Pisicutzu
Rase de Pisi

Cele mai bizare rase de pisici din lume

Pisicile au „de-a face” cu oamenii încă de-acum cel puțin 10.000 de ani. Spre deosebire de câini, nu există o varietate atât de mare de pisici, asociațiile mari din întreaga lume recunoscând în mod oficial doar circa 50 de rase. În cele ce urmează am trecut în revistă câteva dintre rasele de pisici care sunt ceva mai neobișnuite sau mai bizare prin înfățișare și caracteristici, dar despre care nu se poate spune că nu sunt la fel de adorabile, în felul lor. Fă cunoștință, așadar, cu 10 dintre cele mai bizare rase de pisici:

Snowshoe

Pisica Snowshoe
Pisica Snowshoe / Foto: Jiri Sebesta

Snowshoe (Pantoful de zăpadă) își are originea în America anilor 60. În ciuda faptului că existența lor depășește deja o jumătate de secol, pisicile Snowshoe sunt foarte rare, din cauza dificultăților de reproducere și a markerilor de blană corecți.

Snowshoe este, în general, o pisică afectuoasă, cu un temperament dulce. Îi place compania oamenilor, îi place să fie răsfățată, se înțelege bine cu copiii și cu alte animale de casă. E foarte sociabilă și docilă și își arată loialitatea față de cei care o îngrijesc și o iubesc.

Khao Manee

Pisica Khao Manee
Pisica Khao Manee / Foto: undefined undefined

Khao Manee se traduce, din limba thailandeză, prin „giuvaierul alb”, cu referire la blana albă a acestor pisici și la ochii care sclipesc ca niște diamante. Pisicile Khao Manee sunt recunoscute pentru obrajii înalți, care le conferă o formă aparte a feței și pentru ochii care pot fi de culoare albastră, aurie sau, în cazuri rare, unul albastru, celălalt auriu (acestea fiind cele mai căutate).

Khao Manee e o rasă rară, originară din Thailanda, cu strămoși în urmă cu sute de ani. Sunt pisici musculoase, atletice, recunoscute a fi active, comunicative și inteligente. Uneori, li se mai spune Ochi de Diamant.

American Curl

Pisica American Curl
Pisica American Curl / Foto: rukawajung

Pisicile din rasa American Curl seamănă cu pisicile obișnuite în aproape toate aspectele, mai puțin unul: forma unică a urechilor. Urechile pisicilor American Curl sunt scurte și se îndoaie ușor către spate. Când se nasc, pisicile din această rasă arată normal, dar după o săptămână urechile lor se lățesc și ba se curbează, ba se îndreaptă, până când pisica atinge vârsta de patru luni și urechile le rămân curbate permanent.

De reținut că ele nu trebuie bruscate în zona urechilor, fiindcă acele cartilagii se pot deteriora permanent. Pisicile American Curl au apărut în 1981 în California, dar azi se întâlnesc în SUA, Spania, Franța, Japonia, Rusia și multe alte țări.

Scottish Fold

Pisica Scottish Fold
Pisica Scottish Fold / Foto: Tetiana Chudovska

La fel ca „verișoarele” lor de mai sus, Scottish Fold și-au luat numele de la caracteristicile urechilor. Pisicile Scottish Fold, cu figura lor de bufniță, intensificată de ochii mari și rotunzi, par a nu avea urechi deloc. Aceasta este, așadar, o rasă de mărime medie, cu urechi neobișnuite, de dimensiuni mici, care se îndoaie în jos.

Și urechile lor sunt normale la naștere, dar încep să se îndoaie după trei săptămâni. Blana pisicilor Scottish Fold este, de regulă, scurtă și mătăsoasă, dar se întâlnesc și exemplare cu blana lungă. În general, sunt pisici prietenoase și jucăușe, cărora nu le pasă de celelalte animale de casă.

Ukrainian Levkoy

Ukrainian Levkoy
Pisici Ukrainian Levkoy / Foto: Breedinfo.ru

Ukrainian Levkoy e o rasă de pisici cu un aspect aparte: fața de câine, urechile care se îndoaie spre interior și lipsa aproape completă a blănii. Pe undeva se aseamănă cu pisicile din rasa Sphynx – au o talie medie și un corp lunguieț, par musculoase și zvelte. Pielea lor e elastică și moale, apărând cumva în exces, motiv pentru care au o înfățișare ridată.

Ukrainian Levkoy este o rasă relativ nou apărută, primul specimen venind pe lume în ianuarie 2004. Au fost create prin încrucișarea femelelor din rasa fără blană Donskoy și masculii Scottish Fold.

Japanese Bobtail

Japanese bobtail
Pisica Japanese Bobtail / Foto: slowmotiongli

Japanese Bobtail e una dintre cele mai bizare rase de pisici din Japonia și Asia de Sud-Est. Aceste pisici se nasc cu o coadă pufoasă, ce seamănă cu ale iepurilor, iar unele dintre pisici mai degrabă chiar țopăie ca iepurii, în loc să alerge.

Rasa e populară și iubită în Japonia de secole, fiind menționată frecvent în folclorul tradițional și în artă. Pisicile Japanese Bobtail au o talie medie și zveltă, având o musculatură bine definită. După cum îi sugerează și numele, cea mai pregnantă caracteristică a rasei este coada scurtă, de numai 10 cm, care se curbează ca un tirbușon, motiv pentru care arată și mai scurtă decât e.

Minskin

Pisica Minskin
Pisica Minskin / Foto: catvills.com

Minskin e o rasă bizară de pisici, fiind cunoscută și sub numele de „rasa pitică”. Pisicile Minskin au apărut din încrucișarea raselor Munchkin și Sphynx (plus altele) și arată ca niște pisici Sphynx în miniatură, necesitând exact același tip de îngrijire.

Crescătorul Paul McSorley și-a dorit o pisică ale cărei culori să și model să fie ca al siamezelor, dar să aibă picioarele scurte, precum cele din rasa Munchkins. S-a apucat de lucru în 1998 și, doi ani mai târziu, a scos primul exemplar de Minskin, pe nume Rory. Până în anul 2005 apăruseră 50 de Minskini.

Pisica persană

Pisica Persană
Pisica Persană / Foto: Bestzmile

Persanele sunt pisici de talie medie spre mare, cu o constituție bine echilibrată și cu o expresie „dulce”. Au un cap uriaș și rotund, urechi mici și o coadă relativ scurtă. Numele lor face referire la Persia, fosta denumire a Iranului, locul în care au fost descoperite inițial pisici similare. Tot inițial, rasa avea un bot scurt (nu inexistent, însă), dar în timp, această caracteristică a devenit exagerată, în special la exemplarele din America de Nord, acesta fiind și motivul pentru care ele pot fi considerate ca având o apariție bizară: boticul înfundat.

Munchkin

Pisica Munchkin
Pisica Munchkin / Foto: Suwatwongkham

O altă rasă relativ nou apărută, caracterizată prin picioare foarte scurte, talie medie și corp lung, ochi în formă de nucă și urechi triunghiulare. Pisicile Munchkin seamană, în general, cu pisicile obișnuite, sunt prietenoase, jucăușe, le place compania oamenilor, sunt active și inteligente, răspunzând bine la comenzi.

Scurtimea picioarelor nu le creează probleme în privința alergării sau a cățărării. Pisicile Munchkins au tot felul de culori și modele ale blănii, ba chiar pot avea blana scurtă sau lungă, în funcție de exemplar.

Sphynx

Pisica Sphynx
Pisica Sphynx / Foto: Carrigphotos

S-ar putea spune că pisicile din rasa Sphynx sunt cele mai bizare pisici cunoscute pe scară largă. Sunt pisici care se nasc fără blană și, în funcție de părerile fiecăruia, pot fi șarmante sau urâte ca din filmele horror cu extratereștri. Sphyncșii au totuși un puf foarte fin, pe care-l simți doar la atingere, iar datorită fineții pielii lor, adesea sunt comparate cu pielea întoarsă.

Pisicile Sphynx pot avea mustăți și sprâncene (mai mult sau mai puțin) sau acestea pot lipsi cu desăvârșire. O altă caracteristică bizară a lor sunt ridurile pielii, prezente din plin în special la umeri, între urechi și în jurul botului.

Citește și: Cele mai frumoase rase de pisici albe

Related posts

Pisicile birmaneze – de unde vin, ce personalitate și ce comportament au

PisiCutzu

Cele mai frumoase rase de pisici albe

PisiCutzu

Rase de pisici care se comportă precum câinii

PisiCutzu

Leave a Comment