De ce poate fi ciocolata otrăvitoare pentru câini

By PisiCutzu 5 Min Read
5 Min Read

Ai citit bine: ciocolata e toxică pentru câini (și pentru pisici deopotrivă!). Rareori este fatală, dar ingerarea de ciocolată poate avea ca rezultat boli îngrijorătoare. Ciocolata e toxică deoarece conține o chimicală numită teobromină.

Teobromina este similară cu cafeina, ambele chimicale fiind folosite în industria farmaceutică drept diuretice, stimulatoare de inimă, vaso-dilatatoare și relaxante musculare. Câinii nu pot metaboliza, însă, teobromina și cafeina la fel cum o fac oamenii, iar acest lucru îi fac mult mai sensibili la efectele lor.

Ce cantitate de ciocolată poate intoxica un câine?

Cantitatea de teobromină toxică variază, în funcție de tipul de ciocolată. Cu cât ciocolata e mai neagră și mai amară, cu atât e mai periculoasă pentru câini. Ciocolatele negre gourmet și ciocolatele de casă au o concentrație mai mare, de circa 130-140 mg de teobromină pentru fiecare 30 de grame, spre comparație ciocolata de lapte obișnuită conținând circa 44-58 mg de teobromină / 30 de grame de ciocolată. Ciocolata albă nu intră la categoria periculoasă, deoarece conține doar 0,25 mh de teobromină / 30 grame (cu toate acestea, câinii se pot simți rău și dacă mănâncă ciocolată albă, din cauza grăsimilor asociate cu zahărul – combinația poate cauza pancreatită).

ciocolata neagra
Foto: Yelena Yemchuk

Privind în perspectivă, un câine de mărime medie, care cântărește 20-22 kilograme are nevoie doar de 30 de grame de ciocolată neagră/de casă sau de 270 de grame de ciocolată cu lapte pentru a avea eventuale simptome de intoxicație. Pentru majoritatea câinilor, ingerarea unor cantități reduse de ciocolată nu este, însă, periculoasă.

CITEȘTE ȘI
Lucruri pe care nu le știai despre cockerul spaniel

Rapoartele spun că dozele toxice de teobromină sunt undeva la 20 mg/kg, în acest moment apărând simptome precum agitația, hiperactivitatea și alte semne gastrointestinale (voma, diareea, balele). La doze de peste 40 mg/kg, apar semnele cardiace – tensiune ridicată, puls accelerat și chiar aritmii. La doze mai mari de 60 mg/kg, apar semnele neurologice, care includ tremor, spasme, chiar pierderea cunoștinței. Decesul apare la doze care se situează undeva în jurul valorii de 200 mg/kg.

Care sunt semnele clinice ale otrăvirii cu ciocolată?

ciocolata caine
Foto: halifaxhumanesociety.org

Semnele clinice depind de cantitatea și tipul de ciocolată ingerată. Pentru majoritatea câinilor, principalele semne sunt voma și diareea, la care se adaugă gâfâiala, setea, agitația, urinarea în exces, bătăile accelerate ale inimii. În cazurile severe apar tremorul muscular, leșinul, stopul cardiac.

Câinii în vârstă, care au mâncat o cantitate mare de ciocolată neagră (și în special cei care au probleme cardiace), pot avea parte de moarte subită cauzată de infarct. Complicațiile (cum ar fi pneumonia cauzată de vomă) pot agrava problemele generate de intoxicarea cu ciocolată. În aceste cazuri, apelează imediat la sfaturile veterinarului.

Semnele clinice ale intoxicării cu ciocolată pot trece după câteva ore, dar pot dura câteva zile, din cauza faptului că teobromina nu se elimină atât de ușor. Ba chiar teobromina poate fi reabsorbită din vezica urinară, de aceea se incurajează plimbările cât mai dese pentru ca patrupedul să urineze mult.

Ce e de făcut în cazul în care câinele tău a mâncat ciocolată?

Dacă se întâmplă ca prietenul tău să fi furat ciocolată plasată în locuri nepotrivite fără să-l vezi, și nu ești lămurit cât de multă a mâncat, ba mai mult, vezi că apar primele semne de intoxicare, du-l imediat la veterinar pentru a fi consultat. Cu cât mai repede e eliminată teobromina din organism, cu atât câinele se va stabiliza și își va reveni mai repede.

CITEȘTE ȘI
Cum să liniștești câinele în perioada de Sărbători, când afară sunt petarde și artificii

Care e tratamentul pentru intoxicația cu ciocolată

cioco dog
Foto: capewayvet.com

Tratamentul depinde de cantitatea și tipul de ciocolată. În unele cazuri, dacă se intervine rapid, poate fi suficientă administrarea de medicamente care induc starea de vomă, precum și administrarea de cărbune medicinal, care absoarbe teobromina. Cărbunele poate fi administrat la fiecare 4-6 ore în primele 24 de ore de la „accident”, pentru a se reduce absorbția și recircularea teobrominei.

Veterinarul poate acorda și alte tratamente, nu rare fiind terapia cu fluide administrate intravenos, care stabilizează câinele și provoacă excreția teobrominei. Toți câinii care au ingerat ciocolată ar trebui atent monitorizați, pentru a sesiza orice semn de agitație, diaree, vomă, nervozitate, ritm cardiac crescut și hipertensiune. Uneori se administrează inclusiv medicamente care reduc ritmul cardiac (beta-blocante) și care ajută la reechilibrarea activității inimii.

Citește și: De ce tremură câinele

Share This Article
Leave a Comment