Precum în toate tipurile de relații și în cele dintre câini și stăpânii lor pot să apară neînțelegeri. Și asta chiar dacă, uneori, ne e greu să realizăm acest lucru. Pentru a evita să ai probleme cu prietenul tău îmblănit, trebuie să analizezi o serie de situații și să-ți pui întrebări, atunci când e cazul. E foarte important să știi cum gândește câinele, ce nevoi are, din punct de vedere fizic și psihic, și ce-l deranjează cu adevărat. Pentru a-ți veni în ajutor, iată o istă cu 10 lucruri pe care câinele tău urăște să le faci:
Să vorbești mult, fără să folosești limbajul corpului
Vorbești adesea cu câinele, încercând să comunici cu el, dar dacă o faci prea mult și fără să faci uz de gesturi sau cuvinte pe care câinele le poate înțelege și le poate conecta cu ceva, riști să-l stresezi. Va fi foarte dificil ca prietenul tău să înțeleagă ceea ce-i spui, prin urmare se va enerva. Câinii preferă să vadă gesturi și să asculte câteva sunete scurte. Iar dacă vrei să comunici bine cu el, utilizează aceleași cuvinte pe care le-a învățat în sesiunile de dresaj.
De asemenea, câinii înțeleg emoțiile umane, dar și mai ușor le este să înțeleagă dacă folosim limbajul corpului și un anume ton al vocii. Nu pot înțelege tot ceea ce verbalizăm, dar pot învăța să recunoască unele cuvinte de bază. Dacă vorbești mult cu ei, fără să utilizezi limbajul corpului, îi vei crea confuzii. Fă un test: pe parcursul unei zile nu-i adresa niciun cuvânt, dar gesticulează fără să exagerezi și fă-te înțeles prin limbajul corpului. Poți fluiera, dacă e cazul, dar nu spune niciun cuvânt. Vei vedea că vă veți înțelege perfect, iar el va fi foarte relaxat.
Să faci zgomote puternice și să… miroși
Uscătorul de păr, aspiratorul, claxoanele mașinilor, strănuturile, tusea, un obiect care cade și face un zgomot puternic – toate aceste zgomote îi deranjează și îi sperie. E normal, din moment ce câinii au auzul atât de dezvoltat, percepând inclusiv sunete pe care urechea umană nu le poate percepe. De asemenea, ei sunt mult mai sensibili la vibrații ca oamenii. De aceea, un sunet care pe noi ne deranjează, pe un câine îl sperie de-a binelea. Desigur, dacă e învățat cu zgomotele puternice de mic, comportamentul lui va fi diferit, dar în general îa în calcul că urăște zgomotele.
Un alt lucru care-i deranjează mult pe câini sunt mirosurile puternice. Și asta fiindcă nu au doar auzul fin ci și mirosul. Dacă pe tine te deranjează un miros, află că un câine poate fi devastat de intensitatea lui, și în special dacă el provine de la igiena corporală sau de la produsele de curățenie, al căror miros irită pasajul nazal canin, provocându-le strănutul. Dacă e vorba, însă, de miros de mâncare, lucrurile se schimbă și câinele te va ruga să-i oferi și lui ceva.
Evită, așadar, ca patrupedul să se sperie la auzul zgomotelor. Dacă locuiești într-o zonă foarte zgomotoasă va trebui să-l faci să se obișnuiască. De asemenea, evită să aduci în jurul lui produse care emană un miros puternic, aerisind camerele în care urmează să intre.
Să nu aibă o rutină și o educație
Câinilor le plac rutinele, chiar dacă stăpânii lor le schimbă pentru a nu deveni plictisitoare. Apreciază regulile și educația, pentru că aceste lucruri îi fac să se simtă mai calmi și în siguranță. Un câine care nu primește o educație de bază și un dresaj minim nu va fi un câine foarte fericit, deoarece se va simți insecurizat și nu va putea să construiască o relație bună cu stăpânul său.
Regulile și dresajul trebuie să acopere diverse aspecte, de la „cine e șeful” la ora la care se iese la plimbare și cea la care se mănâncă. De aceea, e important să știi cum să-ți educi patrupedul.
Să-l pedepsești fără să înțeleagă de ce
Când ești într-o dispoziție proastă sau te superi pe câinele tău pentru că a făcut ceva ce nu trebuia să facă, nu-i arăta ostilitate la fel cum îi arăți unei persoane. Așa cum am văzut, câinii nu înțeleg limbajul verbal. Aud țipete și văd că ești supărat, dar nu pot înțelege de ce. Acesta e unul dintre motivele pentru care câinii își urăsc stăpânii, deoarece se simt vinovați, primesc ostilitate, dar nu pricep ce-au făcut greșit.
Trebuie să înveți să eviți greșeala de a țipa la un câine. O greșeală este și să-i cerți la un interval de timp după ce au făcut o năzbâtie sau să îi tratezi cu agresivitate. Sunt și alte modalități mai eficiente prin care să-i faci să înțeleagă ce au greșit și să rezolvi problema.
Să-i privești în ochi, să-i iei de bot și să-i bați pe cap
Câinilor nu le place să te uiți fix în ochii lor. Dacă o faci, vei vedea că-și schimbă privirea sau te privesc și ei și încep să mârâie ușor. Contactul vizual prelungit la câini echivalează cu o provocare: cel care își întoarce privirea devine supus, celălalt e dominant. E de-a dreptul periculos să privești fix în ochii unui câine pe care nu-l cunoști, deoarece acesta poate deveni agresiv. Una e să vă încrucișați privirile și alta e să te uiți fix în ochii lui și să-l enervezi.
Două alte gesturi pe care oamenii le fac cu câinii este să îi prindă de bot pentru a-i alinta și să-i bată pe cap. Sunt două lucruri pe care câinii nu le suportă. În primul caz, se vor simți blocați. Iar bătutul pe cap pur și simplu nu le place sau chiar îi doare. Mâna deasupra capului e un semn de dominare, iar bătaia, fie și ușoară, îi fac să devină agitați. Pentru noi acestea sunt gesturi normale, dar pentru ei au semnificații diferite, așa că ar trebui să ne abținem din a le face. Când drăgălești un câine, fă-o din lateral, fără să te uiți cu insistență în ochii lui, dându-i mâna mai întâi pentru a ți-o mirosi și a te recunoaște.
Să-l pupi în exces
Pentru noi sunt multe lucruri „normale”, pe care le facem câinelui nostru, la acestea intrând mângâierile, îmbrățișările și pupăturile. Dar câinii nu percep întotdeauna aceste gesturi așa cum le credem noi, deoarece acesta nu e un comportament natural pentru ei. Câinii nu se îmbrățișează și nu se pupă unii cu alții.
În schimb, primesc aceste lucruri ca pe un joc. Dar, de la un moment încolo, s-ar putea să se simtă blocați și dominați. Sigur, sunt unii câini foarte afectuoși și foarte supuși, care acceptă fără probleme îmbrățișările, dar majoritatea nu se dau în vânt după ele. Pe de altă parte, asociază pupicii cu obiceiul lor de a linge. Câinii ling din multe motive – unul dintre acestea fiind pentru a-și arăta supunerea. Uneori, când îi pupăm în exces, au impresia că suntem supușii lor, lucru care le creează o oarecare confuzie, destabilizându-le comportamentul.
Așadar, e foarte bine să pupăm și să îmbrățișăm câinele, dar nu trebuie să depășim o limită. Dacă vezi că nu e un fan al contactelor fizice, nu-l agasa. Vei vedea imediat cum devine nervos, plecându-și urechile sau arătându-și dinții.
Să-i faci baie prea des
E normal ca oamenii să se spele zilnic, dar pentru câini acest lucru nu mai e la fel de normal, deoarece ei se curăță cu propriile mijloace și au nevoie de propriul lor miros corporal pentru a comunica perfect cu alți câini. Băile dese reprezintă un obicei greșit în ceea ce-i privește pe câini. Una e să îi faci baie pentru că e prea murdar și alta e ca una-două să-l bagi în baie și să-l săpunești cu tot felul de cosmetice care-l fac să-și piardă mirosul. În plus, așa cum am aflat deja, tot ceea ce miroase prea puternic, îl irită.
Așadar, nu exagera cu baia câinelui și nu-l spăla mai des de o dată pe lună, deoarece, pe lângă motivele expuse mai sus, aceasta îl va deposeda de straturile de protecție ale pielii și poate să-i cauzeze probleme de sănătate. Desigur, spală-l pe lăbuțe când veniți de afară, dar rezumă-te la asta.
Să fii plictisitor sau absent
Câinii urăsc să se plictisească – vor să facă lucruri și să-ți petreci timpul cu ei. Nu suportă să vadă că nu le acorzi atenție sau să fii plecat. Tocmai de aceea sunt atât de bucuroși când văd că te-ai întors acasă și țin să-și arate bucuria. Cel mai rău lucru pentru ei e să se simtă abandonați, deoarece nu pot înțelege de ce li se întâmplă asta, fiindu-le greu să ducă această povară.
Nu-ți lăsa câinele să se plictisească: faceți lucruri împreună, nu lipsi prea mult din preajma lui și, lucrul suprem, nu-l abandona niciodată.
Să-l îmbraci fără sens
Evident că, dacă e prea frig afară sau dacă trebuie să-l protejezi din cauza unui accident sau a unei probleme pe care o are, purtarea unei hăinuțe e foarte recomandabilă. Dar ceea ce urăsc câinii este ca stăpânii lor să-i îmbrace de dragul modei și nu din motive pur practice. Câinii nu se simt confortabil dacă nu se pot mișca în voia lor sau dacă au pe ei ceva de care nu se pot debarasa. Unii câini învață să tolereze hainele, dar alții devin nervoși și nu suportă să fie îmbrăcați și să li se acorde un exces de atenție din acest punct de vedere, fiindcă pur și simplu nu pot înțelege (pe bună dreptate) de ce e nevoie de așa ceva.
Amintește-ți o dată în plus că patrupedul nu e o ființă umană și că nu trebuie să-l tratezi ca pe un om, fiindcă e posibil să-i creezi disconfort și probleme. Îmbracă-l doar dacă e nevoie să o faci și nu-l ține încotoșmănat ca să faci paradă inutilă.
Să folosești lesa aiurea și să-l grăbești
Sunt multe greșeli pe care le poți face atunci când plimbi câinele în lesă, de aceea e nevoie să le corectezi pentru ca atât tu cât și el să vă simțiți bine în afara casei. Uneori lesa e ținută prea strâns, sau îl poți smuci, nelăsându-l să adulmece ce vrea ș.a.m.d. O altă greșeală e să mergi prea repede pentru a ajunge undeva sau pentru a te reîntoarce acasă. Iar el opune rezistență pentru că urăște să faci asta. Câinii au nevoie de timp și răbdare pentru a explora (mai ales dacă sunt câini de vânătoare), pentru a socializa cu alți câini etc. Oprește-te și ai grijă de nevoile lor, în plus, învață să folosești cum trebuie lesa pentru ca prietenul tău să nu se simtă greșit manevrat.