie de mișcare fizică în timpul zilei. Oricare ar fi nivelul de energie al câinelui, sportul ajută la:

  • Menținerea sănătății
  • Digerarea mâncării
  • Stimularea minții
  • Arderea caloriilor
  • Evitarea plictiselii (și a comportamentului distructiv secundar plictiselii)

Nevoile individuale de sport variază în funcție de vârsta câinelui, rasă și starea de sănătate. De pildă, câinii ciobănești, fiind foarte sportivi, au nevoie de activitate fizică mai multă și mai intensă. Pe de altă parte, rasele cu nivel de energie mai scăzut se pot descurca cu mult mai puțin. Dar orice câine trebuie să își întindă lăbuțele de câteva ori pe zi.

În general, câinii sănătoși au nevoie de 60 de minute de activitate moderată în fiecare zi, dar aceasta nu trebuie să fie continuă. Înainte de a-ți lăsa câinele singur perioade mai lungi de timp, joacă-te sau plimbă- l timp de 20-30 de minute. Obosește-l, astfel încât timpul pe care îl petrece de unul singur să fie odihnitor. Apoi, o plimbare la prânz (cu tine sau îngrijitorul) va completa ziua și, evident, veți petrece timp de calitate împreună seara când ajungi acasă.

Dacă prietenul tău este anxios sau are tendințe distrugătoare după ce petrece o perioadă de timp singur, este posibil să aibă mai multă nevoie de sport la nivel intens, când să-și consume energiile. Discută cu veterinarul pentru a stabili o rutina ideală de mișcare pentru el.

CITEȘTE ȘI
Anemia la câini. Ce este, cauze, cum se manifestă

Activitatea mentală contează

soricar
Foto: Alena Kravchenko

Pe lângă cât de mult se poate abține câinele de la a-și face nevoile, sau de cât multă activitate fizică are nevoie zilnic, activitatea mentală este importantă pentru a-ți menține prietenul sănătos, fericit și cuminte. Puii și cățeii tineri au nevoie de mai multă stimulare decât adulții, dar toții câinii ar trebui stimulați mental de-a lungul zilei. Fără aceasta, s-ar putea plictisi și ar putea avea un comportament nepotrivit atunci când sunt lăsați singuri.

Fie că e vorba despre o sesiune de dresaj, o plimbare interesantă prin cartier, un puzzle sau o rundă de jocuri în casă, activitațile stimulante îți țin câinele sănătos și echilibrat atunci când e singur.

Cum să îți ții câinele ocupat:

  • Jucăriile KONG sunt clasice: umple-le cu recompense sau unt de arahide. Îngheață-le ca să fie provocarea mai mare
  • Caută și jucăriile ce oferă recompense
  • Caută jucării de tip puzzle
  • Caută jucării ce pot fi mestecate
  • Dacă patrupedul e predispus anxietății de separare, creează-i un loc sigur și confortabil în care să regăsească multe jucării și lucruri care-i amintesc de tine, eventual un tricou cu mirosul tău

Toți câinii sunt diferiți, iar unii pot îndura singurătatea mai mult ca alții. Dar fiecare câine are nevoie de ieșiri pentru satisfacerea necesităților fiziologice, pentru sport și stimulare mentală. Dacă programul tău de lucru presupune ca animalul să petreacă majoritatea timpului singur acasă, atunci ia în considerare să angajezi pe cineva de încredere care să vină și să-l scoată zilnic.

O persoană care plimbă sau care stă cu câinele îi poate oferi acestuia activitatea de care are nevoie în timpul zilei și te va ajuta și pe tine să te simți mai confortabil cât timp esti plecat, întoarcerea acasă urmând să fie primită cu entuziasm din partea câinelui.

CITEȘTE ȘI
7 rase de câini cu ochi albaștri

Citește și: Cum să faci un câine să nu mai latre excesiv

Related posts

Plimbarea în parc cu câinele: bucuria de a petrece timp în aer liber

PisiCutzu

Lucruri pe care nu le știai despre cockerul spaniel

PisiCutzu

Rucsacuri pentru transportul câinilor și pisicilor

PisiCutzu

Leave a Comment