Agresivitatea pisicilor este una dintre cele mai frecvente probleme cu care se confruntă medicii veterinari. De ce se comportă pisica mea în acest fel? Nu mă place? Îi fac ceva ce o nemulțumește? Cum aș putea s-o fac să fie mai puțin morocănoasă și agresivă?
Rezolvarea problemelor legate de o pisică agresivă ține în bună măsură de răbdare. E important să știi că agresivitatea nu este un comportament pe care pisica și-l însușește fiindcă și-l dorește. Pisicile fericite și calme sunt rareori agresive. Dacă poți trăi cu comportamentul agresiv al pisicii o perioadă mai lungă de timp, cât să-i identifici cauzele, s-ar putea să găsești și o rezolvare.
Cauzele agresivității pisicii
Rădăcinile comportamentului agresiv al pisicii țin de stres. Stresul cronic, precum cel al faptului că trăiește cu frica de alt animal (sau de a unui copil mic) sau stresul acut, care poate proveni de la o boală dureroasă de dată recentă sau de la un accident neplăcut. Odată ce identifici cauza stresului pisicii trebuie să încerci s-o rezolvi, acesta fiind primul pas pe care-l poți face pentru prietena ta supărată.
Desigur, uneori e greu să identifici cauza care generează stresul pisicii. E bine hrănită. Are parte de toată dragostea. Îi cumperi jucării. Dacă nu poți identifica de ce e stresată, măcar încearcă să vezi când e stresată. Iar pentru asta trebuie să urmărești niște semne, precum tensionarea corpului sau un miorlăit pe ton jos și gutural.
Primul lucru este să o ajuți să ducă o viață cât se poate de fericită și mai lipsită de stres. Dacă nu e posibil sau dacă ți se pare că, din punctul tău de vedere, acest lucru se întâmplă, trebuie să te axezi pe diminuarea comportamentului agresiv, încercând s-o aduci într-o zonă de trai tolerabil.
Cum să faci față agresivității pisicii
Dacă ai identificat cauza stresului pisicii, care, la rândul lui, determină nivelul ei de agresivitate, trebuie să o elimini. Iată o listă cu câteva dintre cele mai frecvente surse ale stresului felin și ce ai putea să faci în privința acestora:
Pisica se simte amenințată și e defensivă – cea mai des întâlnită sursă de stres la pisici e frica. Pisicile se tem din diverse motive, fie că acestea sunt întemeiate (alte pisici mai mari și mai supărate) sau nu (mașina de spălat scoate un zgomot puternic). Dacă poți, elimină sursa stresului. Dacă nu, încearcă să nu-ți expui pisica la acea sursă. Iar în cazul în care crezi că pisica trăiește într-o spaimă permanentă, apelează la veterinar, care are opțiuni de terapii și medicamente pentru anxietatea pisicilor.
Pisicii nu-i place să fie atinsă – unele pisici pur și simplu nu suportă să fie atinse și, în consecință, se stresează. E important să respecți acest lucru. Dacă știi, de pildă, că unei persoane nu-i place să-i pui mâna pe păr, nu te repezi la ea s-o mângâi pe cap. Nu atinge, nu zgudui și nu mângâia o pisică dacă acesteia nu-i place să fie atinsă. Și, cine știe?, după ce vede că ai învățat să-i respecți spațiul, s-ar putea să devină ceva mai permisivă la atingeri.
Pisica își marchează teritoriul – la urma-urmei, pisicile sunt animale, iar animalele sunt foarte sensibile când vine vorba de teritoriul lor. Atât pisicile cât și motanii își protejează teritoriul, dar, în general, motanii sunt mai agresivi în această privință. Iar aceasta poate fi o problemă în multe locuințe „pisicești”, prin urmare asigură-te că pisica are propriul ei spațiu în interiorul casei, iar în acel spațiu e lăsată în pace, fără ca nimeni să i-l deranjeze.
Pisica se joacă prea dur – uneori pisicile devin agresive atunci când joaca devine prea dură. E o parte a naturii lor de feline prădătoare. Pisicile orfane sau cele care au fost înțărcate prea devreme nu au învățat să-și auto-tempereze agresivitatea în timp ce se joacă. Ce le-ar ajuta? Pisicile plictisite au tendința de a deveni mai agresive când se joacă, la fel sunt și cele care nu socializează prea des, așadar… petrece mai mult timp cu pisica, dacă se află într-una dintre aceste categorii.
Pisica resimte dureri – durerea fizică poate declanșa agresivitatea. E o reacție normală ca o pisică pe care o doare ceva să reacționeze violent deoarece se simte vulnerabilă, așa că uzează de orice mijloc pentru a se „proteja” de eventuale amenințări ce ar putea să-i sporească durerea. Pisicile ce dau dovadă de agresivitate inexplicabilă trebuie consultate de un veterinar, fiindcă pot avea probleme nedepistate – artrite, infecții, chiar cancer care, aparent, nu are simptome, dar care poate da dureri bietului animal.
Cum să trăiești cu o pisică agresivă
În primul rând, identifică semnalele pe care le transmite – sunete, limbajul corpului, etc – și lasă-i spațiu atunci când vezi că pisica are tendința de a deveni agresivă. Răsplătește-ți pisica atunci când are un comportament calm, cu ceva ce știi că o motivează și-i face plăcere. Nu o pedepsi pentru agresivitate, fiindcă acest lucru poate duce la escaladarea problemei.
Dacă agresivitatea ei are la bază frica, oferă-i mici recompense care să-i reducă teama în situații în care nu poți îndepărta sursa – de exemplu când latră un câine afară sau dacă se aud zgomote puternice de pe un șantier din apropiere.
Concluzia este că se poate trăi cu o felină care are probleme de agresivitate. Important este, însă, ca niciodată un membru al familiei – și în special copiii – să nu dezvolte o teamă față de pisică, iar aceasta să nu pună în pericol integritatea lor fizică. Dacă vezi că nu funcționează mai nimic, vorbește cu medicul veterinar despre medicamentații speciale, dresaj sau, la urma-urmei, dacă vezi că nu se poate face nimic, despre o relocare a pisicii și o reintegrare într-un mediu în care să nu provoace temeri.