Pisicutzu
Sănătate Pisi

Cum ajuți o pisică obeză să slăbească

Dacă micuța ta pisicuță nu mai e chiar atât de mică, ci a luat câteva kilograme în plus, e foarte posibil să fi intrat într-o zonă de risc. Pentru că pisicile supraponderale riscă să dezvolte probleme de sănătate. Studiile au arătat că pisicile obeze sunt mai predispuse la osteoartrită, probleme cu mersul, boli degenerative ale articulațiilor și diabet, față de pisicile cu siluete normale. În cele ce urmează discutăm despre riscurile medicale asociate cu pisicile care au kilograme în plus și despre cum le putem ajuta să slăbească și să ducă o viață sănătoasă.

Probleme cu ligamentele și cu apariția diabetului la pisicile supraponderale

Excesul de greutate pune la încercare ligamentele, mușchii și încheieturile, mărind producția de hormoni care cauzează inflamarea acestora. Acest fapt face ca pisica să fie predispusă la leziuni ale țesuturilor și osteoartrită. De asemenea, pisicile obeze sunt mai expuse la diabet, boli cardiovasculare și cancer.

Cum își dai seama că pisica e obeză

pisica grasa
Foto: naillaschwartz

Din nefericire, pisicile supraponderale se apropie deseori de imaginea unor pisici normale (fără a le considera, desigur, pe cele a căror problemă se poate observa cu ochiul liber). Iată cum poți să-ți dai seama că pisica are kilograme în plus: pune-ți mâinile pe ambele părți ale coastelor, apoi privește-o din lateral și de deasupra. Dacă nu îi poți simți coastele sau nu-i poți vedea talia, înseamnă că pisica e supraponderală.

Sunt mulți factorii care-și pun amprenta asupra greutății pisicii, de la situația organelor de reproducere la gen, vârstă, gradul de activitate cotidiană, dieta și stilul de alimentație. De exemplu, pisicile castrate au nevoie de câteva calorii în plus, în vreme ce pisicile de apartament, care sunt inactive și au hrană la dispoziție tot timpul, au tendința de a mânca prea mult. Ideea este că unii proprietari de pisici își hrănesc prietenele cu prea multe calorii. Acestea nu se ard, fiindcă pisica nu e atât de activă, urmând a se înmagazina în grăsimea acumulată.

Schimbarea de dietă

pisica grasa
Foto: velmahr

Dietele bogate în proteine, cu puțini carbohidrați, sunt ideale pentru a fi administrate pisicilor în vederea scăderii în greutate. Pisicile sunt carnivore prin esență, ceea ce înseamnă că trebuie să aibă carne în dietele lor pentru a obține aminoacizii de bază și grăsimile esențiale pentru buna funcționare a organismului lor.

Mâncarea la conservă, în special cea care nu conține cereale, întrunește în general cerințele de alimentație bogată în proteine și cu conținut scăzut de carbohidrați, fiind mai bună decât mâncarea uscată. Iar asta se întâmplă deoarece procesul de producere a mâncării uscate necesită existența conținutului ridicat de carbohidrați. Pisicile se pot folosi de carbohidrați în mod eficient. Dar excesul acestora în mâncarea lor nu este ars drept energie, ci este convertit în trigliceride și înmagazinat în grăsime.

Proteina este nutrientul-cheie în dieta unei carnivore, prin urmare mâncarea la conservă e cea mai bună opțiune. Mai departe, pisicile se simt cel mai bine dacă au 2-4 porții mici în fiecare zi.

O altă opțiune este o ca medicul veterinar să prescrie o dietă pentru scăderea în greutate, în care va include mâncăruri cu conținut scăzut în calorii, bogate în fibre și nutritive în același timp, dar date cu porția.

Mai multă activitate fizică

pisica grasa
Foto: alex57111

Mișcarea este un alt element important al ecuației legate de scăderea în greutate a pisicii. Dacă ea se află într-un mediu în care poate ieși cu regularitate afară, în siguranță, las-o să iasă, fiindcă aceasta e o foarte bună modalitate de a se menține în formă, activă și în mișcare. Deși poate părea caraghios, poți lua în calcul să cumperi o lesă pentru pisici și să o scoți la plimbare în fiecare zi. Dacă faci asta, roagă medicul veterinar să o deparaziteze înainte.

Mediile înconjurătoare plictisitoare contribuie la creșterea în greutate a pisicilor de interior. Dar dacă faci ca acest mediu să devină mai interesant, punându-i etajere pe care să se cațere sau făcând-o să „muncească” un pic pentru a-și obține hrana, ascunzându-i mâncarea. Încearcă să programezi măcar o sesiune de joacă pe zi cu ea, pentru a-i oferi un pic de activitate fizică.

Schimbări lente, dar consistente

Slăbirea unei pisici supraponderale trebuie făcută treptat, deoarece dietele bruște îi pot dăuna. Înainte de a lua o decizie în legătură cu noua dietă, consultă veterinarul pentru a pregăti un plan corect de reducere a surplusului de greutate. Scăderea bruscă în greutate sau perioadele lungi de anorexie pot duce la probleme cu ficatul, mai exact la lipidoză hepatică. Cunoscută și ca sindromul ficatului gras, lipidoza hepatică e cea mai întâlnită boală a ficatului la pisici. De aceea, pierderea în greutate trebuie să se facă lent și treptat, fără a afecta organismul pisicii.

Citește și: Cum să determini vârsta pisicii

Related posts

Ai alergie la pisici dar totuși le iubești? Nu e totul pierdut

PisiCutzu

Cum să te comporți cu o pisică agresivă

PisiCutzu

Cum să determini vârsta pisicii

PisiCutzu

Leave a Comment