Pisicutzu
Sănătate Cutzu

Care sunt cauzele pentru care câinele nu bea suficientă apă și ce trebuie să faci în acest caz

Apa e esențială pentru viață. Este cel mai important nutrient în vederea supraviețuirii. E foarte important ca al tău câine să bea suficient de multă apă, să fie hidratat și sănătos.

Dar ce facem dacă patrupedul nu bea suficientă apă? Iată cum să calculezi cantitatea de apă necesară câinelui, în funcție de mărimea și greutatea lui, dar și câteva motive pentru care acesta ar putea să nu consume apă în cantități suficiente.

Câtă apă ar trebui să bea câinele zilnic

caine apa
Foto: Magone

Există un mod simplu de a calcula câtă apă trebuie să bea un câine zilnic, iar pentru asta trebuie să cunoști greutatea lui:

Practic, înmulțește greutatea în kilograme cu 50 pentru a determina câți mililitri de apă ar trebui să consume prietenul tău.

De exemplu, un câine de 18 kg ar trebui să bea 18 x 50 = 900 ml apă / zi, asta însemnând aproximativ 4 cești.

Cum îți dai seama dacă patrupedul e bine hidratat

În cazul în care câinele e bine hidratat, el ar trebui să aibă:

  • Ochii luminoși și vioi
  • Gingii umede

Ochii înfundați și gingiile „lipicioase” pot fi indicatori de deshidratare.

Din ce cauze câinele nu bea suficientă apă

Majoritatea câinilor beau suficientă apă, pentru a-și satisface nevoile de hidratare. Ce se întâmplă însă dacă patrupedul nu bea apă? Iată câteva posibile motive, pe care trebuie să le investighezi și pe care să le rezolvi:

Acces limitat la sursa de apă

caine apa
Foto: valeriya21

Toți câinii trebuie să aibă la dispoziție apă proaspătă, într-un castron curat, 24 de ore. Aceste condiții nu sunt suficiente, însă. Trebuie să ai în vedere și calitatea apei, locul în care e plasat castronul și numărul de castroane disponibile.

CITEȘTE ȘI
Hăinuțe și pelerine de ploaie pentru câini

Dacă apa e murdară sau conține impurități, e posibil ca patrupedul să refuze să o bea. De asemenea, unii câini au preferințe în legătură cu locul în care trebuie să fie plasat castronul cu apă, iar pentru a învăța care este acesta, trebuie să faci mai multe „probe”, lăsând apa în diverse locuri și la diverse înălțimi, urmărind care dintre acestea sunt preferatele lui.

Există situații în care accesul unui câine la apă poate fi barat de către un alt animal din casă, ca urmare a ceea ce se numește „păzirea resurselor”. În cazul în care constați acest lucru, plasează mai multe castroane cu apă în diverse locuri și încăperi.

De asemenea, amintește-ți dacă patrupedul a avut parte de o experiență neplăcută în zona în care e pus bolul cu apă. Unii câini sunt mai sensibili la zgomote ca alții, prin urmare dacă au apa pusă într-un loc în care se aud zgomote puternice (de exemplu, din trafic sau de la mașina de spălat), atunci e posibil să se teamă de ele și să nu consume suficientă apă.

Schimbarea sursei de apă

caine apa
Foto: lom66

Mulți câini sunt sensibili la gustul apei pe care o beau în mod curent. De pildă, un câine care bea de obicei apă de la robinet s-ar putea să nu se adapteze așa ușor la apa de fântână, în cazul în care familia se mută la țară. De asemenea, dacă un câine bea în mod curent apă plată, de la sticlă, în momentul în care i se dă apă de la robinet e posibil să strâmbe din… bot.

În aceste cazuri, ajută-ți prietenul schimbându-i în mod gradual apa, prin amestecarea celor două tipuri de apă, până când el va ajunge să accepte 100% apa din noua sursă.

CITEȘTE ȘI
De ce trebuie să vorbești cu câinele tău în mod regulat

Tipul de mâncare

Tipul de mâncare consumat de câine contribuie la hidratarea lui. Unele tipuri de mâncare conțin mai puțină apă, motiv pentru care câinele va bea mai mult lichid după ce mănâncă. Și viceversa.

Dacă mănâncă doar hrană uscată, e clar că patrupedul va avea nevoie de mai multă apă. Pe de altă parte, dacă el consumă hrană la conservă sau primește mâncare gătită, își va lua o bună parte de lichid de acolo, rezultatul constatat fiind că va bea mai puțină apă.

Afecțiuni și boli orale

Pot fi și cauze medicale pentru care câinele bea prea puțină apă. Câinii care au un dinte infectat, dinți rupți sau tumori în gură vor resimți dureri când beau. Respirația urât mirositoare este un semn că animalul suferă de o problemă orală.

În mod similar, o fractură sau dislocarea unei fălci e o cauză de tip fizic, ce conduce către imposibilitatea ca animalul să bea apă. Dacă observi vreuna dintre aceste afecțiuni, consultă de urgență un veterinar care să-i ofere cel mai bun tratament.

Greață

caine apa
Foto: victorass88

Există câteva boli care au ca simptom greața la câini. Iar greața poate face un câine să bea mai puțină apă.

Boala de rinichi produce sete în stadii timpurii. Dar pe măsură ce progresează și nivelul enzimelor renale crește, câinele are parte de grețuri. Iar aceste grețuri au ca rezultat lipsa apetitului, lipsa dorinței de a bea apă și chiar starea de vomă.

Bolile ce cauzează inflamația tractului gastrointestinal, precum pancreatitele și gastroenteritele, pot conduce și ele la stări de greață.

Așadar, dacă remarci schimbări în comportamentul câinelui în legătură cu consumul de apă, însoțit de scăderea apetitului, de vomă sau diaree, fă o vizită urgentă cu el la veterinar, pentru a identifica adevărata cauză.

CITEȘTE ȘI
Lucruri pe care nu le știai despre cockerul spaniel

Boli neurologice

Deși rare, sunt unele boli neurologice care pot avea impact asupra dorinței câinelui de a bea apă. Una dintre cele mai comune este turbarea. Există o fază a turbării în care animalele afectate refuză să bea apă. Din fericire, turbarea e o boală ce poate fi prevenită prin vaccinuri sigure anti-rabie, efectuate de medicul veterinar.

Nu foarte întâlnite sunt problemele cu anumite părți ale creierului, mai exact cu hipotalamusul, care generează lipsa consumului de apă.

În orice caz, dacă observi că patrupedul nu mai bea apă și are un comportament neobișnuit, cu schimbări în privința mersului, apelează de urgență la veterinar.

Citește și: De ce poate fi ciocolata otrăvitoare pentru câini

Related posts

De ce tremură câinele?

PisiCutzu

De ce poate fi ciocolata otrăvitoare pentru câini

PisiCutzu

De ce-și înclină câinele capul când te privește?

PisiCutzu

Leave a Comment